Isotretinoiinin hyödyt ja sivuvaikutukset aknelle

Isotretinoiini on hyvin tehokas lääke aknen hoitoon, mutta sen käytön kanssa vaaditaan varovaisuutta. Tänään kerromme sinulle kaiken tarvittavan isotretinoiinin hyödyistä ja sivuvaikutuksista.
Isotretinoiinin hyödyt ja sivuvaikutukset aknelle

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Tämän päivän artikkelin aiheena on isotretinoiinin hyödyt sekä sivuvaikutukset.

Isotretinoiini on lääke, jolla voidaan hoitaa kohtalaista ja vakavaa aknea. Lääkettä on saatavilla 10, 20 ja 40 milligramman kapseleissa, ja arvioiden mukaan se tehoaa jopa 80 %:iin aknetapauksista.

Tavallisesti hoito kestää neljä – viisi kuukautta. Usein isotretinoiinia määrätään hoitamaan myös muunlaisia iho-ongelmia ja jopa tietyntyyppisiä syöpäsairauksia.

Tehokkuudestaan huolimatta, tai siitä johtuen, isotretinoiini voi saada aikaan merkittäviä sivuvaikutuksia. Se voi esimerkiksi aiheuttaa ongelmia synnytyksessä, joten raskaana olevat naiset eivät saa käyttää sitä. Sitä ei myöskään saa käyttää samanaikaisesti A-vitamiinilisien kanssa.

Seuraavaksi tarkastelemme aihetta tarkemmin. Mitkä ovat isotretinoiinin hyödyt sekä haittapuolet?

Mihin isotretinoiinia käytetään?

Vaikka isotretinoiinin hyödyt erilaisille aknetyypeille ovat selkeitä, lääkärit määräävät sitä lähes aina hoitamaan yhtä vakavimmista aknen muodoista, nimittäin itsepintaista nodulaarista aknea. Lääkärit määräävät isotretinoiinia sen hoitoon silloin, kun kaikki muut hoitomuodot on jo kokeiltu eikä mikään muu ole tehonnut.

Isotretinoiini on yksi tehokkaimmista lääkityksistä aknea vastaan. Joissakin tapauksissa lääkärit saattavat määrätä sitä hoitamaan iho-ongelmia, kuten ruusufinniä, märkäistä hikirauhastulehdusta, arpeuttavaa karvatuppitulehdusta, kroonista käsien ihotulehdusta, UV-säteilyn aiheuttamaa ihon ikääntymistä sekä psoriaasia. 1980-luvulta lähtien ammattilaiset ovat suositelleet isotretinoiinin käyttöä hoitamaan tietyntyyppisiä ihosyöpiä.

Mitkä ovat isotretinoiinin hyödyt keholle?

Isotretinoiini on lääke, joka toimii monella tasolla. Sillä on komedolyyttinen vaikutus, tarkoittaen sitä että se auttaa estämään tukkeumien syntymistä, jotka aiheuttavat esimerkiksi mustapäitä. Lääke saa aikaan hyvin merkittävää ihoon aiheutuneiden vaurioiden parantumista sekä auttaa ehkäisemään uusien vaurioiden syntymistä.

Lääke auttaa estämään propionibakteerin leviämistä. Tätä mikro-organismia löytyy luonnostaan iholta, mutta sen leviäminen aiheuttaa monenlaisia infektioita, mukaan lukien aknea.

Isotretinoiini toimii myös anti-inflammatorisesti. Yksi sen tärkeimmistä hyödyistä on se, että se auttaa vähentämään talin eritystä. Tästä syystä se on hyvin tehokas monenlaisiin iho-ongelmiin.

Isotretinoiinin hyödyt aknelle ovat selkeät ja sitä käytetään myös muunlaisten iho-ongelmien hoidossa.
Akne ilmenee hyvin eri tavoin. Vakavimmissa muodoissa akne ilmenee moninaisina ihovaurioina, kuten komedoina (tukkeutuneina karvatuppina).

Isotretinoiinin sivuvaikutukset

Isotretinoiini sivuvaikutukset voivat olla lieviä tai vakavia. Lievempiä vaikutuksia ovat lisääntynyt huulien, nenän ja jopa silmien kuivuus. Tämä voi johtaa kuivuneisiin huuliin, nenäverenvuotoon sekä kuiviin silmiin.

Nämä sivuvaikutukset menevät melkeinpä aina ohi itsekseen. Jos ne eivät mene ohi, on tärkeää kertoa asiasta lääkärille. Tämä lääke voi kuitenkin aiheuttaa myös vakavampia sivuvaikutuksia, joista kerromme tarkemmin seuraavaksi.

Kohonnut kolesteroli

Isotretinoiini voi nostattaa veren kolesterolitasoja. Tämä on yleisempää ylipainoisilla, diabetesta tai metabolista oireyhtymää sairastavilla tai alkoholia käyttävillä ihmisillä. Kolesterolitasoja on tällöin tärkeää seurata säännöllisesti verikokeiden avulla.

Lihas- ja nivelongelmat

Joillakin isotretinoiinia saaneilla potilailla on raportoitu lihas- ja nivelkipuja. Nuorten kohdalla lääke saattaa estää pitkien luiden normaalin kasvun. Lisäksi se saattaa aiheuttaa lihasheikkoutta.

Painetta aivoissa

Aivoihin kertyvä paine ei ole yleinen sivuvaikutus, mutta sitäkin vakavampi. Se voi johtaa näkökyvyn menettämiseen ja jopa kuolemaan. Aivoihin kertyvä paine ilmenee kovana pääkipuna, huimauksena, pahoinvointina, oksenteluna ja sumentuneena näkönä. Jos tällaisia oireita ilmenee, vaaditaan pikaista hoitoa.

Ihottuma

Joissakin tapauksissa ilmenee voimakasta ihottumaa isotretinoiinin käytön yhteydessä, mutta se on hyvin harvinaista. Jos näin kuitenkin on, pidetään tilannetta hälyttävänä, jos ihottuman yhteydessä ilmenee seuraavanlaisia oireita:

  • Rakkoja käsivarsissa, säärissä tai kasvoissa.
  • Haavoja silmäluomissa, nenässä, suussa tai kurkussa.
  • Ihon kuoriutumista.

Elinten vaurioituminen ja toksisuus

Isotretinoiini saattaa vaurioittaa sisäelimiä, kuten maksaa, haimaa, suolistoa ja ruokatorvea. Tämä on kuitenkin harvinaista. Oireet, kuten ruuansulatuselinten verenvuoto, ihon kellertäminen, ripuli, tumma virtsa  tai erittäin kova vatsakipu toimivat varoitusmerkkeinä.

Kuulo-ongelmat

On mahdollista, joskin epätavallista, että tämä lääke saattaa aiheuttaa alentunutta kuuloa tai korvien soimista. Jos näin kuitenkin tapahtuu, on tärkeää mennä lääkäriin välittömästi.

Silmiin liittyvät ongelmat

Isotretinoiini saattaa aiheuttaa kuivia silmiä, mutta myös epätavallisen paljon silmien vettymistä. Joskus se saattaa aiheuttaa sumentunutta näköä, kahtena näkemistä tai putkinäköä. Myös pimeässä näkeminen voi olla vaikeampaa.

Allergiset reaktiot

Tämä lääke saattaa aiheuttaa kohtuullisia tai vakavia allergisia reaktioita. Joskus saattaa ilmetä ihottumaa, ruhjeita säärissä tai punaisia laikkuja. Jos potilaalla esiintyy nokkosihottumaa, kasvojen turvotusta tai hengitysvaikeuksia, pitää mennä päivystykseen välittömästi.

Diabetes

Tämä isotretinoiinin sivuvaikutus on hyvin epätavallinen. Joillakin ihmisillä lääke saattaa aiheuttaa ongelmia verensokerissa, mikä saattaa johtaa diabetekseen. On tärkeää tarkkailla tällaisia oireita ja keskustella lääkärin kanssa, mikäli asiasta herää epäilyksiä.

Alhaiset veren punasolutasot

Tämä lääke saattaa alentaa veren punasolutasoja sekä aiheuttaa sairauksia, kuten anemiaa. Yleisimpiä oireita tällöin ovat heikko olo, väsymys, huimaus, kalpea iho sekä kylmät jalat ja kädet.

Alhaiset veren valkosolutasot

Alhaiset veren valkosolutasot kasvattavat riskiä erilaisille infektioille. Jos isotretinoiinia käyttävällä henkilöllä on usein kuumetta tai tulehduksia, pitää hänen keskustella asiasta lääkärin kanssa. Joka tapauksessa tämä ei ole kovin yleinen vaiva.

Henkiset ongelmat

Isotretinoiini saattaa aiheuttaa vakavia mielenterveydellisiä ongelmia. Se saattaa johtaa masennukseen, itsetuhoisiin ajatuksiin ja jopa psykoosiin tai todellisuudesta irtautumisen tunteeseen. Jos lääkettä käyttävän mielialoissa tai käytöksessä ilmenee huomattavia muutoksia, on syytä kertoa asiasta lääkärille.

Ennen kuin käytät isotretinoiinia, huomioi seuraavat asiat

Isotretinoiini saattaa aiheuttaa sikiön epämuodostuneisuutta.
Isotretinoiinin sivuvaikutuksiin kuuluu se, että lääke saattaa aiheuttaa sikiön epämuodostuneisuutta. Tästä syystä lääkkeen käyttöä pitää harkita erityisen tarkkaan raskaana olevan naisen kohdalla.

Jokaisen isotretinoiinia harkitsevan henkilön tulee tietää yksityiskohtaisesti lääkkeen sivuvaikutuksista. Joissakin tapauksissa saatetaan tarvita allekirjoitettavaa suostumusta asiaan liittyen. Potilaan on kerrottava lääkärille mahdollisista muista käytettävistä lääkkeistä, ravintolisistä tai muista aineista, joita käyttää säännöllisesti.

Useat vakavimmista isotretinoiinin vaikutuksista liittyvät raskauteen. Raskaana olevan tai imettävän naisen ei tule käyttää tätä lääkettä. Ei myöskään naisen, joka suunnittelee raskautta. Lääkkeen seurauksena voi ilmetä keskenmenoja, ennenaikaista synnytystä tai sikiöllä ilmenevää epämuodostuneisuutta.

Jos nainen käyttää isotretinoiinia, tulee hänen käyttää varmasti luotettavaa ehkäisyvalmistetta. Miesten kohdalla isotretinoiinia saattaa jäädä siemennesteeseen, eikä asiantuntijat ole vielä varmoja siitä, miten lääke vaikuttaa mikäli siittiösolu hedelmöittää munasolun. Tästä syystä asian kanssa tulisi olla erityisen varovainen.

Lääke, jota tulee ottaa varoen

On tärkeää huomioida, että jotkut isotretinoiinin haittavaikutuksista ovat peruttavissa, kun taas toiset eivät. Joskus potilaan pitää lopettaa lääkkeen käyttö, kun taas joissakin tapauksissa aiheutunut vahinko on pysyvää.

Tätä lääkettä tulee käyttää suurella varovaisuudella. Ohjeita tulee seurata tarkkaan, potilaan tulee käydä hänelle määrätyissä testeissä ja lääkärille tulee ilmoittaa kaikista mahdollisista muutoksista tai huolenaiheista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rubio-García, Leticia, Nancy Pulido-Díaz, and José Luis Jiménez-López. “Isotretinoína y síntomas de depresión en pacientes con acné severo y recurrente.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 53.S1 (2015): 54-59.
  • Santos-Pérez, M., et al. “Sospecha de diabetes mellitus por isotretinoína.” Farmacia Hospitalaria 37.4 (2013): 340-342.
  • Aranda Núñez, A. P. (2019). Estudio de la relación del esfuerzo de corte con la presión en aneurismas cerebrales y la predicción del riesgo de ruptura usando herramientas de inteligencia artificial basado en datos morfológicos, fluidodinámicos y estructurales.
  • Ramos, P. P., Argilagos, C. S., & Tejo, I. L. (2020). Uso de isotretinoína en pacientes con acné nódulo-quístico en el Hospital. Revista Cubana de Farmacia, 52(3), 1-15.
  • Gómez-Flores, Minerva, et al. “Declaración de posición conjunta. Uso de isotretinoína en acné común.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.3 (2011): 281-288.
  • Concha, Elescano, and Ivy Marcela. “Cambios séricos de colesterol y transaminasas en pacientes tratados con isotretinoína Centro Médico Naval 2014-2015.” (2015).
  • Guzman Rojas, Patricia, et al. “Hepatitis autoinmune inducida por isotretionina.” Revista de Gastroenterología del Perú 36.1 (2016): 86-89.
  • Peña, Ruth Beatriz, Ángela Cadavid, and Walter Cardona Maya. “Posible relación entre el uso de isotretinoína y la presencia de globozoospermia.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.3 (2011): 428-430.
  • Vega Zuñiga, Julio Hugo. “Monitorización laboratorial para el uso de isotretinoina en el tratamiento del Acné.” (2017).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.