Logo image
Logo image

Kirje sille haavoittuneelle lapselle, joka itsekin kenties olit

4 minuuttia
Älä pelkää. Se haavoittunut lapsi, joka nyt vielä olet, tulee muuttumaan vahvaksi ja kestäväksi aikuiseksi. Tämä aikuinen tietää kuinka kaikki käännetään parhain päin, hymyn kera. Hän tietää, kuinka elämän arvokkaimmista hetkistä otetaan irti kaikki mahdollinen.
Kirje sille haavoittuneelle lapselle, joka itsekin kenties olit
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tämä on kirje sille haavoittuneelle lapselle, joka itsekin kenties olet ollut.

Ymmärrän että se, mitä nyt käyt lävitse, on äärimmäisen vaikeaa. Olet vain 8-vuotias, mutta olet oppinut piilottamaan tunteesi taidokkaasti, ja olet oppinut löytämään voimaa monella erilaisella tavalla.

Tämä on sinulle, haavoittuneelle lapsellle, jolla on loukattu sielu. Kaikki tämä kipu johtuu joukosta epäonnisia olosuhteita, jotka sinut on pakotettu kokemaan näin nuorella iällä.

Ehkäpä vanhempiesi suhde ei ole terve. Kenties olet nähnyt heidän riitansa, heidän vihansa toisiaan kohtaan. Ehkä he jopa raahaavat sinut, haluttoman osallistujan, mukaan oman avioelämänsä taisteluihin.

Ehkäpä heillä ei ole aikaa sinulle, tai ehkä heillä vain on muita prioriteetteja, jotka ovat sinua tärkeämpiä, kuten esimerkiksi oma ura tai jokin muu asia.

Tämän vuoksi sinut ehkä jätetäänkin isovanhempien luo, ja sitten kun harvoin olet vanhempiesi kanssa, he eivät käytä sinuun sitä laadukasta aikaa, jota tarvitsisit.

Haavoittuneelle lapselle syntyneet psyykkiset haavat kirvelevät jatkuvasti

Some figure

 

Tästä kaikesta huolimatta kukaan ei ymmärrä, miten ympärilläsi tapahtuvat asiat vaikuttavat sinuun.

Moni luulee, että lapset elävät hetkessä ja unohtavat asiat helposti, kuten esimerkiksi kivuliaat tilanteet. He väittävät, että lapsena elät “omassa maailmassasi”.

On kuitenkin niin, että tiedät näiden kipujen tuntuvan sinussa syvällä. Vaikka kyseisen kivun ja loukkaantumisen vaikutukset eivät näykään juuri nyt, ennemmin tai myöhemmin ne aivan varmasti tulevat näkymään.

Tunnet tuskaa, ja tämän kivun tuottaa haava, joka kirvelee ja pahenee jatkuvasti, sillä kukaan ei auta sinua parantamaan sitä. Sinä yksinkertaisesti et tiedä, kuinka voisit parantua. Sinulla ei ole oikeanlaisia työkaluja tätä varten. Olethan uusi ja kokematon tässä asiassa nimeltään elämä.

Joskus itket. Itket silloin, kun olet sängyssäsi ja pimeydessä, ja kenties silloin, kun taustalta kuuluu taas yksi tuskallinen riita vanhempiesi välillä.

Lue aiheesta lisää: Opeta lapsillesi nämä tärkeät sanat

Käytät aikuisen tunnenaamiota, jonka avulla voit sietää tuskasi

Some figure

Olet kokenut kovin paljon hämmennystä ja kärsimystä, jotka maailma mieluummin jättää huomiotta, ja olet ottanut itsellesi aikuismaisen tunteiden naamion. Et itke julkisesti, et järjestä kohtausta, etkä näytä kärsimystäsi.

Katsot vain surullisesti sitä, mitä ympärilläsi tapahtuu, ja alistuneena tyydyt nykyiseen tilanteeseesi. Et pysty tekemään mitään, sillä kukaan ei ota sinua vakavissaan. Olet kovin nuori, mutta tilanne on kuitenkin ryöstänyt sinulta nuoruutesi sekä pakottanut sinusta esiin aikuisen käytöksen.

Kukaan ei ymmärrä sinua, eikä kukaan näe millainen todella olet. Alat ymmärtää, että muiden ihmisten käsitys määrittyy siitä, miltä näytät ulospäin. Ihmisiä kiinnostaa vain se, mitä on pinnalla.

Perheesi kuitenkin tulisi tietää paremmin, ja heidän tulisi ymmärtää sinua. Heidän tulisi tietää, että ainoastaan teeskentelet, että kaikki on OK, kun sisälläsi on itse asiassa aivan päinvastainen tilanne.

Heidän tulisi olla sinusta huolissasi, heidän todellakin tulisi! Miksi he antavat tämän kamalan tilanteen vahingoittaa sinua siten kuin se on vahingoittanut? Ja miksi he eivät ole tehneet asialle mitään?

Lopulta alat epäillä, että kaikki vain pitävät varansa toisten suhteen. He ovat varuillaan oman hyötynsä vuoksi sekä vellovat omassa epätoivossaan, ja samalla he jättävät huomiotta kaikki ne ympärillään olevat muut ihmiset, jotka kokevat saman asian.

Lue aiheesta lisää: Hellyys on tehokkain lääke lapsillesi

Kaikilla kokemuksilla, sekä hyvillä että pahoilla, on tarkoituksensa

Some figure

Huolimatta siitä kuinka vaikea tai epäonninen lapsuutesi on ollut, jokainen tämän kokemuksen puoli tulee olemaan omaksi hyödyksesi.

Tulet kypsymään, ja tulet oppimaan. Ennen kaikkea sinusta tulee ihminen, joka ottaa tämän kärsimyksen sekä muuntaa sen joksikin hyväksi. Tämä tulee olemaan asia, joka työntää sinua tulevaisuuttasi kohti positiivisen ajatusmaailman antaen.

Kokemuksesi ansiosta tulet saamaan kestävyyttä. Tulet ymmärtämään kuinka suuri arvo sillä on, että osataan ilmaista ja selkeästi tunnistaa omat tunteet. Opit hallitsemaan tunteitasi tehokkaasti, ja ennen kaikkea opit antamaan anteeksi.

Onneksi tulet antamaan anteeksi vanhemmillesi, sillä he evät osanneet tehdä asioita yhtään paremmin. Ja lisäksi tulet antamaan anteeksi itsellesi niistä hetkistä, jolloin tunsit itsesi syylliseksi. Tosiasiassa sinulla ei ollut mitään syytä tuntea näin.

Kun ymmärrät sen trauman, jota kannoit sielussasi, vahinko tulee parantumaan. Se antaa tilaa sellaiselle haavalle, jota tulet katsomaan rakastavasti. Tulet katsomaan sitä rakastavasti siksi, että olet saanut siitä kokemusta.

Lue aiheesta lisää: Hypervanhempien lapsista kasvaa onnettomia

Tunnetason vammat, jotka ovat syntyneet ihmiselle lapsuudessa, ovat kaikkein kivuliaimpia ja vaikeimpia parantaa. Ne eivät kuitenkaan tule olemaan ne ainoat haavat, joita joudut hoitamaan ajan edetessä.

Koko elämäsi lävitse sinun tarvitsee hoitaa haavoja ja muita vammoja. Nämä voivat sitten kenties avata sen haavan, jonka luulit sulkeutuneen ikuisiksi ajoiksi jo kauan aikaa sitten.

Älä huolestu tästä. Tämä viesti on sinulle, haavoittuneelle lapselle, joka vielä olet: tulet muuttumaan vahvaksi ja kestäväksi aikuiseksi. Tämä aikuinen tietää, kuinka kaikki käännetään parhaaksi, hymyn kera. Hän tietää, kuinka elämän arvokkaimmista hetkistä otetaan irti kaikki mahdollinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Williams, J. G. (2013). The Psychology of Childhood to Maturity. Butterworth-Heinemann.
  • Hunt, T. K., Slack, K. S., & Berger, L. M. (2017). Adverse childhood experiences and behavioral problems in middle childhood. Child abuse & neglect, 67, 391-402.
  • McDougall, T. (2011). Mental health problems in childhood and adolescence. Nursing Standard (through 2013), 26(14), 48.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.