Logo image
Logo image

5 hoitoa akillesjänteen tulehdukseen

3 minuuttia
Jotta voisit estää ja lievittää jännetulehdusta, on tärkeää käyttää hyviä kenkiä, joista saat jalallesi tarpeeksi tukea. Muuten tuloksena voi olla vaikeitakin ongelmia. Jatka lukemista, sillä kerromme nyt aiheesta lisää!
5 hoitoa akillesjänteen tulehdukseen
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Akillesjänteen tulehdus on ongelma, joka saattaa aiheuttaa paljonkin epämukavuutta ja kipua. Tulehduksen sijainti tekee vaikeaksi jokapäiväisten asioiden suorittamisen, mikäli kipua ei hoideta jollakin tapaa.

Meidän suosituksemme on, että varaisit runsaasti aikaa tämän vaivan hoitamiseen. Jos lääkärisi määrää sinua pitämään muutaman lepopäivän, tee juuri niin kuin hän suosittelee.

On myös olemassa useita rankkoja menetelmiä, jotka voivat nopeuttaa parantumisprosessia. Akillesjänne on kuitenkin vaikea paikka leikkauksen kohteena.

Sen lisäksi että seuraat lääkärisi suosituksia, voit käyttää tässä artikkelissa esittelemiämme luonnollisia hoitoja, jotta jännetulehduksesi lievittyisi ja parantuisi nopeammin.

Jatka siis lukemista, jos kaipaat luonnollista vaihtoehtoa jännetulehduksesi hoitamiseksi tehokkaasti!

1. Ota avuksesi “RICE” -hoitomenetelmä

Tässä on kyseessä ensiapumenetelmä, joka jakautuu neljään vaiheeseen:

Lepo (“Rest”)

Jatkuva jännitys jalassa voi usein aiheuttaa jännetulehdusta. Tämän vuoksi tulisi olla tietoinen siitä vaivannäöstä, joka liittyy kävelemiseen, hölkkäämiseen tai juoksuun.

Muutaman päivän ajan onkin hyvä idea vähentää stressiä ja jännitettä kyseisellä alueella. Jos voit levätä muutaman päivän ajan, tämä on paras ratkaisu.

Jää (“Ice”)

Some figure

Toisessa vaiheessa tätä hoitoa laitetaan jäätä sisältävä puristeside akillesjänteen päälle säännöllisesti. Tämä hoito tulee vähitellen vähentämään lämpöä, ja samalla se poistaa tulehtuneisuutta sekä lievittää kipua.

Puristeside (“Compression”)

Kohdista painetta akillesjänteen alueelle. Näin tulisi tehdä etenkin silloin, kun olet menossa nukkumaan.

Varmista, että pidät jänteen vakaana. Sen tulisi saada parempaa tukea,  jotta voisit välttää jännitteen lisääntymistä. Tämän vuoksi sinun tulee käyttää joko puristesidettä tai sukkia. Päivän aikana on tärkeää käyttää sopivia jalkineita, joita lääkärisi suosittelee sinulle.

Jalan nostaminen (“Elevation”)

Pieni nostaminen auttaa poistamaan jännitettä jänteestä. Tämä mahdollistaa sen, että verisuonet ja hiussuonet kyseisellä alueella eivät rasitu yhtä suuresti.

2. Hiero jalkaa risiiniöljyllä

Risiiniöljy on suuri apu, kun halutaan hoitaa ja vähentää jännetulehduksen aiheuttamia ongelmia hieromalla. Se sisältää runsaasti linoleenihappoa, ja tämän öljyn vaikutukset ovat välittömiä.

Some figure

Kun teet hierontaa, aloita hiljalleen, sillä alussa hieronta voi olla hyvin kivuliasta. Varmista, että saat jänteesi tuntumaan rentoutuneelta. Voit hieroa voimakkaammin, jos haluat pitkäkestoiset vaikutukset.

Hieronnan jälkeen varmista, että peität alueen puristesiteellä tai -sukalla.

3. Lopeta tupakointi

Tupakointi on yksi sellainen tapa, joka on hyvin suuri tekijä terveyden heikentymisessä. Tämä koskee etenkin verenkiertoa.

Lopeta siis tupakointi, jos sinulla on akillesjänteen tulehdus. Tämä tulee merkittävästi tehostamaan parantumisprosessia.

Tämän tottumuksen hylkääminen ei ole kenellekään helppo tehtävä. Se tulee kuitenkin olemaan vaivan arvoinen etenkin tällaisissa tilanteissa – yrität parantaa vaivaa, joka aiheuttaa sinulle kipua joka ikisellä ottamallasi askeleella.

Muista, että tämän huonon tottumuksen pitäminen tulee viivästyttämään lääkkeiden, hierontojen ja muiden käyttämiesi hoitojen vaikutuksen vaikutusta.

4. Käytä sopivia jalkineita

Akillesjänteen tulehdus estää normaalia kävelyä. Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki, sillä jos käytät huonoja kenkiä, ongelma voi pahentua.

Jotta voisit estää tätä tapahtumasta, on tärkeää että varmistat, että sukkasi antavat sinulle tarpeeksi tukea. Vältä sellaisia sukkia, jotka aiheuttavat jänteelle jatkuvaa painetta.

Sinun tulee myös etsiä sellaisia jalkineita, joissa on pehmeät kyljet. Pohjan ja takaosan tulisi olla tarpeeksi paksut, jotta saat riittävästi tukea. Jos sinulla on epävarmuutta aiheen suhteen, kysy asiasta lääkäriltäsi.

Voi olla ärsyttävää ja myös hiukan kallista etsiä juuri oikeanlaisia kenkiä. Jos kuitenkin näin teet, voit nopeuttaa parantumisprosessiasi. Ennen kuin ostat uudet jalkineet, kokeile niillä kävelyä hetken verran.

Ei ole mitään järkeä hankkia sellaisia kenkiä, jotka ovat halvemmat tai paremman näköiset, mutta aiheuttavat kuitenkin suurta kipua.

5. Venyttele saadaksesi akillesjänteen vetreäksi

 

Some figure

Venyttely ei ole sellainen asia, jota tulisi tehdä ainoastaan liikunnan jälkeen. Itse asiassa sitä suositellaan joka-aamuisena rutiinina. Tämä mahdollistaa sen, että kehosi valmistautuu päivän aiheuttamiin rasituksiin.

Äkilliset vääntymiset, krampit, jännite ja jännetulehdus voivat vaivata mitä tahansa aluetta kehossasi. Tämä johtuu siitä, että kyseinen alue ei ole valmis kohtaamaan tavallista rasitetta tai stressiä.

On parasta venytellä 10-15 minuutin ajan, ja tämä aika riittää jo siihen, että voit estää jännetulehdusta ja kipua. Aloita hiljalleen ja varmista, että et pakota venyttämääsi aluetta.

Tarkkaile aina jännetulehduksen kehittymistä

Jos oireesi eivät vähene, tai jos kipu muuttuu sietämättömäksi, sinun tulee käydä lääkärissä niin pian kuin vain mahdollista. Jos et näin tee, tulet aiheuttamaan itsellesi ongelman monimutkaistumista ja myös lisää kipua.

Artikkelin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tom Bisio. Tratamientos y terapias de la medicina deportiva china. Disfruto y hago, 2006.
  • Lynda HueyRobert Forster. Manual completo de ejercicios hidrodinámicos. Editorial Paidotribo, 2003.
  • Eugene Sherry, Stepahm F. Wilson. Manual oxford de medicina deportiva. Editorial Paidotribo, 2002.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.