Hoida kovettumat luonnollisin keinoin

· syyskuu 22, 2015

Kovettumat voivat olla kivuliaita ja haitata jopa kävelyä ja päivittäisiä askareita. Yleensä kovettumat kehittyvät pitkän ajan kuluessa ja etenkin huolimattoman jalkojen hoidon johdosta. Jalkojen hoito on tärkeää  ympäri vuoden, eikä vain kesän korvilla, kun sandaalikelit lähestyvät. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten kovettumista pääsee eroon nopeasti ja luonnollisin keinoin.

Jalkojen hoito ja kovettumat

Kovettumat syntyvät, kun tiettyyn kehonosaan kohdistuu jatkuvaa painetta ja hankausta, etenkin epäsopivien jalkineiden käytön johdosta. Kovettumia ja känsiä voi ilmetä myös käsissä, jos teet kovaa työtä käsilläsi esimerkiksi työkalujen kanssa. Kovettumat kantapäissä voivat kuitenkin olla kovettumatyypeistä inhottavimmat, sillä ne voivat pahimmillaan olla todella kivuliaita pitkälle edettyään ja aiheuttaa ihon halkeilua. Tämä voi haitata tietynlaisten kenkien käyttöä ja jopa kävelemistä.

On hyvä muistaa, että kovettumat ja känsät ovat kaksi eri asiaa. Känsät ovat pieniä patteja, joiden keskus muodostuu kovettuneesta keratiinista. Kun känsää painaa, se saattaa kipuilla. Känsiä esiintyy etenkin varpaiden nivelissä ja päkiöissä. Kovettumat ovat suurempia alueita, joissa ihoa peittää kuollut ihosolukkokerros ja ne esiintyvät tyypillisesti isovarpaan sivussa ja kantapäässä. Känsiä ja kovettumia voi kuitenkin pehmittää ja hoitaa samalla tavalla muutamilla helpoilla kotikonsteilla.

jalkapohjat ja kovettumat

 

Luonnolliset hoitokeinot kovettumiin

  • Hiero kovettuneita kohtia hellävaroen hohkakivellä pesun tai kylpemisen jälkeen. Ihon tulisi olla puhdas ja kuiva. Älä koskaan käytä hohkakiveä ns. kylmilteen iholle, vaan anna ihon ensin pehmitä lämpimässä suihkussa.
  • Leikkaa sipuli puoliksi ja hiero sipulimehua kovettumalle. Viimeistele hoito muutamalla tipalla arnicaöljyä.
  • Muussaa yksi valkosipulinkynsi ja sekoita se pieneen tilkkaan oliiviöljyä. Levitä seos kovettumalle. Hoito pehmittää kovettunutta ihoa ja tekee ihosta kimmoisamman. Peitä seos puuvillasukalla tai muulla kankaalla ja anna imeytyä yön yli.
  • Valmista tahna aspiriinista, vedestä ja sitruunamehusta. Murskaa viisi tai kuusi aspiriinitablettia ja sekoita ruokalusikallinen sitruunamehua ja sama määrä vettä pulverin sekaan. Levitä seos kovettumalle ja kietaise sen ympärille kuuma pyyhe 10 minuutin ajaksi. Lämpö tehostaa hoidon vaikutusta ja läpäisee kovan ihokerroksen. Poista pyyhe ja käytä hohkakiveä kovettuneen ihosolukon poistamiseen.
jalat nurmikossa

 

  • Uita purjonlehtiä tilkassa viinietikkaa vuorokauden ajan. Poista lehdet viinietikasta ja asettele kovettumille. Anna vaikuttaa 20 minuuttia, poista lehdet ja hiero kovettuma pois. Desinfioi alue lopuksi alkoholilla ja levitä paksu kerros kosteusvoidetta kovettumakohtaan.
  • Tee hoitava tahna kehäkukkien terälehdistä ja levitä se kovettumille pari kertaa päivässä. Kovettuma pehmenee ja sitä on helpompi hoitaa. Lisäksi kehäkukka toimii tulehdusta rauhoittavana aineena, joten sitä voi käyttää halkeilleisiinkin kantapäihin.
  • Uita jalkoja kymmenisen minuuttia kamomillauutteessa. Tiputtele neljä tippaa kamomillaöljyä litraan lämmintä vettä ja uita jalkoja seoksessa siihen asti, että se viilenee. Levitä sitten kerros vaseliinia kovettumilla ja vedä puuvillasukat jalkaan.
  • Uita leivänmuruja tai korppujauhoja omenaviinietikassa, anna seoksen seistä pari päivää siihen koskematta. Levitä seos kovettumille ja peitä liinalla yön ajaksi – toista hoito kolmena yönä peräkkäin. Suosittelemme jalkojen ihon pehmittämistä lämpimässä jalkakylvyssä ennen omenaviinietikkahoidon levittämistä jalkoihin.
pedikyyri ja jalkojen hoito

 

Lisää vinkkejä kovettumien hoitoon…

 

  • Leikkaa tuore viikuna puoliksi, kaavi hedelmäliha ulos ja levitä se kovettumille ennen nukkumaanmenoa. Sido kovettuman ylle liina tai vedä jalkaan puuvillasukat. Huuhtele alue kuumalla tai lämpimällä vedellä aamulla. Anna jalkojen kuivua puolisen tuntia ja hinkkaa kovettumat pois hohkakivellä.
  • Huuhtele ja silppua 40 grammaa pinaattia, levitä ne sideharsolle tai laastarille ja kääri kovettuman ylle hauteen tavoin. Anna vaikuttaa 20 minuuttia ja poista iholta. Toista muutamana peräkkäisenä päivänä, kunnes alat nähdä muutoksia kovettumassa.
  • Muussaa kourallinen mehitähteä tasaiseksi seokseksi ja lisää sekaan ruokalusikallinen omenaviinietikkaa. Levitä kovettumalle tai muuten kuiville ja koppuraisille alueille ihossa. Anna kuivahtaa ja käytä sitten hohkakiveä hoidon viimeistelyyn.
  • Uita jalkoja lämpimässä vedessä 10 minuuttia (niin kauan, että vesi ehtyy viilentyä). Ripottele veteen ruokalusikallinen ruokasoodaa ja hiero sitä suoraan kovettumille. Viimeistele hohkakivellä.
laastarit jaloissa

 

  • Kuori tuore ananas ja leikkaa irti muutama ohut pala, jotka voit levittää kovettumille ja niitä ympäröivälle iholle. Peitä pala laastarilla tai sido paikoilleen liinalla tai sideharsolla. Anna vaikuttaa yön ylitse ja ota kymmenen minuutin jalkakylpy heti aamulla. Toista hoito muutaman kerran, pian huomaat kovettuneen ihon pehmenevän. Suosittelemme vähintään neljää hoitokertaa ananaksella.
  • Sekoita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa noin 30 millilitraan oliiviöljyä ja hiero tehokkaasti suoraan kovettumalle tai känsälle. Käytä sitten hohkakiveä alueen hoitoon ja viimeistele kosteuttamalla iho manteliöljyhieronnalla.
  • Hiero risiiniöljyä kovettumille joka päivä kahden viikon ajan. Kokeile myös sitruunan kuoren ja raa’an tomaatin levittämistä kovettuman ylle, kiinnitä laastarilla tarvittaessa. Sitruuna ja tomaatti auttavat pehmittämään ihoa tehokkaasti.
  • Muussaa valkosipulinkynsi ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen murattia, sekoita ainekset huolellisesti, niin että ne muuttuvat vetisiksi. Uita seoksessa sideharsoa tai muuta puhdasta liinaa ja asettele kovettumalle. Sido tai teippaa liina paikoilleen ja anna sen vaikuttaa yön ylitse. Toista joka päivä siihen asti, että iho pehmenee.
  • Kokeile nokkosta. Tarvitset pari nokkosen kukintoa ja vartta, jotka tulee pestä huolellisesti. Silppua ja muussaa ne, kunnes saat aikaiseksi tasaisen tahnan, jonka voit levittää kovettumalle. Voit laittaa nokkosen myös tehosekoittimeen ja lisätä tipan vettä: tämä tekee tahnan muodostamisesta helpompaa.

Jalkojen hoito on helppoa ja yksinkertaista näiden vinkkien avulla!

4 tehokasta hoitoa vaivaisenluihin