Logo image
Logo image

11 syytä jalkojen liialliseen hikoiluun

4 minuuttia
Vaikka kyseessä voikin olla jokin sellainen terveysongelma joka vaatii lääkärin diagnoosin ja hoitoa, jalkojen hikoilu on yleensä seurausta sellaista pulmista, jotka voidaan ratkaista helposti.
11 syytä jalkojen liialliseen hikoiluun
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Hikoilevatko jalkasi runsaasti? Jos näin on, älä turhaan ole huolissasi! Meillä on jokaisella joskus ollut tätä vaivaa, ja tiedämme että jalkojen liikahikoilu saattaa tuntua melkoisen epämukavalta.

Onneksi useimmiten kyseessä on kuitenkin vain hetkellinen ongelma, joka ilmestyy esimerkiksi pitkän kävelylenkin tai hyvin kuuman sään seurauksena.

Jos tämä liiallinen hikoilu muuttuu usein toistuvaksi pulmaksi, kannattaa pitää mielessä, että siihen voi olla monia syitä, mutta yleisesti ottaen jalkojen hikoilu on kuitenkin tavallinen ilmiö.

Vain harvoin kyseessä saattaa olla jokin sairaus tai puutteellinen jalkojen hygienia.

Tällä kertaa haluammekin kertoa sellaisista tekijöistä, jotka saavat aikaan runsasta hikoilua tässä kohdassa kehoa – jatka lukemista ja mieti, mikä saattaisi olla syynä, mikäli sinunkin jalat alkavat hikoilla toisinaan runsaasti.

Jos et pysty saamaan jalkojen liikahikoilua hallintaan, kannattaa käydä jalkoihin erikoistuneen lääkärin vastaanotolla, jotta voisit saada tilanteeseesi sopivan ratkaisun.

1. Jalat voivat hikoilla liikaa epäsopivien kenkien vuoksi

 

Some figure

Tämä on yksi suurimmista syistä siihen, että jalat hikoilevat ylenpalttisesti, mutta samalla se on kuitenkin kaikkein helpoiten korjattavissa oleva syy.

Kengät ovat hyvin tärkeät, mutta niille ei silti läheskään aina anneta asianmukaista huomiota. Yleensä kengät on valmistettu keinomateriaaleista, ja ne sidotaan tiukasti nauhoilla, mikä aiheuttaa sitten monenlaista ongelmaa.

 • Kengät, jotka eivät salli jalkojen tuulettua kunnolla tai jotka on valmistettu huonoista materiaaleista, saavat aikaan jalkojen hikoilun lisääntymistä.
 • Ihanteellista olisi valita sellaiset kengät, jotka on valmistettu luonnollisista materiaaleista ja joissa on runsas tuulettumisen mahdollisuus.
 • Lisäksi niiden tulisi olla sellaiset, jotka mukautuvat omiin tarpeisiisi ja jotka eivät aiheuta kynsien kasvamista sisäänpäin.

2. Huonolaatuiset sukat

Nykyisin synteettisiä sukkia käytetään hyvin paljon, ja tämä voi olla muun muassa rahallisista, esteettisistä ja tyyliseikoista johtuvaa. Itse asiassa tällaisten sukkien koostumus voi olla miellyttävä.

 • Huono uutinen on kuitenkin se, että synteettiset kuidut aiheuttavat jalkojen lämpötilan nousua.
 • Tämä ei ole ongelma öisin tai kun on kylmä, mutta kuumemmissa ilmastoissa tai urheilun yhteydessä siitä voi kuitenkin kehittyä pulma.

3. Kun jalat ovat kengissä “vangittuina”

Ehkäpä olet hyvin kiireinen arjessasi, ja kenties jalkasi joutuvat olemaan kenkien sisällä koko päivän. Kun et vaihda välillä sandaaleihin tai mukaviin kenkiin, jalkasi voivat hikoilla liiallisesti.

 • Yritä ottaa kengät pois muutamaksi tunniksi aina kun mahdollista. 
 • Jotta voisit estää vammoja, käytä hyviä sandaaleja, ja avoimia kenkiä olisi hyvä käyttää yhtenä tai useampanakin päivänä viikossa jos vaikka olet toimistossa töissä.

4. Ruokavalio syynä liialliseen jalkojen hikoiluun

 

Some figure

Et luultavasti ole analysoinut asiaa, tai kenties sinun on myös vaikea uskoa seuraavaa faktaa, mutta on sellaisia ruokia, jotka lisäävät jalkojen hikoilua. Tämä koskee mausteikkaita ruokia, virvoitusjuomia ja kofeiinia.

 • Jos kärsit liiallisesta jalkojen hikoilusta, vältä näitä ruokia muutaman päivän tai viikon ajan.
 • Jos huomaat, että asiassa tapahtuu parannus, kannattaa tietysti rajoittaa kyseisten tuotteiden nauttimista tulevaisuudessa.

5. Terveysongelmat ja jalkojen hikoilu

Muita syitä siihen, että jalat hikoavat voimakkaasti, voivat olla seuraavat sairaudet:

 • diabetes
 • häiriöt, jotka vaikuttavat hermostoon
 • maksan ongelmat
 • ummetus

Jos olet varmistanut, että jalkineesi ja sukkasi ovat hyvää laatua, ja jos ruokavalioosi ei sisälly äskettäin mainitsemiamme tuotteita, mutta ongelmasi jatkuu edelleen, käy lääkärin vastaanotolla, jotta voisit varmistaa sairauksien olevan poissa laskuista.

6. Liikahikoilu eli hyperhidrosis

Tämä on sairaus, joka voidaan diagnosoida ainoastaan lääkärin toimesta.

Sen aiheuttaa hikirauhasten toiminnan häiriintyminen tietyillä kehon alueilla, ja tällöin ne tuottavat liikaa hikeä ilman, että tähän olisi mitään havaittavaa syytä.

On olemassa hoito, jonka avulla vakavia liikahikoilun tiloja voidaan hallita, ja äärimmäisen vakavissa tapauksissa saatetaan joutua tekemään yksinkertainen kirurginen toimenpide.

7. Huono hygienia

Tämä on eräs helposti arvattavissa oleva syy siihen, että hikoilua on liikaa. Jos hygienia on puutteellista, on hyvin todennäköistä, että jalat alkavat hikoilla liikaa.

Keho erittää myrkyllisiä aineita hien kautta, ja jos nämä myrkyt jäävät vangituiksi jalkoihin, ne tulevat etsimään tapaa päästä vapauteen, ja tämä tarkoittaa liiallista hikoilua.

On viisasta noudattaa seuraavia ohjeita jalkojen hygienian pitämiseksi hyvänä:

 • Pese aina myös jalkasi.
 • Kuivaa jalat kunnolla.
 • Vaihda sukkia joka päivä.
 • Käytä jaloissasi talkkia.

8. Tunne-elämän rooli jalkojen hikoilussa

 

Some figure

Yksi syy siihen, että jalat hikoilevat liikaa, on ihmisen tunne-elämä.

On todennäköistä, että jalat tuntuvat märiltä silloin, kun olet sellaisissa tilanteissa, joissa tunnet itsesi hermostuneeksi, vihaiseksi, pelokkaaksi, stressaantuneeksi tai innostuneeksi.

Jos käyt kävitse jaksoa, jonka aikana tunteesi eivät ole hallinnassa, yritä rauhoittua, jotta voisit välttää tätäkin ongelmaa.

9. Perintötekijät

Joskus liiallisen hikoilun aiheuttajana voivat olla perinnölliset syyt.

Oletko huomannut, että perheessäsi on runsasta hikoilua? Jos näin on, mahdollisia ratkaisuja ei ole kovin monia, ja kannattaakin yksinkertaisesti etsiä kosmeettisten tuotteiden apua ongelman kontrolloimiseksi.

10. Tulehdukset

Tulehdukset saavat jaloissa täydellisen kehittymispaikan, jos hygieniasta ei pidetä kunnolla huolta.

 • Sienen leviäminen voi vaikuttaa sekä kynsiin että muihin osiin jaloissa.
 • Jos kärsit itsekin tästä ongelmasta, apunasi ovat monenlaiset voiteet, joita voi saada apteekeista hyvin edulliseen hintaan.

11. Oletko tottunut tiettyihin kenkiin?

Onko sinullakin jotkut sellaiset kengät, joista et millään halua luopua, sillä ne ovat niin mahtavat? Käytätkö tätä yhtä ja samaa paria kenkiä yli kahtena päivänä peräkkäin?

Jos sinullakin on tällaiset kengät, joista todella pidät, kannattaa ostaa samaa mallia useampi pari.

Näin voit valita erilaisista väreistä, ja siten pystyt helpommin luomaan erilaisia asukokonaisuuksia.

Jos kärsit liiallisesta hikoilusta jaloissasi, ota avuksi nämä perusneuvot, jotta saisit ongelman kuriin omin neuvoin – jos ne eivät auta, ota yhteyttä ammattilaiseen saadaksesi tehokkaampaa hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Asensio E. Principales problemas podológicos originados por el calzado de seguridad. Universidad de Barcelona. 2014.
 • Benson R, Palin R, Holt P, Loftus I. Hiperhidrosis. BMJ. 2013; 347:f6800.
 • Zamarín J, Egaña J, Berríos R. Calidad de vida en pacientes con hiperhidrosis primaria sometidos a simpatectomía videotoracoscópica. Rev Chil Cir. 2011;63(5):498-503.
 • Román C, Garavís J, Unamuno P. Tratamiento de la hiperhidrosis. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2001;8(8):553-557.
 • González D, Pérez O. Actualización en hiperhidrosis focal primaria. Med Cutan Iber Lat Am 2012;40(6):173-180.
 • López D, Palomo P, Morales A, Sánchez R. Aproximación al manejo de la hiperhidrosis en el pie. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. 2013;7(2):89-97.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.