Näin pääset välittömästi eroon jalkakrampista

Jotta voisit lievittää jalassasi ilmenevää ärsyttävää kramppia, kannattaa suorittaa hierontaa ja venyttelyä. Näitä konsteja kannattaa käyttää myös kramppien estämiseksi jatkossa.

Jalkakrampit ilmenevät silloin kun lihakset supistuvat. Tämä voi olla seurausta muun muassa siitä, että olet liian kauan istumisasennossa, tai se voi johtua vaikkapa jalkojen altistumisesta rasittavalle urheilulle kuten esimerkiksi pitkän aikaa kestäneelle juoksemiselle.

Jalan ärsyttävä kramppi saattaa mennä ohi nopeasti, mutta se voi kestää kauankin, ja varpaat saattavat tällöin käpertyä sisäänpäin, mikä on tietysti hyvin epämiellyttävää. Jalan kramppaaminen silloin tällöin on normaalia, mutta toisilla näitä kramppeja ilmenee hyvinkin usein. Yleensä kramppeja usein saavilla ihmisillä on ongelmia verenkiertonsa kanssa, tai sitten heidän elimistönsä ei saa tarpeeksi nesteytystä tai heidän ruokavalionsa on huono. Myös hermostolliset ongelmat voivat olla syynä jalan kramppaamiseen normaalia useammin.

On epätavallista, että krampin takia joutuu menemään lääkäriin, mutta jos niitä esiintyy kovin usein ja mikäli asia huolestuttaa sinua, kannattaa käydä asiantuntijan puheilla. Joillakin sairauksilla on oireita, joihin kuuluu jalkojen ja jalkaterien kramppaaminen.

Jos oma tilanteesi ei kuitenkaan ole vakava, kannattaa seuraavalla kerralla krampin alkaessa kääntyä eräiden luonnollisten keinojen puoleen, joilla voit lievittää tätä ärsyttävää vaivaa helposti. Tällä kertaa kerromme siis jalkakramppien lievittämisestä välittömästi ja luonnollisin keinoin – kannattaa jatkaa lukemista, jos tämä ilmiö koskettaa sinua aina silloin tällöin.

Näin pääset eroon jalkakrampeista välittömästi

Jalkahieronta

  • Jos kramppisi koskee vain yhtä jalkaterää, laita kaikki painosi kyseiselle jalalle muutaman sekunnin ajaksi ja pidä toinen jalkasi kohollaan, äläkä anna sen koskettaa maata.
  • Jo sinulla on umpinaiset kengät tai sukat, ota ne pois ja anna jalkojesi olla venytettyinä muutaman minuutin ajan.
  • Koukista varpaasi, nosta krampista kärsivä jalkasi ilmaan, ja anna vain sen kantapään koskettaa maata, jotta saat tukea. Aloita heiluttelemaan varpaitasi hellävaraisesti, ja toista tätä kunnes tunnet kivun lievittyvän.
  • Liikuttele varpaitasi taakse ja eteen, ja jos jalkaasi koskee edelleen, käytä sormiasi ja vedä niitä hellävaraisesti.
  • Jotta voisit estää jalkojen kramppaamisen tulevaisuudessa – sekä siihen liittyvän epämiellyttävän olon – mene kävelylle heti kun kramppi on ohitse.
  • Jos nämä supistukset jatkuvat useamman minuutin ajan, voit laittaa kyseiselle alueelle lämpimän ja kostean pyyhkeen – lämpöhoito on avuksi kramppien kanssa.
  • Voit myös tehdä akupainelua krampin vaivaamalla alueella käyttäen peukaloa ja etusormeasi ylähuulesi painamiseksi noin 30 sekunnin ajan.
  • Toinen akupainelupiste, josta saatat saada tuntuvaa apua kramppiisi, on isovarpaasi ja sen viereisen varpaan välinen kohta. Käytä sormiasi ja paina sitä noin 30-40 sekunnin ajan.

Kotihoitoja jalkakramppien lievittämiseksi ja karkottamiseksi

Jos yllä antamamme vinkit eivät ole avuksi krampin sattuessa, voit kokeilla myös joitakin seuraavista kotona toteutettavista hoidoista.

Jalkahieronta

Jos sinulla on takanasi pitkä päivä ja olet ollut fyysisesti hyvin aktiivinen, tai jos jalkasi vain yksinkertaisesti ovat todella väsyneet, on hyvä jalkahieronta mahtava tapa estää ja lievittää jalan kramppaamista. Tämän tehdäksesi hiero jalkaasi, jotta voisit rentouttaa sen lihaksia sekä vähentää ärsyttäviä supistuksia. Siirry jalan etuosaan, jotta voisit lisätä alueen verenkiertoa sekä edistää jalkasi rentoutumista täydellisesti. Jos olet huolestunut yöllä tulevista krampeista, anna jaloillesi hierontaa ennen kuin menet nukkumaan, ja pystyt tehokkaasti estämään kyseisen ongelman ilmenemistä.

Jalkojen venyttely

Jalkojen hierontaVenyttely on yksi kaikkein varmimmista tavoista vähentää lihaksissa ilmeneviä krampeja jo sekunneissa. American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS) -organisaation asiantuntijoiden mukaan jalkojen lihasten kevyt ja hellävarainen venyttely ja hieronta voivat auttaa sinua torjumaan kramppien ilmenemistä niin hyvin, että niitä ei enää ilmene. Venyttelyä tulisi tehdä säännöllisesti, jotta voisit estää kramppien syntyä, ja sitä kannattaa tehdä etenkin samalla kun harrastat muunlaista liikuntaa.

Ginkgo biloba

Ginkgo bilobaa sisältävän haudukkeen juonti voi vähentää jalan kramppaamista tehokkaasti. Keitä siis kolmea ruokalusikallista ginkgo biloban lehtiä kupillisessa vettä 10 minuutin ajan, anna olla viiden minuutin ajan, ja juo hauduke välittömästi.

Eteeriset öljyt

ÖljyLämpö on hyvä apu jalan rentouttamiseksi, ja se on yleensä hyvin tehokas keino sen epämukavan tunteen lievittämiseksi, jota jalan kramppaaminen aiheuttaa. Jos et kuitenkaan halua käyttää varsinaista lämpötyynyä, voit valita sen sijaan eteerisiä öljyjä. Eukalyptuksen, männyn, teepuun, rosmariinin ja timjamin ominaisuudet saavat aikaan lämmön lisäyksen jalassasi. Kannattaa peittää jalka öljyn laittamisen jälkeen, sillä näin tehostat eteeristen öljyjen kramppaamista lievittäviä vaikutuksia.

Arnikkitee

Arnikki on myös yksi sellainen kasvi, jolla on kyvykkäitä verenkiertoa simuloivia vaikutuksia, ja lisäksi se vähentää tulehtuneisuutta sekä lievittää lihaksissa tuntuvaa särkyä ja kramppaamista. Tähän hoitoon tarvitset vain vettä ja arnikkia, ja hauduketta tulee sitten laittaa kyseessä olevalle alueelle viiden minuutin ajaksi. Voit käyttää lämpökompressin tapaista kangasta. Toinen vaihtoehto on laittaa muutama tippa arnikkitinktuuraa kulholliseen kuumaa vettä ja laittaa jalat sitten nesteeseen noin 10 minuutin ajaksi.

Toivottavasti pystyt näillä neuvoilla lievittämään ja torjumaan ärsyttäviä lihaskramppeja jaloissasi. Kaikki esittelemämme keinot ovat luonnollisia ja edullisia, joten niitä kannattaa kokeilla seuraavalla kerralla kun jalkakramppi iskee.