Logo image
Logo image

Kollageenipeptidit: mitä ne ovat ja miten ne toimivat?

3 minuuttia
Kollageenipeptidit ovat lisäravinteita, jotka parantavat ihon ulkonäköä. Lisäksi ne tarjoavat elimistömme kannalta monia muitakin terveyshyötyjä. 
Kollageenipeptidit: mitä ne ovat ja miten ne toimivat?
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Kollageenipeptidit ovat lisäravinteita, jotka on valmistettu joidenkin eläinten luista, ihosta ja rustosta. Niiden päätehtävänä on lisätä samannimisen proteiinin endogeenistä synteesiä.

Kollageenipeptidit saavat joka päivä yhä enemmän merkitystä niiden ravitsemuksellisten ja fysiologisten ominaisuuksien ansiosta, koska niillä on keskeinen rooli ihon, hiusten, luiden ja kynsien ylläpidossa. Kuinka niitä sitten saadaan? Ja mitä vaikutuksia niillä on elimistömme kannalta?

Elimistön kollageenisynteesi

Jotta ymmärtäisimme paremmin kollageenipeptidien toimintaa kehossa, meidän on ensin ymmärrettävä kollageenin rooli ja miten se toimii kaikissa elävissä olennoissa. Kollageeni on yksi niistä proteiineista, jotka muodostavat elimistön sidos- ja sidekudokset, erityisesti ihon, nivelet ja luut kudokset.

Kollageeni on yksi runsaimmista molekyyleistä monissa elävissä organismeissa johtuen sen merkityksessä useissa ​​biologisissa rakenteissa. Kollageenia syntetisoidaan nautittujen aminohappojen avulla. Elimistö imee ne itseensä ja muodostaa niistä kolme polypeptidiketjua, jotka yhdistyvät toisiinsa muodostaen itse proteiinin eli kollageenin.

Kollageenikuidut alkavat runsaudestaan ​​huolimatta vaurioitua ajan myötä, jolloin ne menettävät paksuutensa ja lujuutensa. Tämän seurauksena ikääntymisprosessi puolestaan kiihtyy.

Some figure
Kollageenilla on tärkeä rooli ihon, nivelten ja luiden hyvinvoinnissa.

Mistä kollageenipeptidejä saadaan?

Kollageenipeptidien ansiosta elimistö parantaa tämän proteiinin synteesiä. Vaikka tämän kemiallisen yhdisteen valmistamiseen käytetty raaka-aine onkin itse kollageeni, sitä voidaan saada esimerkiksi kalojen, lampaiden, sikojen ja nautojen ihossa, rustossa ja luissa olevan aineen hydrolyysistä.

Yleensä ne pitävät sisällään vähintään 2 ja enintään 100 aminohappoa, ja niille tunnusomaista on erinomainen liukoisuus kylmään veteen, eikä se muodosta geelejä edes erittäin tiivistetyissä liuoksissa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 8 eniten kollageenia iholle antavaa ruokaa

Kollageenipeptidien edut terveyden kannalta

Kuinka kollageenipeptidit toimivat iholla?

Koska kollageeni on suoraan suhteessa ikääntyvään ihoon, se on saanut osakseen suurta kiinnostusta kosmetiikkateollisuudessa. Tässä mielessä onkin havaittu, että lyhytketjuiset peptidit ovat samalla sekä biosaatavia että bioaktiivisia; siksi ne voivat tuottaa elimistön hyvinvoinnin kannalta hyödyllisiä vaikutuksia.

Lisäksi, jos niitä otetaan suun kautta, ne voivat saavuttaa vaikutuksia jopa ihon syvimmässä kerroksessa ja stimuloida soluväliaineen komponenttien endogeenista tuotantoa ihossa. Tämän vuoksi ne voivat täydentää näitä vaikutuksia.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kuinka kiihdyttää elimistön kollageenintuotantoa?

Mitä tutkimukset sanovat kollageenipeptideistä?

Nature Research Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on selvitetty, miten naudan ja ihmisen kollageenipeptidien samankaltaisuus selittäisi niitä merkittäviä parannuksia, joita lisäravinteilla on ihon parametreihin.

Tämä johtuu siitä, että naudan kollageenin hydrolyysi tuottaa peptidejä, joille on tunnusomaista aminohapposekvenssi, joka vastaa ihmiskehon kollageenin aminohappoprofiilia.

Tämän lisäksi Journal of Medicinal Food -lehdessä julkaistussa tieteellisessä tutkimuksessa on havaittu, että tätä samankaltaisuutta esiintyy myös siasta löydettävissä kollageenipeptideissä. Tämän tutkimuksen perusteella sian kollageenipeptidit näyttäisivät tehostavan kollageenisynteesiä myös ihmiskehossa, minkä vuoksi niitä voidaan käyttää menestyksekkäästi ihon kunnon parantamiseen ja korjaamiseen kaikissa kehon osissa.

Some figure
Näyttäisi siltä, että naudan ja sian kollageenipeptidit auttavat parantamaan kollageenisynteesiä myös ihmisillä.

Kuinka parantaa kollageenipeptidien vaikutuksia?

Vaikka kollageenipeptidiä sisältävät ravintolisät ovat hyödyllisiä, monissa niistä löytyy myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja ja erityisesti C-vitamiinia ja magnesiumia. Näiden ainesosien ansiosta tämäntyyppiset ravintolisät onnistuvat tuottamaan huomattavampia positiivisia vaikutuksia ihon kosteustasapainossa ja elastisuudessa.

Lue aiheesta lisää: 7 syytä nauttia kollageenia päivittäin

Kollageenipeptidit: mitä meidän tulee muistaa?

Kollageenipeptidejä käytetään ennen kaikkea kosmeettisiin tarkoituksiin, koska ne parantavat merkittävästi ihon ulkonäköä. Lisäksi yhdessä muiden ravintoaineiden ja ainesosien kanssa niiden vaikutuksia ihossa voidaan tehostaa.

Samaan aikaan on huomattava, että kollageenista voidaan valmistaa myös hydrolysoitua kollageenia, joka puolestaan omaa tulehduksia vastaan taistelevia tarkoituksia. Tästä syystä sitä käytetään luiden ja nivelten hyvinvoinnin tukemiseen ja parantamiseen.

Viime kädessä on tärkeää pitää mielessä, että kollageeni ei ole pelkästään osa ihoa, vaan myös luita, hiuksia ja muita elimistön tärkeitä kudoksia. Siksi onkin tärkeää, että huolehdimme päivittäin tämän tärkeän proteiinin riittävästä saannista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2020 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
  • Gelse K, Pöschl E, Aigner T. Collagens–structure, function, and biosynthesis. Adv Drug Deliv Rev. 2003;55(12):1531-1546. doi:10.1016/j.addr.2003.08.002
  • Lugo JP., Saiyed ZM., Lane NE., Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double blind, placebo controlled study. Nutr J, 2016.
  • Kirmse M, Oertzen-Hagemann V, de Marées M, Bloch W, Platen P. Prolonged Collagen Peptide Supplementation and Resistance Exercise Training Affects Body Composition in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1154. Published 2019 May 23. doi:10.3390/nu11051154
  • A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019. 11(10): 2494.
  • Laing S, Bielfeldt S. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. J M Food 2020. 23(2): 147-152.
  • Kim D, Chung H, Choi J, Sakai Y, Lee B. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018; 10(7): 826.
  • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep.2018;8:10474.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.