Logo image
Logo image

Eroon kenkien hajuista - 8 helppoa vinkkiä

4 minuuttia
Nämä vinkit ovat hyvä apu kenkien pahojen hajujen estämiseksi ja vähentämiseksi. On kuitenkin tärkeää vaihtaa pohjallisia tarpeeksi usein, jotta niihin ei pääsisi kertymään bakteereja.
Eroon kenkien hajuista - 8 helppoa vinkkiä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kenkien paha haju on melkoisen tavallinen pulma, joka vaivaa miljoonia ihmisiä ympäri maailman, ja sitä yritetään torjua monin keinoin. Tässä artikkelissa esittelemme kahdeksan vinkkiä, joiden avulla voit päästä eroon kenkien hajuista – jatka siis lukemista!

Koska ihmiset elävät usein kiireisellä aikataululla, jalkojen hyvinvointiin kiinnitetään yhä vähemmän huomiota. Siten usein ei huomata, että jalat haisevat epämiellyttäviltä.

Ongelmana on se, että jalat hikoilevat paljon, ja tämän seurauksena niillä on kostea ympäristö, jossa bakteerit voivat helposti päästä valloilleen. Siksi pahat hajut ja tulehdukset pääsevät kehittymään, ja ne saattavatkin olla merkki huonosta hygieniasta kyseisellä alueella.

Onneksi on kuitenkin olemassa monia bakteereja torjuvia tuotteita, jotka toimivat myös deodorantteina. Nämä tuotteet voivat olla avuksi kenkien puhdistamisessa, jotta huonot hajut voitaisiin neutralisoida.

Tällä kertaa haluammekin kertoa kahdeksasta niksistä, joiden avulla kenkien hajuista voidaan päästä eroon, ja nämä ohjeet perustuvat luonnollisiin aineksiin. Lisäksi niiden käyttäminen tarkoittaa sitä, että et tarvitse ollenkaan kalliita kauppojen erikoistuotteita.

Ota siis ohjeet muistiin ja kokeile itse kotonasi – näin pääset eroon pahoista kenkien hajuista luonnollisesti!

Eroon kenkien hajuista luonnollisin keinoin

1. Ruokasooda

Some figure

 

Ruokasooda on tuote, jota kannattaa ehdottomasti käyttää, mikäli mielit eroon pahoista kenkien hajuista.

Sen antiseptiset yhdisteet poistavat bakteereja sekä imevät liiallista kosteutta, joka mahdollistaa bakteerien leviämisen.

Kuinka sitä tulee käyttää?

 • Laita hiukan ruokasoodaa kenkiesi sisäpuolelle, ja anna sen vaikuttaa yön yli.
 • Toista tätä kolmena yönä peräkkäin, jotta hajut katoaisivat täysin kengistäsi.

2. Kissanhiekka

Tämä ei ole tunnettu niksi kenkien pahojen hajujen karkottamiseksi, mutta sitä kannattaa kuitenkin kokeilla!

Kissanhiekka on tässä tarkoituksessa melkoisen tehokas, ja se toimii nopeasti. Tämä johtuu siitä, että kyseinen hiekka imee kaiken kosteuden kengästä, ja siten saat hajun katoamaan ja tilalle uuden kengän tuoksun.

Kuinka sitä tulee käyttää?

 • Täytä kaksi sukkaa pienellä määrällä kissanhiekkaa, ja laita sukat sitten kenkiisi.
 • Anna hiekalla täytettyjen sukkien olla kengissä yön yli, ja toista tätä sitten useamman kerran, jos se vaikuttaa olevan tarpeellista.

3. Vauvatalkki

Some figure

 

Vauvatalkin avulla pääset eroon kosteudesta sekä pystyt muuttamaan kengissä elävää ympäristöä, jossa mikro-organismit pääsevät lisääntymään helposti.

Lisäksi talkki tuoksuu makealta ja viehättävältä, ja saat sen avulla neutralisoitua kaikki kenkien epämiellyttävät hajut, mukaan lukien liiallisen hienhajun.

Kuinka sitä käytetään?

 • Laita suuri määrä vauvatalkkia jalkapohjiisi juuri ennen kuin laitat jalat kenkiin.
 • Voit myös kaataa hiukan talkkia suoraan kenkiin, joissa on pahaa hajua.

4. Sitrushedelmien kuoret

Sitrushedelmien kuorissa on mikrobeja torjuvia ja aromaattisia ominaisuuksia, joiden avulla kenkien pahoista hajuista pääsee eroon helposti.

Kuinka niitä käytetään?

 • Leikkaa sitruuna, limetti tai appelsiininkuori pieniksi palasiksi, ja laita niitä haiseviin kenkiin. Anna olla neljän tunnin ajan.
 • Kun neljä tuntia on kulunut, ota kuoret pois ja tarkista, onko haju poistunut.

5. Laventelinkukat

Some figure

 

Laventelinkukat ovat hyvin suosittuja, sillä niillä on raikastavia ja rentouttavia vaikutuksia. Laventelia käytetäänkin monessa kodissa ja muussa tilassa, sillä ne neutralisoivat epämiellyttäviä hajuja tehokkaasti.

Kodin raikastamisen lisäksi laventelinkukkia voidaan käyttää muullakin tavalla, sillä niiden voimakkaan tuoksun ansioista ne neutralisoivat myös kengissä olevia pahoja hajuja.

Kuinka niitä käytetään?

 • Leikkaa hiukan laventelinkukkia ja laita ne kenkiin, jotta saisit hajut katoamaan ja tilalle raikkaan tuoksun.
 • Anna olla kengissä yön yli, jotta laventeli voisi vaikuttaa kunnolla, ja toista tätä sitten useamman kerran viikon aikana.

6. Teepuun eteerinen öljy

Teepuuöljyn mikrobeja ja sientä torjuvat vaikutukset saavat kenkien pahat hajut katoamaan. Tämä öljy poistaa niitä bakteereja, jotka aiheuttavat jaloissa tulehduksia.

Kun laitat teepuun eteeristä öljyä kenkiisi, voit neutralisoida pH-arvon sekä muuttaa pahan hajun miellyttäväksi puhtauden tuoksuksi. 

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Laita muutama pisara teepuuöljyä kengän sisälle, ja anna vaikuttaa. Käytä sitten kenkiäsi tavalliseen tapaan.
 • Jos haju on kovin voimakas, yhdistä tämä öljy pieneen määrään ruokasoodaa, ja anna vaikuttaa kengissä yön yli.

7. Omenaviinietikka

Some figure

 

Omena- ja etikkahappo, joita omenaviinietikassa on, muuttavat sitä kengissä elävien mikro-organismien elinympäristöä ja siihen liittyviä hajuja. Siten tämä tuote auttaa poistamaan niitä.

Tämän ansiosta pienen omenaviinietikkamäärän käyttö pahalta tuoksuvissa kengissä hidastaa hajun leviämistä sekä hillitsee bakteerien lisääntymistä.

Kuinka sitä tulee käyttää?

 • Upota kaksi suurta palaa puuvillavanua runsaaseen määrään omenaviinietikkaa, ja laita vanut sitten kenkiin.
 • Anna olla kengissä kahden tunnin ajan, ja tarkista sitten, onko haju poistunut.

8. Pohjallisten vaihto säännöllisesti

Yksi syy siihen että kengät haisevat pahalta voi olla se, että sisäpohjallisia on käytetty liikaa, ja tämän seurauksena kenkiin on muodostunut bakteerikasvustoa.

Runsas hikoilu, pöly ja minkä tahansa tyyppinen lika jäävät kiinni pohjallisiin, ja siten ne voivatkin olla kenkien pahan hajun suurin syy.

MItä tulisi tehdä?

 • Pese pohjallisesi säännöllisesti, ja vaihda niitä aina kuin huomaat, että ne ovat kuluneet liikaa.

Kannattaa valita yksi esittelemistämme vinkeistä sen mukaan, mikä parhaalta tuntuu, mikäli haluat karkottaa kenkien pahan hajun pysyvästi. Vältä kuitenkin useiden mainitsemiemme vinkkien yhdistämistä samaan aikaan, sillä muuten tuloksena saattaa olla tuoksujen sekamelskaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco1(4), 118.
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research.
 • Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology88(1), 170–175.
 • Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., Ghosh, J. S., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology2(3), 119–122.
 • Schelz, Z., Molnar, J., & Hohmann, J. (2006). Antimicrobial and antiplasmid activities of essential oils. Fitoterapia77(4), 279–285.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.