Logo image
Logo image

Eroon jalkakivusta

3 minuuttia
Suolakylvyt jaloille ovat yksi parhaista tavoista vähentää tämän alueen ongelmia. Ne rentouttavat sekä estävät jalkojen ihoa kuivumasta ja kovettumasta.
Eroon jalkakivusta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jalkasi kokevat kovia päivittäin. Jalkasi kannattelevat koko kehosi painoa siitä hetkestä lähtien kun nouset aamulla ylös sängystäsi ja aina siihen saakka kun taas menet illalla sänkyyn. Eis siis ole mikään ihme, että ne kipeytyvät. Lue vinkit joilla pääset eroon jalkakivusta!

Kuinka pääset eroon jalkakivusta

Kävelet kotonasi, juokset kiireessä bussipysäkille, käytät epämukavia kenkiä sekä yleisestikin ottaen aiheutat jaloillesi hyvin epämukavaa oloa. Jalat ovat päivittäin alttiina kovalle stressille ja jokapäiväiselle kulumiselle.

Kaiken tämän rasituksen lisäksi jalat voivat myös olla alttiina sairauksille, tulehduksille sekä monen tyyppisille vaivoille, jotka voivat vaikuttaa koko elämänlaatuun haitallisesti.

Totuus aiheesta on, että moni ihminen ei välitä jaloistaan juurikaan, ja vasta niiden aiheuttaessa kipua saatetaan etsiä sopivaa hoitomuotoa ongelmasta eroon pääsemiseksi. Ensimmäiseksi tulisi kuitenkin huomata, että käyttämäsi jalkineet vaikuttavat suuresti mahdollisiin ongelmiin jalkojesi alueella.

Niinpä tämänkertaisessa artikkelissamme kerromme muutamista helpoista vinkeistä, joiden avulla voit lievittää ja estää eri tyyppisten kenkien käytöstä johtuvia jalkakipuja.

Helpot vinkit, joilla vältät jalkakipua

Jos lempikenkäsi saavat jalkasi kipeiksi, kannattaa sinun ottaa huomioon seuraavat vinkit, joilla saatat pystyä vähentämään jalkojesi aiheuttamaa särkyä ja muita ongelmia.

Muuta tapaasi sitoa kengännauhat

Joskus saatat sitoa kenkäsi väärällä tavalla ilman, että erityisesti ajattelisit asiaa. Tämän seurauksena jalat voivat kipeytyä ja tulla väsyneiksi. Onkin hyvä idea välttää kenkien kiristämistä liikaa, mutta niitä ei toisaalta myöskään kannata jättää liian löysästi sidotuiksi.

Oletko kokeillut remmien kiinnittämistä korkokenkiisi?

Some figure

Jos olet tottunut käyttämään korkokenkiä, mutta ne eivät aina ole aivan niin mukavat kuin tahtoisit, voit kokeilla lisätä remmien kiinnittämistä kenkiisi, jotta niistä tulisi tukevammat ja turvallisemmat kävelyä varten.

Pidä taukoja jalkojen rasittamisesta

Jos käytät liian tiukkoja kenkiä tai korkoja, ja joudut seisomaan koko päivän, yritä pitää taukoja, jotta jalkasi voisivat rentoutua sekä jotta niiden verenkierto pysyisi parempana.

Yksi hyvä idea on antaa jalkojen olla ylhäällä viiden minuutin ajan, jotta voisit saada niiden verenkierron kohentumaan.

Kokeile geelityynyjen käyttöä kengissäsi

Some figure

Geelityynyt laitetaan kenkien sisälle, jotta jalat eivät rasittuisi aivan yhtä kovasti korkokenkien käytöstä. Näitä tyynyjä saa usemmista kenkäkaupoista ja sellaisista liikkeistä, joissa myydään alan oheistuotteita.

Suojaa itsesi rakkuloilta

Paras tapa pitää jalat kivuttomina on estää kivun syntyminen jo lähtökohtaisesti. Jos siis epäilet, että kenkäsi voivat alkaa hiertää, laita jalkoihisi laastarit tai rakkuloita torjuvat sukat, jotta jalkineesi eivät pääsisi hankaamaan ihoasi vasten.

Ovatko kenkäsi liian kapeat jaloillesi?

Some figure

Tämä on tavallinen pulma, jota ei välttämättä ostovaiheessa vielä huomaa. Jotta voisit laajentaa kenkiäsi, laita niihin vedellä täytetyt muovipussit, ja aseta kenkäsi sitten pakkaseen, jotta näkisit tuleeko kengästä isompi ja sinun jalallesi sopivampi. 

Toinen hyvä vaihtoehto on laittaa kenkään lisäpohjallinen, vaikka näin jalkine voikin alkaa hangata hiukan helpommin.

Luonnollisia tapoja hillitä jalkakipua

Jalkakipua on joskus vaikea välttää, ja kannattaakin hyödyntää eräitä luonnollisia vinkkejä, joiden avulla voit hillitä epämiellyttävää oloa sekä rentouttaa jalkojasi.

Suolavesikylpy

Perinteinen jalkakylpy koostuu suolasta ja vedestä, ja se on edelleen yksi parhaista tavoista vähentää jalkakipua sekä välttää jalkojen ihon kuivumista ja kovettumista.

Tätä varten sinun tarvitsee kaataa puoli kupillista suolaa kuumaan veteen ja antaa jalkojesi liota 20 minuutin ajan.

Kamomillahauduke

Some figure

Kamomilla on tulehduksia vastaan taisteleva ja pehmentävä tuote, joka tuo helpotusta nopeasti. Valmista siis litran verran kamomillahauduketta ja upota jalkasi 20 minuutin ajaksi.

Toinen vaihtoehto on laittaa käyttämäsi kamomillateepussit suoraan niille jalkojen alueille, jotka ovat kipeät.

Inkiväärihauduke

Inkivääri tunnetaan ympäri maailmaa sen tehokkaista kipua lievittävistä ja tulehtuneisuutta hillitsevistä ominaisuuksista, ja se sopiikin ihanteellisesti monien vaivojen hoitoon. Hankkiudu eroon jalkakivusta inkiväärin avulla.

Valmista siis teejuoma tuoreesta inkivääristä ja upota jalkasi nesteeseen – jo lyhyessä ajassa tunnet olosi paremmaksi.

Laita suuri pala inkivääriä pannulliseen kiehuvaa vettä, ja anna nesteen olla 5-10 minuutin ajan. Liota jalkojasi vedessä, kunnes se viilenee.

Hieronta kipeille jaloille

Some figure

Viimeinen vinkkimme on tämä: jalkahieronta. Jos sinulla on takanasi rankka päivä, ja jos jalkasikin joutuvat tuntemaan tämän, kokeile hieroa niitä esimerkiksi oliivi-, minttu- tai laventeliöljyä käyttäen.

Kokeile näitä yksinkertaisia vinkkejä, jos haluat päästä eroon jalkakivusta luonnollisin keinoin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Buldt AK, Menz HB. Incorrectly fitted footwear, foot pain and foot disorders: a systematic search and narrative review of the literature. J Foot Ankle Res. 2018;11:43. Published 2018 Jul 28. doi:10.1186/s13047-018-0284-z
  • Hawke F, Burns J. Understanding the nature and mechanism of foot pain. J Foot Ankle Res. 2009;2:1. Published 2009 Jan 14. doi:10.1186/1757-1146-2-1
  • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 1, pp. 319–335). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Kurup, H. V., Clark, C. I. M., & Dega, R. K. (2012, June). Footwear and orthopaedics. Foot and Ankle Surgery. https://doi.org/10.1016/j.fas.2011.03.012

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.