Logo image
Logo image

15 parasta lääkekasvia

4 minuuttia
Opi käyttämään lääkekasveja erilaisten sairauksien hoitoon. Muista kuitenkin aina keskustella lääkärisi kanssa ennen lääkekasvien käyttöä ja noudata huolellisesti lääkärin ohjeita.
15 parasta lääkekasvia
Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Näiden lääkekasvien käytöllä voi olla monenlaisia hyötyjä, mutta on tärkeää muistaa, että joitain niistä ei ole vielä tieteellisesti testattu. Tässä artikkelissa esittelemme 15 parasta lääkekasvia, jotka ovat ajan myötä osoittautuneet hyödyllisiksi useiden terveysongelmien hoidossa.

15 parasta lääkekasvia

1. Musta cohosh

Musta cohosh on lääkekasvi, jota monet käyttävät vaihdevuosien aiheuttamien oireiden hoitoon. Lisäksi se auttaa myös lievittämään PMS-oireisiin liittyvää kipua. Se on luonnollinen vaihtoehto hormonilääkkeille, jotka lievittävät vaihdevuosien mukanaan tuomia oireita, kuten kuumia aaltoja, yöhikoilua, mielialan vaihteluja, emättimen kuivumista ja sydämentykytystä.

Tätä lääkekasvia käytetään yleisesti erityisesti vaihdevuosiin liittyvien, migreenien sekä unihäiriöiden hoitoon. Ennen käyttöä suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin.

2. Villijamssi

Klassinen maksaa puhdistava lääkekasvi. Villijamssi tasapainottaa hormoneja sekä lievittää aamuisin ilmenevää huonovointisuutta.

3. Leijonan pyrstö

Monet käyttävät leijonan pyrstöä ahdistuksen tai unettomuuden hoitoon, koska sillä on rauhoittavia vaikutuksia. Lisäksi se on myös hyvä rytmihäiriölääke ja vähentää sydämen tiheälyöntisyyttä sekä sydämentykytystä. Sitä käytetään myös hermoon liittyvän sydämen rytmin muutoksiin ja siitä on apua myös kilpirauhasen liikatoiminnassa.

4. Salvia

Salvian edut ovat moninaiset. Salvia auttaa ruoansulatuksessa, astmassa, bakteeri- ja sieni-infektioissa, sappivaivoissa, rauhoittaa ja stimuloi hermostoa sekä lievittää vilustumisen oireita jne. Salviasta saatu eteerinen öljy parantaa keskittymistä ja siitä voi olla apua Alzheimerin tautiin liittyvän muistihäviön hoidossa.

Voimme käyttää sitä myös kivuliaiden sairauksien, kuten lihasten jäykkyyden, reuman ja neurologisten sairauksien, hoitamisessa. Se auttaa myös lievittämään hermostuneisuutta, ahdistusta, päänsärkyä, stressiä ja väsymystä.

Raskaana olevien naisten tai imettävien äitien ei kuitenkaan pidä käyttää kyseistä lääkekasvia tai henkilön, joka kärsii epilepsiasta. Kasvi on myrkyllinen liian suurina annoksina tai jos sitä nautitaan pitkään. Annoksen tulee kuitenkin olla erittäin suuri, jotta salvia aiheuttaisi myrkytyksen.

5. Verbenat eli rautayrtit

Some figure

Luontaishoitajat ovat käyttäneet verbenaa jo vuosisatojen ajan. Tieteellisiä tutkimuksia verbenan hyödyllisyydestä ihmisen terveydelle ei kuitenkaan ole.

Verbenan parantavat ominaisuudet johtuvat pääasiassa sen stimuloivasta vaikutuksesta maksaan ja muihin elimiin sekä sen rentouttavasta vaikutuksesta hermostoon.

Verbena on hyödyllinen lääkekasvi, joka toimii kipulääkkeenä ja rauhoittavana aineena. Jotkut sanovat myös, että sitä voidaan käyttää yskänlääkkeenä kroonisen keuhkoputkentulehduksen hoitamiseen tai nivelkipujen lievittämiseen. Luontaishoitajat pitävät verbenaa erityisen hyödyllisenä, kun masennus johtuu kroonisesta sairaudesta.

6. Ginseng

Ginsengiä käyttävät niin modernit länsimaiset luontaishoitajat kuin perinteiset kiinalaiset lääkärit. Sen uskotaan stimuloivan ja vahvistavan keskushermostoa. Sitä käytetään erityisesti väsymykseen, fyysiseen rasitukseen, sairaudesta johtuvaan heikkouteen ja pitkittyneeseen henkiseen stressiin.

Ginsengin vaikutus hermostoon ja sen kyky edistää rentoutumista tekevät siitä erittäin hyödyllisen stressiin liittyvien sairauksien, kuten unettomuuden ja ahdistuksen hoidossa.

Lisäksi  ginseng voi auttaa urheilijoita paremman vastustuskyvyn saavuttamisessa. Sen sanotaan auttavan myös seksuaalisesta haluttomuudesta kärsiviä. Se ehkäisee eturauhaseen liittyviä sairauksia sekä stressistä johtuvia erektiohäiriöitä.

7. Palsamiköynnös

Palsamiköynnös nostaa vastustuskykyä, energiatasoja sekä fyysistä suorituskykyä. Monet käyttävät sitä myös verensokeriarvojen ja verenpaineen hoitoon, immuunijärjestelmän stimulointiin sekä paranemisen nopeuttamiseen leikkauksen jälkeen. Se on adaptogeeninen lääkekasvi, jolla on monia käyttötarkoituksia.

8. Orapihlaja

Orapihlajaa käytetään sydän- ja verisuonisairauksien, kuten kongestiivisen sydämen vajaatoiminnan, rintakipujen ja sydämen rytmihäiriöiden hoitoon. Lisäksi monet käyttävät tätä lääkekasvia myös verenpaineen, arterioskleroosin ja korkean kolesterolin hoitoon. Tähän astiset tutkimukset viittaavat siihen, että orapihlaja voi olla hyödyllinen kongestiivisen sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Vielä ei ole olemassa tarpeeksi tietoa onko siitä apua muihin sydämeen liittyvien sairauksien hoidossa.

9. Voikukka

Voikukkaa pidetään yleisesti hyödyllisenä lääkekasvina monien eri sairauksien hoidossa. Sen vaikutuksista ei kuitenkaan ole riittävästi tieteellistä näyttöä.

Siitä voi kuitenkin olla apua ruokahaluttomuuden, vatsakipujen, suolistokaasujen, sappikivien, nivelkipujen, lihaskipujen, ekseeman ja mustelmien hoidossa. Monet käyttävät sitä myös virtsan tuotannon lisäämiseen ja laksatiivina. Sitä käytetään myös puhdistamaan ihoa, veriarvoja ja ruoansulatuskanavaa.

Voit käyttää voikukkia vaikka salaateissa, keitoissa ja juomissa.

10. Siveydenpuu

Some figure

Monet luontaishoitajat suosittelevat tätä lääkekasvia epäsäännöllisiin kuukautiskiertoihin, PMS:n sekä vaihdevuosien aiheuttamiin oireisiin. Jotkut käyttävät tätä yrttiä myös fibrokystisten rintojen hoitoon. Naiset joilla on alhainen progesteronihormonipitoisuus käyttävät tätä ehkäisemään keskenmenoja sekä lisäämään maidon tuotantoa.

Jotkut miehet käyttävät siveydenpuuta virtsanvirtauksen vahvistamiseen, eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon sekä seksuaalisen halun hillitsemiseen.

11. Lakritsijuuri

Lakritsijuuri voi auttaa ruoansulatuskanavaan liittyvien ongelmien hoidossa. Tällaisia ovat mahahaava, vatsakipu, koliikki ja toistuvat mahalaukun tulehdukset (krooninen gastriitti).

Jotkut ihmiset käyttävät lakritsijuurta myös kurkkukipuun, keuhkoputkentulehdukseen, yskään ja bakteeri- tai virusinfektioihin.

12. Inkivääri

Inkivääriä käytetään yleisesti erilaisten vatsaan liittyvien ongelmien hoitoon, kuten huimaus, pahoinvointi, koliikki, suolistokaasut ja ripuli. Sitä suositellaan usein syöpähoidoista johtuvan pahoinvoinnin hoitoon sekä leikkauksen jälkeisen pahoinvoinnin ja ruokahaluttomuuden hoitoon.

Yhtä inkiväärin kemiallisista ainesosista käytetään myös laksatiivisissa lääkkeissä, suolistokaasu lääkkeissä ja antasideissa. Muita käyttötarkoituksia ovat kivun lievittäminen niveltulehduksissa, lihaskipujen, kuukautiskipujen, ylähengitystieinfektioiden, yskän ja keuhkoputkentulehduksen hoidossa.

13. Nokkonen

Nokkosta pidetään hyödyllisenä kasvina monien sairauksien hoidossa. On hyvä muistaa, että tieteellistä näyttöä sen hyödyistä ei kuitenkaan ole saatavilla riittävästi.

Nokkosen juuret auttavat suurentuneesta eturauhasesta johtuvien virtsaamisongelmien hoidossa. Muita sairauksia ovat nokturia, tarve virtsata liian usein, kipu virtsatessa, kyvyttömyys virtsata ja ärtynyt virtsarakko.

Nokkosen varsi ja lehdet yhdessä suurien nestemäärien kanssa ovat hyödyllisiä “detox-hoidossa” sekä virtsatieinfektioiden, virtsateiden tulehdusten ja sappikivien hoidossa. Nokkosen lehdet ja varsi voivat olla hyödyllisiä myös allergioiden, heinänuhan sekä nivelrikon hoidossa.

14. Poimulehti

Tämä on erittäin suosittu luonnonlääke kaikkialla Euroopassa.

Poimulehti auttaa vähentämään kuukautisiin liittyvää kipua ja vähentää kuukautisvuotoa. Sillä on myös rooli vaihdevuosien aiheuttamien oireiden lievittämisessä. Poimulehdestä voi olla myös apua suun haavaumien sekä kurkunpään tulehduksen hoidossa.

15. Vadelmanlehdet

Some figure

Luontaishoitajat suosittelevat ​​vadelmanlehtiä maha-suolikanavan häiriöiden hoitoon. Sitä käytetään myös seuraavien sairauksien hoidossa: ripuli, hengityselinten häiriöt, mukaan lukien flunssa ja sikainfluenssa, sekä sydänongelmat, kuume, diabetes ja vitamiinipuutokset. Lisäksi jotkut ihmiset käyttävät sitä ihon ja veren puhdistamiseen.

Vaikka näiden lääkekasvien käyttö on yleisesti ottaen turvallista, on tärkeää muistaa, että joitain niistä ei ole vielä tieteellisesti testattu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodríguez, F. M. (2007). Revista Cubana de Plantas Medicinales: Editorial. Revista Cubana de Plantas Medicinales. https://doi.org/10.1007/s001250051442
  • Hernandez, A. Q. (2008). Las plantas medicinales. Revista Biocenosis.
  • Hernandez, H. (2010). Pequeño manual de Plantas Medicinales. Huerto Medicinal.
  • Madridejos Mora, R., & Amado Guirado, E. (2008). Hierbas medicinales. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.