Inkivääriöljyn hyödyt ja valmistus kotona

Inkivääriöljy voi auttaa ruoansulatusongelmiin, lievittää niveltulehdusta ja parantaa ihon kuntoa. Tutustu inkivääriöljyn hyötyihin ja käyttötapoihin tässä artikkelissa!
Inkivääriöljyn hyödyt ja valmistus kotona
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Daniela Andarcia

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Inkivääri, tieteelliseltä nimeltään Zingiber officinale, on kasvi, jota pidetään arvossa sen lääkinnällisten ja kulinaaristen käyttötapojen vuoksi. Kasvin käytetyin osa on sen maan alla horisontaalisesti kasvava varsi, jota hyödynnetään teen valmistuksessa ja aterioiden maustamisessa kuutioiden, jauheen tai raasteen muodossa. Tänään haluamme kuitenkin puhua erityisesti inkivääriöljystä; kerromme, mitkä ovat inkivääriöljyn hyödyt ja käyttötavat ja kuinka sitä voi valmistaa itse kotona.

Inkivääriä käytetään lääkitsevissä tarkoituksissa eniten ruoansulatusongelmien hoitoon, nivelkivun lievittämiseen sekä raskauden ja huimauksen aiheuttaman pahoinvoinnin helpottamiseen.

Tässä muutamia tapoja, joilla inkivääri ja inkivääriöljy voivat osaltaan parantaa terveyttä.

Mitä on inkivääriöljy?

Inkivääriöljy on rasvapitoista nestettä, jota saadaan altistamalla inkiväärin maavarsi tislausprosessille. Se on yleensä väkevää, keltaista öljyä, jolla on voimakas ja mausteinen tuoksu. Inkivääriöljyn hyödyt ja käyttötavat ovat sekä lääkinnällisiä että kosmeettisia.

Mitkä ovat inkivääriöljyn hyödyt?

Vaikka monet inkivääriöljyn hyödyt perustuvat vain anekdoottiseen näyttöön, myös tutkimustodisteita sen terveyttä parantavista vaikutuksista on olemassa. Katsotaan niistä muutamia.

1. Torjuu luontaisesti tulehdusta

Journal of Oleo Science -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että inkivääriöljyllä on tulehduksenvastaisia ominaisuuksia, jotka kykenevät ehkäisemään tulehdukseen liittyviä munuaistoiminnan muutoksia. Se saattaa suojata myös kadmiummyrkytyksen saaneiden jyrsijöiden munuaisia.

Journal of Medicinal Food -lehdessä ilmestynyt tutkimus sen sijaan viittaa siihen, että inkivääriöljyuutteen lisääminen lihavien jyrsijöiden ruokavalioon voi ehkäistä painonnousua ja vähentää tulehdusmerkkiaineita.

Tässä tulee kuitenkin ottaa huomioon, että inkivääriöljyn tulehduksenvastaisia vaikutuksia ei ole todennettu vielä ihmisillä tehdyillä tutkimuksilla. 

Ihmiset käyttävät inkivääriä muun muassa tulehduksen lievittämiseen ja pahoinvoinnin hillintään.

2. Inkivääriöljyn hyödyt pahoinvoinnin lievittämisessä

Kansanlääkinnän mukaan inkivääriöljyn höyryjen hengittäminen voi lievittää pahoinvointia. Katsotaan, mitä tiede tästä sanoo.

Journal of Alternative and Complementary Medicinelehdessä julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin inkivääriöljyn vaikutusta leikkauksenjälkeiseen pahoinvointiin. Tuloksista voitiin nähdä, että inkivääriöljyä nauttineilla ihmisillä oksentelua esiintyi vähemmän kuin niillä, jotka saivat lumehoitoa.

BMC Complementary and Alternative Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa puolestaan saatiin toisenlaisia tuloksia. Tässä tutkimuksessa verrattiin leikkauksenjälkeisen pahoinvoinnin voimakkuutta lapsilla, jotka hengittivät öljyseosta (mukaan lukien inkivääriöljyä) tai vaihtoehtoisesti plaseboa. Eroja ei havaittu.

3. Inkivääriöljyn hyödyt ihon ja nivelten hoidossa

Journal of Cosmetic Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan inkivääriöljy toimii voimakkaana antioksidanttina, joka voi vähentää ihon karheutta kun se yhdistetään voiteeseen ja muihin eteerisiin öljyihin.

Jyrsijöillä tehty tutkimus, joka ilmestyi Phytotherapy Research -julkaisussa, osoitti, että inkivääriöljyn päivittäinen käyttö paikallisesti yhdessä muiden eteeristen öljyjen kanssa voi vähentää nivelkivun voimakkuutta ja tulehdusta. Tästä tarvitaan kuitenkin vielä tutkimuksia ihmisillä.

Inkivääriöljyn muut hyödyt

Muita inkivääriöljyn hyötyjä ovat seuraavat:

  • Luontainen lemmenrohto: Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan inkivääriöljy toimii luontaisena lemmenrohtona ja hoitona erektiohäiriöön.
  • Vähentää ahdistusta: Ayurvedalaisessa lääketieteessä inkivääriöljyä pidetään tehokkaana hoitona tunneperäisiin ongelmiin, kuten pelkoon, hylätyksi tulemiseen ja itseluottamuksen puutteeseen. Bioorganic & Medicinal Chemistry -julkaisun tutkimus puolestaan osoitti, että se voi lievittää ahdistusta.
  • Hoitaa vatsavaivoja: Kansanlääketieteessä inkiväärin eteeristä öljyä pidetään yhtenä parhaista luontaishoidoista ruoansulatusvaivoihin, ripuliin ja vatsakipuun.
  • Edistää hiustenkasvua: Inkivääriä on perinteisesti käytetty shampoissa ja muissa tuotteissa sen oletetun hiusten kasvua lisäävän vaikutuksen vuoksi. Tutkimuksissa on kuitenkin paljastunut, että yksi sen vaikuttavista aineista, 6-gingeroli, vähensi karvankasvua eläimillä.

Kuinka inkivääriöljyä käytetään?

Inkivääriöljyllä voidaan antaa ruokiin lisää tuoksua ja makua. Koska sitä tulisi käyttää vain pienissä määrissä sen voimakkuuden vuoksi, se suositellaan yleensä yhdistämään muihin öljyihin (esimerkiksi ekstra-neitsytoliiviöljyyn).

Aromaterapia

Tätä öljyä voidaan hyödyntää myös aromaterapiassa käyttämällä diffuuseria tai sumutinta sekä höyryhengitystä. Noudata diffuuserin kohdalla sen mukana tulleita ohjeita. Pidä mielessä, että joissakin tapauksissa öljy tulee laimentaa pieneen määrään vettä.

Höyryhengityksen valmistamiseksi suosittelemme noudattamaan näitä vaiheita:

  • Lämmitä vesi höyryävän kuumaksi ja kaada astiaan.
  • Lisää 1-2 tippaa inkivääriöljyä.
  • Laita pyyhe pään ylle.
  • Sulje silmäsi, laita pää astian ylle ja hengitä syvään.

Paikallinen käyttö

Jos aikomuksenasi on käyttää inkivääriöljyä iholla, laimenna se aina johonkin pohjaöljyyn. Tämän tehtävän voi täyttää esimerkiksi manteliöljy, kookosöljy, jojobaöljy tai avokadoöljy.

Sivuvaikutukset ja varoitukset

Inkivääriöljyä pidetään turvallisena, ja sillä on vain vähän sivuvaikutuksia. Lisäksi monet näistä sivuvaikutuksista johtuvat tietämättömyydestä, kuten siitä että öljyä levitetään iholle laimentamattomana. Öljyä kannattaa aina ensin kokeilla pieni määrä.

Öljyn runsas käyttö voi aiheuttaa liikahappoisuutta, ripulia ja suun ärsytystä. Raskaana olevien ja imettävien naisten ei tulisi käyttää öljyä kysymättä ensin lääkäriltä. Erityisesti raskaana olevat naiset eivät saa käyttää sitä yli yhtä grammaa päivässä.

Yli kaksivuotiaat lapset voivat käyttää sitä pahoinvoinnin, kramppien ja päänsärkyjen lievittämiseen. Tässäkin tapauksessa tarvitaan lääkärin mielipidettä.

Hyytymisenestolääkkeitä käyttävien ihmisten ei tulisi käyttää inkivääriöljyä ilman ammattilaisen valvontaa, sillä se lisää verenvuodon riskiä. Diabeetikoilla ja korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla lääkityksen ja öljyn yhdistelmä voi laskea verensokeria ja verenpainetta liikaa.

Inkivääriöljyn hyödyt saadaan käyttämällä sitä paikallisesti tai aromaterapiassa
Diabeetikoiden ja korkeasta verenpaineesta kärsivien sekä hyytymisenestolääkkeitä käyttävien ihmisten tulisi rajoittaa inkivääriöljyn käyttöä.

Kuinka inkivääriöljyä valmistetaan kotona?

Inkivääriöljyä voi valmistaa itse kotona seuraavilla aineksilla ja ohjeilla.

Ainekset

  • Tuoretta inkivääriä
  • Oliiviöljyä

Ainekset

  • Kuori inkivääri, pilko se pieniksi palasiksi ja raasta se.
  • Laita raastettu inkivääri kulhoon oliiviöljyn kanssa.
  • Sekoita, laita uuniin ja jätä sinne kahdeksi tunniksi.
  • Kun se on uunissa, valmistele astia vuoraamalla se steriloidulla ohuella liinalla.
  • Kun kaksi tuntia on kulunut, kaada seos liinan päälle ja purista öljy astiaan.
  • Siirrä öljy sitten lasiseen astiaan, jossa on tiukasti istuva kansi, ja laita se säilöön viileään, kuivaan paikkaan.

Mitä inkivääriöljystä tulee muistaa?

Samannimisen kasvin maavarresta uutettu inkivääriöljy on helppo tunnistaa voimakkaasta ja mausteisesta tuoksustaan. Sitä käytetään yleensä yhdessä muiden öljyjen kanssa salaattien maustamiseen.

Inkivääriöljyn käyttö paikallisesti tai aromaterapiassa laskee tulehdusta, parantaa ihon terveyttä ja lievittää ahdistusta.

Vaikka inkivääriöljyä pidetään turvallisena, sen mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi sitä ei tulisi käyttää liikaa. Lasten, raskaana olevien naisten ja imettävien äitien kohdalla tulisi konsultoida lääkäriä ennen käytön aloittamista.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Akinyemi, A. J., Faboya, O. L., Paul, A. A., Olayide, I., Faboya, O. A., & Oluwasola, T. A. (2018). Nephroprotective Effect of Essential Oils from Ginger (Zingiber officinale) and Turmeric (Curcuma longa) Rhizomes against Cadmium-induced Nephrotoxicity in Rats. Journal of oleo science, 67(10), 1339–1345. https://doi.org/10.5650/jos.ess18115
  • Funk, J. L., Frye, J. B., Oyarzo, J. N., Chen, J., Zhang, H., & Timmermann, B. N. (2016). Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition, 4(3), 123–131. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2016.02.004
  • Oliveira, C. T., Lacerda, D. R., Zicker, M. C., Martins, L. B., Teixeira, M. M., de Araujo, R., & Ferreira, A. (2019). Ginger (Zingiber officinale Rosc.) Ameliorated Metabolic and Inflammatory Dysfunction Induced by High-Refined Carbohydrate-Containing Diet in Mice. Journal of medicinal food, 22(1), 38–45. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0062
  • Lee, Y. R., & Shin, H. S. (2017). Effectiveness of Ginger Essential Oil on Postoperative Nausea and Vomiting in Abdominal Surgery Patients. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 23(3), 196–200. https://doi.org/10.1089/acm.2015.0328
  • Kiberd, M. B., Clarke, S. K., Chorney, J., d’Eon, B., & Wright, S. (2016). Aromatherapy for the treatment of PONV in children: a pilot RCT. BMC complementary and alternative medicine, 16(1), 450. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1441-1
  • Leelapornpisid, P., Wickett, R. R., Chansakaow, S., & Wongwattananukul, N. (2015). Potential of native Thai aromatic plant extracts in antiwrinkle body creams. Journal of cosmetic science, 66(4), 219–231.
  • Komeh-Nkrumah, S. A., Nanjundaiah, S. M., Rajaiah, R., Yu, H., & Moudgil, K. D. (2012). Topical dermal application of essential oils attenuates the severity of adjuvant arthritis in Lewis rats. Phytotherapy research : PTR, 26(1), 54–59. https://doi.org/10.1002/ptr.3509
  • Khodaie, L., & Sadeghpoor, O. (2015). Ginger from ancient times to the new outlook. Jundishapur journal of natural pharmaceutical products, 10(1), e18402. https://doi.org/10.17795/jjnpp-18402
  • Nievergelt, A., Huonker, P., Schoop, R., Altmann, K. H., & Gertsch, J. (2010). Identification of serotonin 5-HT1A receptor partial agonists in ginger. Bioorganic & medicinal chemistry, 18(9), 3345–3351. https://doi.org/10.1016/j.bmc.2010.02.062
  • Miao, Y., Sun, Y., Wang, W., Du, B., Xiao, S. E., Hu, Y., & Hu, Z. (2013). 6-Gingerol inhibits hair shaft growth in cultured human hair follicles and modulates hair growth in mice. PloS one, 8(2), e57226. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057226

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.