Logo image
Logo image

Helpot ja terveelliset kookos-mantelikeksit

3 minuuttia
Vaikka kotitekoiset jälkiruoat usein yhdistetään vain vähän ravitseviksi ja epäterveellisiksi herkuiksi, on jälkiruoista mahdollista valmistaa samalla sekä herkullisia että terveellisiä vaihtoehtoja, näistä esimerkkinä helpot kookos-mantelikeksit.
Helpot ja terveelliset kookos-mantelikeksit
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Leivonnaisten kohdalla leijailee edelleen yleinen käsitys siitä, että makeiset ja muut jälkiruoat ovat aina täynnä sokeria, gluteenia, vehnää ja muita elimistölle epäterveellisiä ainesosia. Nämä helpot ja nopeat kookos-mantelikeksit eivät kuitenkaan kuuluu samaan kastiin.

Tämän käsityksen takana seisoo yleensä kokonaiskuvan puute ja tietämättömyys. Esimerkiksi hiilihydraatteja pidetään ravinteena, jonka uskotaan erityisesti suurina määrinä edistävän painonnousua. Tämänkaltaisia ennakkoluuloja kannattaa kuitenkin lähteä rikkomaan, sillä osa niistä voi olla hyvinkin kiistanalaisia.

Vaikka onkin totta, että monet makeiset tai jälkiruoat valmistetaan vehnäjauhoista, valkoisesta sokerista tai muista samankaltaisista ainesosista, on tässä tapauksessa noudatettavan ruokavalion tyypillä yksittäistä raaka-ainetta suurempi merkitys. Näin ollen päivittäinen kalorien, proteiinien ja muiden ravintoaineiden kulutus on pääasiallinen syy siihen miltä me näytämme, paljonko painamme ja millaisessa kunnossa olemme; toisin sanoen ruokavaliolla on suuri vaikutus koko olemukseemme.

Onkin siis jo oikea aika korjata vanhanaikainen myytti siitä, että kaikki jälkiruoat ovat epäterveellisiä. Aloita kokeilu vaikka heti tällä herkullisella, mutta terveellisellä kookos-mantelikeksireseptillä!

Kookoksen ja mantelin terveysvaikutukset

Some figure

Kookospähkinän sisällyttämiselle osaksi leivontaa ja ruoanlaittoa löytyy useita eri syitä. Ensinnäkin tätä kookospalmun kovakuorista hedelmää käytetään runsaasti eritoten sen korkean vesi- sekä B- ja C-vitamiinipitoisuuden takia. Lisäksi kookosta käytetään muun muassa:

 • Laskemaan verenpainetta
 • Vähentämään triglyseridien eli huonon kolesterolin määrää veressä
 • Parantamaan sydämen terveyttä
 • Ylläpitämään kehon sisäistä hygieniaa
 • Puhdistamaan munuaisia
 • Vähentämään oksentelua
 • Helpottamaan ilmavaivoja ja virtsa-ongelmia

Manteli taas puolestaan on laajasti tunnettu raaka-aine kaikkialla maailmassa ja tätä energiapitoista siementä käytetään muun muassa ummetuksen, anemian ja joidenkin allergioiden hoitoon. Luonnon antioksidantiksikin kutsuttu manteli sopii erinomaisesti myös luuston hyvinvoinnin ylläpitämiseen, sillä se sisältää runsaasti muun muassa seuraavia ravintoaineita:

Sekä kookosta että mantelia on käytetty yhdessä ja erikseen monissa eri leivonnaisissa lähes kaikkialla maailmassa. Varsin kaukana epäterveellisestä ja negatiivisesta, nämä kaksi raaka-ainetta muodostavat ihanteellisen osan seuraavaksi esiteltävää reseptiä. 

Lue myös: Terveelliset jälkiruoat: kolme jälkiruokaa, joita et tule katumaan

Terveelliset kookos-mantelikeksit: helppo ja nopea resepti

Some figure

Mikään ei voita herkullisten kotitekoisten keksien tuoksua ja mikä parasta, seuraavan reseptin valmistaminen ei tule viemään paljoa aikaa. Tämä terveellinen, mutta herkullinen jälkiruoka vaatii varsin yksinkertaiset valmistelut ja kiitos kuuluu näille kahdelle fantastiselle ainesosalle, jotka auttavat samalla sekä ravitsemaan, että tyydyttämään makeanhimosi.

Ainesosat

 • 150 g manteleita
 • 1 kookospähkinä (tai 120 g valmista kookosraastetta)
 • 6-8 kivetöntä taatelia
 • 125 ml vettä
 • 1 rkl vaniljaesanssia
 • Tummaa sokeria

Tutustu myös: Nämä viisi terveellistä sokerinkorviketta sinun tulee tietää

Valmistusohjeet

 1. Aloita leikkaamalla ensin kookospähkinä puoliksi. Tämä prosessi voi ottaa jonkin aikaa, sillä kookoksen kuori on usein erittäin paksu ja kova. Lisäksi sinun on oltava hyvin varovainen käsitellessäsi kookosta ja suosittelemme, että pyydät avuksi ylimääräisen käsiparin, jos se vain on mahdollista.
 2. Kun kookos on leikattu kahtia, poista kuoresta hedelmäliha ja säilö myöhempää raastamista varten. Voit myös vaihtoehtoisesti käyttää valmiiksi raastettua ja pussitettua kookosta.
 3. Hienonna seuraavaksi mantelit mahdollisimman hienoksi jauhoksi.
 4. Lisää hienonnetut mantelit kulhoon ja raasta kookos sekaan.
 5. Lisää sitten kulhoon vesi ja ruokalusikallinen vaniljaesanssia.
 6. Hienonna taatelit mahdollisimman pieniksi paloiksi ja lisää ne muiden ainesten sekaan. Lisää vielä lopuksi tumma sokeri.
 7. Aloita taikinan vaivaaminen huolellisesti, kaikkien ainesosien tulisi sekoittua keskenään tasaisesti.
 8. Muotoile valmiista keksitaikinasta haluamasi kokoisia keksejä leivinpellille ja koristele keksit mantelimurulla. Paista keksejä keskilämmöllä uunissa noin 7 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat saavuttaneet halutun kypsyysasteen.
 9. Siirrä valmiit keksit hetkeksi sivuun jäähtymään ja tarjoile tuoreeltaan. Voit myös nauttia nämä herkulliset kookos-mantelikeksit yhdessä kasvimaidon tai kaakaon kanssa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.