Rohtopurasruohoöljy: hyödyt ja käyttötarkoitukset

Rohtopurasruohoöljy voi hoitaa ekseemaa, parantaa keskosvauvojen kasvua ja hoitaa hengitystieinfektioita. Lue alta sen muista terveyshyödyistä sekä sivuvaikutuksista.
Rohtopurasruohoöljy: hyödyt ja käyttötarkoitukset
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Daniela Andarcia

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Rohtopurasruohoöljy saadaan Borago officinalis -kasvista, joka kasvaa 60–100 cm:n korkeuteen ja kuuluu lemmikkikasvien heimoon. Rohtopurasruoho on kotoperäinen Libanonissa, Syyriassa ja Egyptissä, mutta sitä kasvatetaan ja käytetään kaikkialla Välimeren seudulla, sekä sen varsia että lehtiä ja öljyä ja haudukkeita.

Kasvin siemenistä valmistettava rohtopurasruohoöljy tarjoaa useita hyötyjä, ja sen käyttö juontaa juurensa jo muinaisista ajoista asti. Nykyään sitä käytetään kansanlääkinnässä tulehduksen, aknen, ihottuman ja jopa rintojen kivun ja vaihdevuosien hoitoon. Lue alta kaikki, mitä tästä uutteesta tulee tietää.

Mihin rohtopurasruohoöljyä käytetään?

Rohtopurasruohoöljy on kansanlääkinnässä käytetty öljy.
Rohtopurasruohoöljyä käytetään tavallisesti iho-ongelmien hoitoon.

Rohtopurasruohoöljyllä on useita käyttötarkoituksia kansanlääkinnässä. Moni käyttää sitä iho-ongelmien kuten aknen, ihottuman ja ruusufinnin hoitoon, koska se sisältää runsaasti niasiinia eli B3-vitamiinia, jonka tiedetään ylläpitävän tervettä ihoa ja joka tunnetaan pehmittävästä ja kiinteyttävästä vaikutuksestaan.

Se on myös gammalinoleenihapon (GLA) lähde, jolla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin ja hormonien kuten estrogeenin säätelyyn.

Lisäksi on anekdoottista näyttöä siitä, että sitä voidaan käyttää muun muassa niveltulehduksen, lisämunuaisten uupumuksen, diabeteksen, epilepsian ja skleroderman hoitoon.

Koostumus ja mahdolliset hyödyt

Rohtopurasruohoöljy pitää sisällään aktiivisia yhdisteitä, jotka antavat sille merkittäviä terveyshyötyjä. Alta löydät muutamia näistä yhdisteistä ja mahdollisia terveyshyötyjä, joita tämä öljy voi tarjota.

1. Sisältää linoleenihappoa

Linoleenihappo, jota kutsutaan myös gammalinoleenihapoksi eli GLA:ksi, on Omega-6 -rasvoihin kuuluva välttämätön rasvahappo. Elimistö muuntaa sen prostaglandiini E1:ksi (PGE1). Tämä molekyyli toimii hormonina ja vähentää tulehdusta, joka on yhdistetty ihosairauksiin sekä sydän- ja verisuoniongelmiin.

Rohtopurasruohoöljy on herättänyt paljon kiinnostusta GLA-pitoisuutensa vuoksi. Jotkut uskovat, että sitä on siinä enemmän kuin missään muussa siemenöljyssä. Tämän uskomuksen vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimustyötä.

2. Sillä saattaa olla tulehduksenvastaisia ominaisuuksia

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -lähteessä julkaistun tutkimuksen mukaan päivittäinen 1,8 gramman annos rohtopurasruohoöljyä tai 2,1 gramman annos kalaöljyä saattaa vähentää nivelreuman oireita.

Tutkimuksessa osoitettiin myös, että nämä öljyt voisivat korvata tulehduskipulääkkeet joillakin ihmisillä sekä ehkäistä niiden käyttöön liittyviä sivuvaikutuksia.

3. Saattaa hoitaa ihottumaa

Tutkimuskatsauksessa, jossa perehdyttiin rohtopurasruohoöljyn paikalliseen käyttöön, tultiin siihen johtopäätökseen, että sillä on antioksidoivia ja tulehduksenvastaisia ominaisuuksia, jotka saattavat hyödyttää ekseeman tai atooppisen ihottuman hoidossa.

Toisessa tutkimuskatsauksessa, jossa tarkasteltiin sen käyttöä suun kautta, puolestaan havaittiin, että Borago officinalis -öljyllä ei näyttänyt olevan mitään vaikutusta ekseemaan. Tästä syystä uskotaan, että paikallinen versio saattaa olla tehokkaampi iho-ongelmien hoidossa kuin suun kautta otettava öljy.

4. Saattaa parantaa kasvua keskosilla

Journal of Pediatrics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rohtopurasruohoöljyä ja kalaöljyä sisältävää äidinmaidonkorviketta käyttäneet keskoset kasvoivat ja kehittyivät paremmin kuin ne, jotka saivat tavallista äidinmaidonkorviketta.

5. Saattaa lievittää hengitystieinfektioita

146:lla akuutista hengitysvaikeusoireyhtymästä kärsivällä potilaalla tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että letkuruokinnassa eikosapentaeenihappoa (EPA) ja linoleenihappoa (GLA) saaneiden potilaiden tila parani ja he viettivät vähemmän aikaa tehohoidossa kuin ne, jotka olivat normaalilla ruokavaliolla.

6. Siinä on antioksidoivia ominaisuuksia

On saatu tieteellisiä todisteita siitä, että Borago officinalis -öljyllä on antioksidoivia ja antimutageenisia vaikutuksia, jotka saattavat estää syöpäsolujen kasvua.

Kyseinen laboratoriotutkimus viittaa siihen, että sekä rohtopurasruohoöljy että GLA toimivat sytotoksisina aineina lyhentäen haitallisten solujen elinaikaa ja pitkittäen isännän elinikää. Näistä vaikutuksista tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.

7. Saattaa vähentää rasvan kertymistä ja painonnousua

Comparative Biochemistry and Physiology -lähteen julkaiseman tutkimuksen mukaan rohtopurasruohoöljyn sisältämä GLA vähentää rasvan kertymistä kehoon muita kasviöljyjä enemmän.

GLA kerryttää enimmäkseen ruskeaa rasvaa, ei valkoista rasvaa. Tämä on tärkeää, sillä hoikilla ihmisillä on yleensä enemmän ruskeaa rasvaa kuin ylipainoisilla tai lihavilla ihmisillä.

Rohtopurasruohoöljyllä on monia käyttötarkoituksia.
Rohtopurasruohoöljyä tulisi käyttää vain lääkärin valvonnassa.

Käytön esteet ja sivuvaikutukset

Rohtopurasruohoöljyn sivuvaikutukset riippuvat käytetystä valmistemuodosta. Esimerkiksi suun kautta otettavat lisäravinteet saattavat aiheuttaa päänsärkyä, turvotusta, ruoansulatusvaivoja, pahoinvointia ja oksentelua.

Sitä vastoin paikalliseen käyttöön liittyy riski allergisesta reaktiosta, esimerkkeinä muun muassa ihottuma, nokkosihottuma, tulehdus, hengitysvaikeus ja äkillinen uupuminen. Tässä tapauksessa lääkäriin tulisi soittaa välittömästi.

Käyttöön saattaa liittyä myös joitakin harvinaisempia ja näin vakavampia sivuvaikutuksia. Koska jotkut rohtopurasruohoöljyvalmisteet voivat vaikuttaa maksaan, sitä ei suositella maksasairauksista kärsiville tai maksan terveyteen liittyviä lääkkeitä käyttäville. Ennen aineen nielemistä tulisi aina kysyä lääkäriltä.

On raportoitu, että liiallisella käytöllä saattaa olla haitallisia terveysvaikutuksia. Tutkimuksen mukaan yksi nainen sai äkillisiä epileptisiä kohtauksia nieltyään 1 500–3 000 milligrammaa rohtopurasruohoöljyä päivittäin viikon ajan.

Vaikka tämä yksittäinen tapaus ei merkitse sitä, että rohtopurasruohoöljy aiheuttaisi epilepsiaa, sen mahdollisuus on olemassa. Tästä syystä sen sisäisen ja ulkoisen käytön kanssa tulisi olla varovainen.

Rohtopurasruohoöljy: annostus ja suositukset

Rohtopurasruohoöljyn käyttöön ei ole mitään tiettyä annostusta. European Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisema tutkimus viittasi kuitenkin siihen, että imettävät naiset voivat ottaa sitä 230–460 milligrammaa.

Archives of Gerontology and Geriatrics –lähteen julkaisemassa tutkimuksessa selvisi, että 360–720 milligramman annos voi hoitaa tehokkaasti ihovaivoja yli 65-vuotiailla aikuisilla.

Suun kautta otettavia lisäravinteita ostettaessa tulee kuitenkin muistaa noudattaa valmistajan ohjeita ja tietysti käyttää niitä lääkärin valvonnassa. Jos sitä käytetään iholla, se tulee laimentaa pohjaöljyyn; sekoita enintään 12 tippaa 30 milligrammaan pohjaöljyä, joka voi olla jojoba- tai oliiviöljyä.

Voit levittää öljyä ohuen kerroksen hoidettavalle alueelle kahdesti päivässä. Toinen vaihtoehto on vuorata t-paidan sisäpuoli öljyllä ja teipata se ihoon kiinni; tämä on erityisen hyödyllistä esimerkiksi selälle.

Rohtopurasruohoöljy on uute, jolla on useita hyötyjä ja käyttötarkoituksia

Rohtopurasruoho on lemmikkikasveihin kuuluva, Välimeren seudulla kotoperäisenä kasvava kasvi. Sen öljystä on hyötyä esimerkiksi ekseeman hoidossa, hengitystieinfektioiden lievittämisessä ja jopa rasvan kertymisen vähentämisessä.

Sen liiallista nielemistä tulisi kuitenkin varoa. Vältä sen käyttöä myös siinä tapauksessa, jos kärsit maksasairaudesta tai käytät tähän elimeen vaikuttavia lääkkeitä. Suosittelemme  kysymään lääkäriltä ennen sen käyttöä sisäisesti tai ulkoisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Reed, G. W., Leung, K., Rossetti, R. G., Vanbuskirk, S., Sharp, J. T., & Zurier, R. B. (2014). Treatment of rheumatoid arthritis with marine and botanical oils: an 18-month, randomized, and double-blind trial. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 857456. https://doi.org/10.1155/2014/857456
  • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2017). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International journal of molecular sciences, 19(1), 70. https://doi.org/10.3390/ijms19010070
  • Bamford, J. T., Ray, S., Musekiwa, A., van Gool, C., Humphreys, R., & Ernst, E. (2013). Oral evening primrose oil and borage oil for eczema. The Cochrane database of systematic reviews, (4), CD004416. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004416.pub2
  • Fewtrell, M. S., Abbott, R. A., Kennedy, K., Singhal, A., Morley, R., Caine, E., Jamieson, C., Cockburn, F., & Lucas, A. (2004). Randomized, double-blind trial of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation with fish oil and borage oil in preterm infants. The Journal of pediatrics, 144(4), 471–479. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2004.01.034
  • Nelson, J., DeMichele, S., Pacht, E. and Wennberg, A. (2003), Effect of enteral feeding with eicosapentaenoic acid, gamma‐linolenic acid, and antioxidants on antioxidant status in patients with acute respiratory distress syndrome. JPEN J Parenter Enteral Nutr, 27: 98-104. https://doi.org/10.1177/014860710302700298
  • Tasset-Cuevas, I., Fernández-Bedmar, Z., Lozano-Baena, M. D., Campos-Sánchez, J., de Haro-Bailón, A., Muñoz-Serrano, A., & Alonso-Moraga, A. (2013). Protective effect of borage seed oil and gamma linolenic acid on DNA: in vivo and in vitro studies. PloS one, 8(2), e56986. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0056986
  • Takahashi, Y., Ide, T., & Fujita, H. (2000). Dietary gamma-linolenic acid in the form of borage oil causes less body fat accumulation accompanying an increase in uncoupling protein 1 mRNA level in brown adipose tissue. Comparative biochemistry and physiology. Part B, Biochemistry & molecular biology, 127(2), 213–222. https://doi.org/10.1016/s0305-0491(00)00254-6
  • Al-Khamees, W. A., Schwartz, M. D., Alrashdi, S., Algren, A. D., & Morgan, B. W. (2011). Status epilepticus associated with borage oil ingestion. Journal of medical toxicology : official journal of the American College of Medical Toxicology, 7(2), 154–157. https://doi.org/10.1007/s13181-011-0135-9
  • Thijs, C., Houwelingen, A., Poorterman, I., Mordant, A., & van den Brandt, P. (2000). Essential fatty acids in breast milk of atopic mothers: comparison with non-atopic mothers, and effect of borage oil supplementation. European journal of clinical nutrition, 54(3), 234–238. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1600926
  • Brosche, T., & Platt, D. (2000). Effect of borage oil consumption on fatty acid metabolism, transepidermal water loss and skin parameters in elderly people. Archives of gerontology and geriatrics, 30(2), 139–150. https://doi.org/10.1016/s0167-4943(00)00046-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.