Kilpirauhasongelmien 14 merkkiä ja oiretta

30 tammikuun, 2019
Koska monet kilpirauhashäiriöiden oireet voivat liittyä myös muihin terveysongelmiin, kannattaa aina hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Kilpirauhasongelmat ovat yleisempiä kuin saattaisit kuvitella. Ne vaivaavat erityisesti naisia.

Kilpirauhasongelmien oireet saattavat olla huomaamattomia tai niitä ei välttämättä edes ole. On kuitenkin erittäin tärkeää olla tietoinen ongelmiin viittaavista merkeistä ja oireista.

Käymme läpi joitakin niistä tavallisimmista tässä artikkelissa.

Mitä sinun tulee tietää kilpirauhasesta

kilpirauhasongelmat

Kilpirauhanen on pieni kaulalla solisluun yläpuolella sijaitseva rauhanen, joka on vastuussa kahden tärkeän hormonin (T3 ja T4) tuottamisesta.

Nämä hormonit säätelevät:

 • Kasvua
 • Kehitystä
 • Aineenvaihduntaa
 • Kehon lämpötilaa
 • Sydämensykettä
 • Verenpainetta

Jos kilpirauhanen ei toimi normaalilla tavalla, se voi johtaa seuraaviin ongelmiin:

 • Kilpirauhasen liikatoimintaan, jossa elimistö tuottaa normaalia enemmän hormoneja.
 • Kilpirauhasen vajaatoimintaan, jossa elimistö ei tuota riittävästi hormoneja.

Kumpikin on seurausta immuunijärjestelmän ongelmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpirauhasessa olevat vasta-aineet estävät sitä toimimasta kunnolla.

Muista lukea: 8 ruokaa verenpaineen kontrollointiin

Kilpirauhasongelmien oireet

Kiinnitä huomiota elimistösi antamiin merkkeihin, jotta saat kaikki kilpirauhaseen liittyvät ongelmat hoidettua mahdollisimman varhain.

Suru ja masennus

Kilpirauhasen ongelmat voivat vaikuttaa mielialaan. Tässä tapauksessa masennus ilmestyy ilman selkeää syytä.

Kun kilpirauhanen tuottaa liian vähän hormoneja, serotoniinitasot romahtavat, mikä johtaa negatiivisiin tunteisiin.

Jos taas kilpirauhanen tuottaa hormoneja liian paljon, saatat tuntea olosi jatkuvasti levottomaksi ja kiihtyneeksi.

Muutokset painossa

kilpirauhasongelmien oireet: muutokset painossa

Jos harrastat liikuntaa ja noudatat tiukkaa ruokavaliota, mutta et siitä huolimatta onnistu pudottamaan yhtä ainutta kiloa, se saattaa johtua kilpirauhasen ongelmista.

Kyseessä saattaa olla kilpirauhasen ongelma myös silloin, kun et onnistu nostamaan painoasi huolimatta siitä, kuinka paljon syöt. Muutokset aineenvaihdunnassa liittyvät läheisesti kilpirauhasen epätasapainotiloihin.

Ummetus

Ongelmat ulostamisessa, siinä tapauksessa että nautit runsaasti kasviksia ja kuitua, ovat yksi kilpirauhasen toimintahäiriön oireista.

Jos kärsit kroonisesta ummetuksesta, joka aiheuttaa turvotusta ja vatsakipua, mene lääkäriin mahdollisimman pian.

Unihäiriöt

Jos et pysty nukahtamaan tai heräät keskellä yötä ilman selkeää syytä, se saattaa johtua kilpirauhasesta. Ongelmat nukahtamisessa, painajaiset ja unettomuus liittyvät kaikki huonosti toimivaan kilpirauhaseen.

Kilpirauhasongelmat voivat näkyä myös lisääntyneenä unentarpeena ja vaikeuksina herätä aikaisin aamulla. Heikentynyt kilpirauhasen toiminta hidastaa elimistön toimintoja.

Nivelkipu

kilpirauhasongelmien: nivelkivut

Tämä oire liittyy useisiin sairauksiin ja jopa joihinkin jokapäiväisiin tapoihin, kuten liialliseen liikuntaan tai liian raskaiden painojen nostelemiseen.

Heikentynyt kilpirauhasen toiminta voi aiheuttaa nivelkipua, erityisesti käsissä ja jaloissa. Asia tulee hoitaa, sillä ongelma voi johtaa fibromyalgian kehittymiseen.

Kuiva iho

Kosteusvoiteet, rasvat ja öljyt eivät riitä: iho on jatkuvasti kuiva ja hilseilevä.

Oire näkyy selvimmin jaloissa ja kasvoissa. Kainalot ja päänahka saattavat myös kuivua. Monissa tapauksissa ongelma johtuu liian vähäisestä hikoilusta.

Korkea kolesteroli

Korkea kolesteroli on epätavallinen silloin, kun ruokavalio on tasapainoinen ja vähärasvainen.

Kun ihminen kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta, elimistön aineenvaihdunta hidastuu eikä pysty kunnolla polttamaan rasvaa. Tämä saa kolesteroli- ja triglyseridiarvot kohoamaan.

Seksihalujen väheneminen

Kiinnostuksen puute seksiin voi johtua kilpirauhasen ongelmista. Huono mieliala, painonnousu ja nivelkipu pahentavat libidon heikkenemistä entisestään.

Kaulakipu

kilpirauhasongelmien: niskakipu

Niskan liikutteleminen tiettyihin asentoihin saa aikaan painetta, joka estää nielemästä kunnolla. Myös äänen käheys on yksi tavallinen kilpirauhasongelmien oire. Se johtuu siitä, että kilpirauhasen koko kasvaa ja se saa aikaan painetta henkitorveen.

Lihaskipu

Rasitukseen tottumattomien lihasten käyttäminen on painajaismaista, sillä se aiheuttaa jopa päiviä kestävää kipua.

Jos jotkut kehosi osat ovat lisäksi turtia, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Hiustenlähtö

Tämä voi johtua kuivasta päänahasta tai kilpirauhashäiriöihin liittyvistä aineenvaihdunnan muutoksista.

Muutama hius tyynyn päällä aamuisin tai parin suortuvan putoaminen tukkaa pestessä tai harjatessa on normaalia.  Jos niitä kuitenkin irtoaa runsaasti pelkästä pään koskettamisesta, se ei ole normaalia.

Hiustenlähtö ei rajoitu vain päänahkaan, vaan myös kulmakarvat harvenevat. Karvojen kasvu hidastuu jaloissa, kainaloissa ja intiimialueilla. Kasvaessaan karva on hyvin ohutta ja haurasta.

Sydämentykytykset

kilpirauhasongelmien oireet: sydämentykytykset

Sydämentykytyksistä puhutaan silloin, kun sydän lyö niin nopeasti, että voit tuntea sen selvästi – jopa vain maatessasi paikallaan.

Jos huomaat pientä tykyttelyä kaulasta tai ranteesta ilman fyysistä rasitusta, se voi johtua kilpirauhasen tuottamasta liiallisesta hormonimäärästä.

Haluatko tietää lisää? Lue: 6 tapaa, jotka aiheuttavat niskakipua

Korkea verenpaine

Runsas joukko erilaisia tekijöitä voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta, mistä syystä lääkärit eivät ihan aluksi osaa epäillä kilpirauhasta.

Jos verenpaineesi on lääkityksestä ja terveellisestä ruokavaliosta huolimatta yhä korkealla, kannattaa pyytää lääkäriä tarkistamaan kilpirauhanen.

Muutokset ruokahalussa

Et ehkä ennen syönyt paljon, mutta nyt et selviä puoltakaan tuntia ilman näläntunnetta tai himoa tiettyihin ruokiin (rasvaiseen, sokeripitoiseen tai suolaiseen).

Myös päinvastainen saattaa tapahtua. Olit ehkä tottunut syömään neljä kertaa päivässä, mutta nyt sinun ei onnistu syödä kuin kahdesti. Kaikki tällaiset muutokset voivat liittyä suoraan ongelmiin kilpirauhasessa.

Kilpirauhasongelmat ovat melko yleisiä, ja on erittäin hyödyllistä tietää niistä enemmän. Jos huomaat mahdollisia kilpirauhasongelmien oireita omalla kohdallasi, ota yhteyttä lääkäriin.

 • Gilbert, J. (2017). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009

 • Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8

 • Baudoin, T. D., Carter, K. J., & Harper, M. B. (2016). Thyroid disease. In Family Medicine: Principles and Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-04414-9_128