Risiiniöljyn hyödyt

· helmikuu 17, 2016
Risiiniöljy on loistava kosteuttaja ja sillä on ominaisuuksia, jotka voivat auttaa hoitamaan useita ongelmia ihottumasta hilseeseen ja ötökän puremiin.

Risiiniöljy on tunnettu sen luonnollisista laksatiivisista vaikutuksista, mutta sillä on muitakin mielenkiintoisia käyttötapoja, jotka ovat perehtymisen arvoisia. Vaikka lääketieteen viranomaiset ilmoittavatkin, että se voi olla myrkyllistä isoina määrinä, sitä on käytetty perinteisessä lääkehoidossa jo pitkään. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat risiiniöljyn hyödyt ihmisen terveydelle.

Mitä minun täytyy tietää risiiniöljystä?

Eri sairauksien muotoja voidaan hoitaa laajasti risiiniöljyn avulla, ja tunnetuin käyttötapa on käyttö laksatiivina ummetuksen lievittämiseksi. Se myös vähentää kolotusta ja kipuja, stimuloi vastustuskykyä, hoitaa ihohaavoja ja toimii voimakkaana antibioottina, antivirusperäisenä ja sieniä tappavana aineena.

Öljyä saadaan kasvin ”siemenistä” jotka muodostuvat rasvahapoista (90 % risiiniöljyhappoa). Niitä on pidetty vastuullisena kasvin ainutlaatuisille parantaville ominaisuuksille. Risiini-kasvi on alunperin Intiasta ja se tunnetaan myös nimellä ”Christ palm” eli ”Kristuksen kämmen”. Ehkä tämä onkin syy miksi kasvilla on niin paljon hoitavia ominaisuuksia!

Risiiniöljyä saa risiini- kasvin siemenistä.

Risiinikasvi on otettu osaksi monia kulttuureita, mukaan lukien Egypti, Kiina, Persia, Italia, Kreikka, Afrikka, ja monet muut Euroopan ja Amerikan maat. Se on nykyään laajalti käytetty teollisesti, eniten tekstiileissä, mutta Venäjällä myös voitelemaan koneistoa kylmässä ilmastossa. Muita risiiniöljyn ei-lääkinnällisiä käyttötapoja ovat: maustaminen tai käyttö lisäaineena, ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteissa, kumiteollisuudessa, väriaineina, lakoissa sekä nahan käsittelyssä.

On tärkeää pitää mielessä, että risiinikasvin siemenen osat ovat tappavia jos niitä käytetään tai niellään millään tavalla. Pavut tai siemenet eivät ole valmiita käyttöön ennen kuin ne ovat läpikäyneet prosessin, jossa öljy kerätään niistä. Älä huoli, risiiniöljy on turvallista käyttää, myrkyt esiintyvät ainoastaan käsittelemättömissä siemenissä.

Öljyn sivuvaikutuksia ovat ihoreaktiot ja suolistohäiriöt, aiheuttaen suoliston sisäpintojen ärsytystä. Jos kärsit krampeista, peräpukamista, vatsahaavoista tai laskeumista, tai jos olet hiljattain ollut leikkauksessa, risiiniöljyn käyttö ei ole suositeltavaa.

Risiiniöljyä voi käyttää monin tavoin.

Risiiniöljyn hyödyt

Risiiniöljyn hyödyt terveydelle ja kauneudelle:

  • Helpottaa paksusuolen tulehdusta: Lievittääksesi tämän suolistoepätasapainon epämukavuutta, tee haude ja laita vatsalle. Yksinkertaisesti kostuta liina risiiniöljyssä ja anna vaikuttaa 1 – 2 tuntia. Toista enintään kahdesti päivittäin.
  • Auttaa poistamaan känsiä jaloista: Risiiniöljy auttaa poistamaan kuolleen ihon kasaantumista jaloissa. Kostuta liina pieneen määrään öljyä ja laita se suoraan känsän alueelle. Kiedo harsokankaalla ja peitä sukalla pitääksesi sen paikoillaan. Jätä harso päälle yön yli ja nosta pois aamulla tällöin paljon pehmeämpi känsä.
  • Auttaa poistamaan luomia: Tämä on todella suosittu kotihoito. Valmista seos ruokasoodasta ja risiiniöljystä. Laita luomelle ja peitä siteellä. Jätä yön yli ja pese lämpimällä vedellä aamulla. Toista päivittäin kunnes luomi karisee pois.
  • Helpottaa niveltulehdusta: Jos niveliisi sattuu niveltulehduksen vuoksi, risiiniöljy voi auttaa. Laita kolme ruokalusikallista risiiniöljyä kattilaan ja lämmitä kolme minuuttia. Kostuta tekstiili tai vanupallo ja hiero kipeille alueille. Peitä kuivalla tekstiilillä ja käytä lämmittävää pehmustetta pitääksesi alueen lämpimänä. Anna vaikuttaa mieluiten puoli tuntia tai vähemmän (tunti on maksimiaika). Älä käytä, jos alue on tulehtunut.
  • Auttaa pidentämään silmäripsiä: Tämä on yksi monista kosmeettisista risiiniöljyn käyttötavoista. Se auttaa ripsiä näyttämään paksummilta ja pidemmiltä. Sitä voidaan käyttää myös kulmakarvoihin. Lisää käyttämällä vanhaa, puhdistettua ripsiväriharjaa. Toista joka ilta ennen nukkumaanmenoa, älä huuhtele.
Risiiniöljyn hyödyt: auttaa pidentämään silmäripsiä.

  • Ihonhoito: Koska risiiniöljy on niin loistava kosteuttaja, se on monen kosmeettisen tuotteen ja voiteen ainesosa. Se toimii pehmittäjänä tasoittaen ja suojellen ihoa voiteissa, saippuoissa, hiusrasvoissa jne. Se auttaa hoitamaan kuivaa ihoa, ihottumaa, huuliherpestä, hilseilyä, vatsahaavoja, palovammoja ja ihohaavoja. Sitä käytetään shampoossa, joka jättää hiukset sileämmiksi, kiiltävimmiksi ja terveemmiksi. Sitä on käytetty myös näärännäpyn, hilseen ja ötökän puremien hoidossa, varsinkin hyttysten. Se on myös loistava taistelemaan ihon ikääntynymistä vastaan.
  • Vahvistaa kynsiä: Jos sinulla on hauraat kynnet, lisää risiiniöljyä pumpulipallolla joka kynteen. Se on loistava E-vitamiinin lähde ja pitää kyntesi kauniina.
  • Kehon hieronta: Sitä voidaan käyttää kehoöljynä anti-tulehdukselliseen hierontaan, lievittämään kolotusta ja kipua lihaksissa ja nivelissä. Sitä käytetään paljon aromaterapiassa.
  • Gahukar, R. T., & Mital, S. (2017). Castor oil. In Green Pesticides Handbook: Essential Oils for Pest Control. https://doi.org/10.1201/9781315153131
  • Ogunniyi, D. S. (2006). Castor oil: A vital industrial raw material. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2005.03.028