5 yleisintä syytä yölliseen hikoiluun

· toukokuu 11, 2017
Ei ole syytä huolestua, jos öinen hikoilu on vain silloin tällöin ilmenevä pulma. Jos se on sen sijaan yleistä, tulisi olla yhteydessä lääkäriin, jotta mahdolliset vakavammat ongelmat voidaan tunnistaa.

Jos heräät usein yöllä hiestä märkänä, tiedät, kuinka epämiellyttävä tämä pulma saattaa olla. Tiesitkö kuitenkaan sitä, että se saattaa kertoa tietyistä terveysongelmista?

Usein yöllisen hikoilun syynä on ympäristö, jolloin se on toissijainen seuraus. Patteri saattaa olla liian kuuma, saatat nukkua liian paksussa pyjamassa tai käyttää liian lämpimiä peittoja.

Toisinaan taas tässä voi olla kyseessä vakavampi ongelma, josta hikoilu on oire. Jos sinulla itselläsi ilmenee yöllistä hikoilua usein, syynä saattavat olla seuraavassa kuvaamamme terveysongelmat – jatka lukemista!

1. Obstruktiivinen uniapnea -syndrooma

Ne, joilla tämä sairaus on, eivät voi nukkua hyvin öisin. Tämä johtuu siitä, että hengitystiet tukkeutuvat, ja ilma ei tällöin pääse kulkemaan normaalisti. Toissijainen seuraus tästä on kuitenkin liiallinen yöllinen hikoilu.

Tässä ei vielä ole kaikki, sillä muihin oireisin saattavat kuulua seuraavat:

  • kuorsaus
  • väsymys päivän aikana
  • päänsäryt
  • huonotuulisuus

Jos huomaat että itselläsi on yksi tai useampi näistä oireista yöllisen hikoilun ohella, on parasta olla yhteydessä lääkäriin.

Jos diagnoosinasi on obstruktiivinen uniapnea, sitä tulisi hoitaa ennen kuin seurauksena ovat vakavammat ongelmat. Näihin saattavat kuulua sydämen toimintahäiriöt tai diabetes.

Ratkaisuna useimmille ihmisille on tässä sellaisen koneen käyttö, joka mahdollistaa kunnollisen hengittämisen yöllä. Näin unta voidaan saada kunnolla, ja tähän terveysongelmaan liittyvistä pulmista voidaan päästä eroon.

2. Vaihdevuodet

sydämeen sattuu

Vaihdevuodet ja ikääntyminen aiheuttavat nousuja ja laskuja hormonien tasoissa. Tämä saa aikaan sen, että ihminen menettää kehonsa hallinnan. Nämä jatkuvat muutokset aiheuttavat tuhoa myös kehon lämpötilalle.

Naiset, joilla on vaihdevuodet meneillään, heräävät usein yöllä hiestä märkinä siten, että heillä on tukahtumisen tunne ja suurta epämukavuutta. Jotkut heräävät useammankin kerran saman yön aikana. Oireisiin saattaa kuulua myös seuraavia:

  • epäsäännöllinen kuukautiskierto
  • kuiva iho
  • huonotuulisuus

Keskimääräinen ikä, jolloin vaihdevuodet alkavat, on noin 51 vuotta. Tästä huolimatta yöllistä hikoilua voi alkaa ilmetä jo vuosia ennen kuin itse vaihdevuodet alkavat.

Jotkut naiset alkavat itse asiassa kärsiä niistä jo 30 vuoden jälkeen.

Vaihdevuodet ovat normaali osa naisen elämää, eikä tässä siis ole kyseessä asia, joka vaatii ”parantamista”.

Jos kuitenkin oireet ovat liian häiritsevät, lääkäri voi ehdottaa sinulle soveltuvia hoitoja. Nämä voivat parantaa oloasi käydessäsi lävitse kyseistä elämän luonnollista vaihetta.

3. Ahdistuneisuus

puree kynsiä

Jos sinulla on ahdistuneisuutta tai kroonista stressiä päivän aikana, tämä saattaa johtaa yölliseen hikoiluun.

On hyvä idea käydä psykologilla, joka pystyy lievittämään kokemiasi ahdistuksen oireita. Tämä on totta etenkin silloin, jos et oikeastaan tiedä, mikä ahdistuksen aiheuttaa.

Moni terapeutti tarjoaa kognitiivista käytösterapiaa. Se opettaa sinua muuttamaan ajattelutapaasi. Tällä tavoin voit tunnistaa ja kohdistaa uudelleen niitä ajatuksia, jotka aiheuttavat sinulle ahdistusta tai stressiä.

Jos terapia on kuitenkin riittämätön hoito sellaisenaan, voit mennä muiden mielenterveyden asiantuntijoiden puheille. He pystyvät arvioimaan tilanteesi sekä voivat suositella parempaa hoitoa ongelmaasi.

Jos et halua aloittaa masennuslääkkeiden tai muiden lääkkeiden käyttöä, voit toimia seuraavasti parantaaksesi oloasi:

  • harrastaa liikuntaa enemmän
  • elää rauhallisemmin
  • syödä tasapainoisemmin

4. Tietyt sairaudet

Ei tulisi automaattisesti olettaa, että kyseessä on pahin mahdollinen tilanne, jos sinulla on usein toistuvaa yöllistä hikoilua. On kuitenkin tärkeää käydä lääkärin luona.

Yöllinen hikoilu on toissijainen seuraus monesta sairaudesta. Jotkut näistä voivat olla vakavia, kuten bakteeri- ja virustartunnat. Kyseessä voi olla jopa jonkin tyyppisen syövän aiheuttama oire.

Jos syynä on jokin vakavampi ongelma, yöllinen hikoilu ilmenee yleensä muiden oireiden kera. Vain lääkärisi voi selvittää, mitä elimistössäsi tapahtuu, ja tämä tehdään kokeiden avulla.

Hoito vaihtelee sen mukaan, mikä sairaus on kyseessä. Yleisesti ottaen ongelmaa voidaan hoitaa antibiooteilla tai muun tyyppisellä hoidolla.

5. Alhainen verensokeri

lääkkeet

Hypoglykemia, joka tunnetaan myös alhaisena verensokerina, saattaa olla syynä yölliseen hikoiluun, jos henkilöllä on diabetes.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa oire. Ongelma saattaa myös saada diabeetikon hikoilemaan runsaasti päivän aikana.

Alhainen verensokeri on yleensä toissijainen seuraus. Tässä voi olla kyseessä ongelma insuliinin tai muiden sellaisten lääkkeiden suhteen, joita käytetään diabeteksen hoidossa.

Jos itselläsi on näitä ongelmia säännöllisesti, lääkärisi voi ehdottaa sopivia muutoksia elämäntyyliisi. Nämä muutokset voivat vähentää todennäköisyyttä sille, että verensokerisi pysyy alhaisena. Tarvittaviin muutoksiin saattavat kuulua tiettyjen ruokien syönti säännöllisesti, ja lisäksi verensokerin tasoa saattaa olla tarpeen pitää tarkemmin silmällä.

Yöllinen hikoilu voi olla epämukavaa. Tulisi kuitenkin muistaa, että se on merkki, jonka avulla kehosi kertoo, että jokin ei ole oikealla tolallaan.

Kiinnitä siis erityistä huomiota asiaan, mikäli sinulla on usein yöllistä hikoilua. Huomaa myös muut oireet, joita hikoilun kera ilmenee.

Lääkärille puhuminen voi auttaa sinua selvittämään, mikä on pääasiallinen syy hikoiluusi, ja näin voit päästä alkuun ratkaisun saamisessa ongelmaasi.