Kantaluupiikin aiheuttajat ja hoito

Estääksesi kantapään luupiikin aiheuttamaa kipua käytä mukavia kenkiä ja kokeile paikallisten harjoitusten tekemistä välttääksesi alueelle kohdistuvaa painetta ja rentouttaaksesi kantapään.
Kantaluupiikin aiheuttajat ja hoito
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Luupiikit ovat kalkkeutuneita alueita kantapäässä. Se on ongelma, joka voi aiheuttaa paljon kipua ja vaikeuksia jalkaa liikuttaessa. Kantaluupiikin aiheuttajat voivat olla liian kova rasitus tai jännite jalkapohjassa.

Luupiikit voivat syntyä virheasennosta, epäsopivien tai epämukavien kenkien käytöstä tai mistä tahansa muusta asiasta, joka aiheuttaa muutosta kantapään alueelle. Tämän päivän artikkelissa kerromme sinulle enemmän kantapään luupiikeistä, mukaan lukien siitä, mikä ne aiheuttaa ja miten voit hoitaa niitä.

Kantaluupiikin aiheuttajat

kantaluupiikin aiheuttajat ja hoito

Kipu on tyypillinen kantaluupiikin oire, ja mitä pahemmin kantapääsi tulehtuu, sitä kovempaa kipu on. Se voi jopa aiheuttaa jalkapohjan kalvojänteen tulehduksen ja kipua, joka säteilee koko jalkaterän läpi varpaisiin asti.

Lääkärit käyttävät röntgeniä luupiikin diagnosoimiseen.

Luupiikin tunnistaa kuitenkin yleensä ensi näkemältä, sillä ne ovat pieniä ulokkeita, jotka syntyvät kalkin kerääntymisestä kantapäähän.

Toistuvat kantapäähän kohdistuvat toiminnot ovat pääsyy tähän ongelmaan. Kantapään luupiikit yhdistetään myös ylipainoon, matalaan tai erittäin korkeaan jalkaholviin ja ongelmiin akillesjänteessä.

Jatkuva tai liiallinen jalkapohjan kalvojänteen (kudos, joka reunustaa jalkateräsi lihaksia) venytys voi aiheuttaa kipua ja luupiikkejä. Painon siirtäminen kantapäille on kivuliasta ja tekee pitkäaikaisesta seisomisesta mahdotonta.

Espanjan Association of Podiatric Sports -yhdistyksen mukaan keho yrittää korjata haavan, kun kalvojänne irtoaa lihaksesta, ja kuljettaa kalkkia verenkierron mukana irtoamiskohtaan.

Kun kalkkia pääsee irtoamiskohtaan enemmän kuin pitäisi, tuloksena syntyy luupiikki.

Itse luupiikki ei aiheuta oireita. Kivun aiheuttaa kalvojänteen tulehdus kantapään sisäpuolella, mutta kipua voi esiintyä myös kaikissa viidessä jalkapöydän luussa (varpaissa).

Itse tuntemus muistuttaa pienen pieniä pistohaavoja ja se katoaa aina, kun et seiso.

Kantaluupiikin hoito ja ehkäisy

kantaluupiikin aiheuttajat ja hoito röntgen

Luupiikkien ehkäisemisessä tärkein asia on välttää kalvojänteen tulehduksen kehittyminen.

Lääkäri voi suorittaa yksityiskohtaisen analyysin jalastasi käyttäen mittatilaustyönä tehtyä mallia jalasta. Hän arvioi mahdollisen ylirasituksen tai epätasapainon astumisen aikana neutralisoidakseen tai optimoidakseen tapasi tukea kehoasi.

On tärkeää muistaa, ettei luupiikkejä hoideta yhdessä yössä. Prosessi vie aikaa ja sinun täytyy nähdä sen eteen jatkuvasti vaivaa. Jotkut tehokkaimmista hoidoista kivun ja tulehduksen lievittämiseen ovat:

Jää

Hoida kylmällä aluetta kantapääsi ympärillä 15 minuutin ajan vähintään kaksi kertaa päivässä. Voit käyttää kahta jääpalaa suoraan iholle tai kylmäpussia.

Jotkut ihmiset rullaavat jalkojaan kylmän tölkin tai jääkylmän pullon päällä.

Anna jalkojesi huilata

On tärkeää, että jalkasi saavat levätä. Yritä pitää niitä koholla muutaman minuutin välein päivän aikana ja nuku yöt tyyny kantapäidesi alla. Tämä auttaa vähentämään kantapäihin kohdistuvaa painetta, niin että saat levättyä paremmin.

Sinun on myös ehkä muutettava joitakin päivittäisiä toimiasi. Jos esimerkiksi kuntoilet, vältä tekemästä kovatehoisia harjoituksia tai asettamasta liikaa painoa jaloillesi.

Voit valita niiden sijaan jaloille lempeämpiä lajeja kuten uinti tai pyöräily.

Lastat öisin

Ortopedi suosittelee joskus käytettäväksi yölastaa. Se auttaa venyttämään kalvojännettä nukkuessasi. Koska se on L-kirjaimen muotoinen, se mahdollistaa jalan pysymisen ihanteellisessa asennossa.

Jos tapauksesi on erittäin kivulias, voit myös käyttää lastaa päivisin.

Liikunta

kantaluupiikin aiheuttajat ja hoito

Vaikka on totta, että tietyn tyyppiset liikuntamuodot saattavat itse asiassa pahentaa kantapääkipua, on tiettyjä tekniikoita, jotka voivat vähentää kipuoireita ja vahvistaa aluetta samaan aikaan.

  • Venyttely. Seiso kasvot seinää kohden ja tue itseäsi käsilläsi. Aseta toinen jalka toisen jalan taakse. Koukista etummaisen jalan polvea hieman. Työnnä lantiota seinää kohti ja pysy tässä asennossa 10 sekuntia.

Tunnet nykäyksen akillesjänteessä, mutta tämä on normaalia. Toista 20 kertaa kummallekin puolella.

  • Toinen harjoitus venyttää jännekalvoa suoraan. Tee tämä aina aamulla ennen kuin nouset ylös sängystä.

Risti toinen jalka vastakkaisen jalan polven päälle. Vedä jalkaa sormillasi kevyesti itseäsi kohti. Pidä tässä asennossa 10 sekuntia ennen päästämistä lepoasentoon. Toista 20 kertaa kummallekin puolelle.

Suosittelemme lukemaan: Kuinka nukkua paremmin

Jalkineet

kantaluupiikin aiheuttajat korkokengät

Ensinnäkin on tärkeää varmistua siitä, että käytät oikean kokoisia jalkineita. Kenkien ostaminen kannattaa ajoittaa myöhäiseen iltapäivään tai töiden jälkeen, koska silloin jalkasi ovat yleensä turvonneemmat.

Kokeile kenkiä jalkaasi sellaisten sukkien kanssa, joita yleensä käytät päivittäin. Kävele kaupassa kengät jaloissasi ja varmista, että pystyt liikuttamaan varpaitasi normaalisti ja ettei kenkä tunnu liian isolta tai pieneltä.

Yritä olla käyttämättä korkokenkiä, jollei se ole ehdottoman välttämätöntä. Jos sinun on käytettävä tällaisia kenkiä töissä, voit tuoda ne mukana laukussasi ja laittaa ne jalkaan saapuessasi toimistolle. Jos olet menossa ulos lounaalle, ota mukaasi vaihtokengät, jotka ovat mukavammat jalassa.

Jos sinulla on jo luupiikkejä, on hyvä ajatus käyttää myös ortooseja, erityisiä pohjallisia tai mittatilaustyönä tehtyjä tuotteita, jotka on suunniteltu jokaista potilasta varten henkilökohtaisesti, jotta he mahtuvat heidän omiin jalkineisiinsa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.