Inkiväärin käyttö ja ominaisuudet

Inkiväärin käyttö on yleistä ruoansulatusongelmien hoidossa. Se stimuloi mahanesteen tuotantoa. Jos inkivääriä nautitaan aterioiden jälkeen, auttaa se vähentämään turvotusta ja pahoinvointia.
Inkiväärin käyttö ja ominaisuudet
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Inkiväärin ominaisuuksien ja käyttötapojen tunteminen on erittäin hyödyllistä. Tämän juurikasvin tuominen ruokavalioon voi tarjota lukuisia terveyshyötyjä. Koska inkivääri on täynnä ravinteita, on sillä vaikutus useisiin kehonosiin.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle lisää inkiväärin hyödyistä.

Inkiväärin historia

Inkivääri löydettiin itä-Aasiassa yli 3 000 vuotta sitten. Persian kuningas Darius vei sitä keski-Aasiaan 400-luvulla eKr. Hän sai inkivääriä hindujen plantaaseilta Lähi-idästä. Kungfutsen ensimmäinen saatavilla oleva tieto inkiväärin myynnistä kertoo, kuinka foinikialaiset veivät sitä Välimerelle. Myöhemmin inkivääri levisi koko Välimeren ja Punaisen meren alueelle.

Vaikka se levisikin nopeasti Rooman valtakunnan jälkeen, toivat Marco Polon matkat sen Amerikkaan. Nyt inkivääriä kasvaa luonnossa Karibian saarilla. Jamaika on parhaan inkiväärin merkittävin tuontimaa.

Inkiväärin käyttö ruoanlaitossa

Inkiväärin käyttö ruoanlaitossa.

Yksi inkiväärin ominaisuuksista korostaa sen voimakasta kykyä parantaa ruoan makua. Aasialaisessa ruoanlaitossa inkivääriä käytetään piilottamaan tai tuomaan esiin vahvempia makuja. Se on yleistä itämaisessa keittiössä lihan, riisin ja muiden ruokien makua parantavana ainesosana. Tätä mahtavaa kasvia käytetään myös lukuisten kastikkeiden valmistuksessa.

Länsimaisessa ruoanlaitossa inkiväärin käyttö rajoittuu yleensä kuivattuun tai jauhettuun inkivääriin. Se tuo keittiöön eksoottisen tuoksun. Se voi jopa tuoksua hieman mausteiselta. Inkivääri sopii myös erinomaisesti makeisiin ruokiin, kekseihin, jälkiruokiin, karamellisoituihin hedelmiin, sorbetteihin ja moneen muuhun.

Inkiväärin käyttö hoitokeinona

Inkivääriä on perinteisesti käytetty vatsavaivoihin ja ruoansulatusongelmiin. Se stimuloi haiman toimintaa, joten se lisää ruoansulatusentsyymien tuotantoa. Inkivääriä voidaan käyttää esimerkiksi huimauksen, oksentelun, ripulin tai vatsahaavojen hoitamiseen.

Mahanesteen stimuloinnin ansiosta inkivääriä voidaan käyttää kipua lievittävänä hoitokeinona aterioiden jälkeen. Se vähentää lisäksi turvotusta ja pahoinvointia. Inkiväärillä on myös tulehduksen vastaisia ominaisuuksia. Se on hyvä apu reumasairauksien ja lihasongelmien hoitoon.

Inkivääri on myös yksi parhaista teen ainesosista kuukautiskipujen, flunssan sekä limakalvo-ongelmien lievittämiseksi. Kuuma inkivääri yhdistettynä sitruunaan ja hunajaan vähentää kuumetta ja infektioita.

Kuinka inkivääriä käytetään

Inkiväärin käyttö teessä kipua (kuten kuukautiskrampit) ehkäisevänä tai lievittävänä ainesosana on helppoa. Lämmitä vain neljä tai viisi viipaletta tuoretta inkiväärijuurta (kuorimattomana), ruokalusikallinen sitruunamehua sekä hunajaa vedessä. Tässä vielä tarkemmat ohjeet:

  • Lämmitä vesi kattilassa. Lisää inkivääriviipaleet, kun vesi alkaa kiehua.
  • Keitä 10-15 minuutin ajan, kunnes seos muuttuu ruskeaksi.
  • Lisää sitruunanmehu ja hunaja ennen juoman nauttimista.

Kuten huomaat, inkiväärin käyttö ja ominaisuudet ovat lukuisat. Voit käyttää sitä useisiin eri tarkoituksiin sekä hoitokeinona että herkullisen reseptin ainesosana. Anna inkiväärille siis mahdollisuus ja kokeile sitä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.

  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(11)70041-2.

  • Vásquez R, O., Alenguer, A., & Marreros V, J. (2001). EXTRACCIÓN Y CARACTERIZACIÓN DEL ACEITE ESENCIAL DE JENGIBRE (Zingiber officinale). Revista Amazónica de Investigación Alimentaria.

  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36–S42
  • Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.