Logo image
Logo image

Mitkä ruoat aiheuttavat pahaa hajua kehossa?

4 minuuttia
Pahat hajut eivät aina ole huonon hygienian seurausta. Joskus tässä on kyse henkilön syömistä ruoista, sillä on olemassa tiettyjä aineksia, jotka aiheuttavat epämiellyttäviä hajuja. Jatka lukemista, sillä kerromme nyt aiheesta lisää!
Mitkä ruoat aiheuttavat pahaa hajua kehossa?
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että jotkut ruoat ovat sellaisia, että ne aiheuttavat kehossasi pahaa hajuaTällöin sinusta lähtee ilmoille hajua hien erittymisen kautta, ja jotkut ruoat aiheuttavat tätä ilmiötä enemmän kuin toiset.

Emme tässä tarkoita sitä, kun syöt raakaa valkosipulia ja kärsit sitten tuntien ajan karmeasta hajusta, vaan sellaisia lievempiä hajuja, jotka ovat havaittavissa hampaiden harjaamisesta ja hengitystä raikastavista pastilleista huolimatta.

Tässä artikkelissa kerromme siis tarkemmin, miksi näin käy ja mitä nämä tuotteet ovat – jatka lukemista, ja saat selville, miksi monet ruoat aiheuttavat pahaa hajua kehossasi.

Voiko ruoka todella aiheuttaa pahaa hajua?

Vastaus on kyllä, ja usein näin käy ilman että henkilö huomaisi itse asiaa.

Suihkussa käynti kaksi kertaa päivässä tai sukkien vaihtaminen ei tässä ole avuksi. Deodorantitkaan eivät toimi, eikä myöskään hammastahna. Se paha haju, joka sinusta tällöin lähtee, tulee ihohuokosistasi, vaikka tämä saattaakin kuulostaa hiukan kummalliselta.

On sellaisia ruokia, jotka saavat aikaan kehon huonoa hajua, sillä ne lisäävät hien happopitoisuuttaSe kauhea haju, se “kirpeys” joka hikoillessa joskus tuntuu, tulee luonnollisten kemikaalien epätasapainosta. Voit havaita tämän liikkuessasi tai harrastaessasi urheilua.

Kehosi sisäiset myrkylliset aineet tulevat poistetuiksi monien menetelmien kautta. Pääasialliset tavat ovat uloste, virtsa, hengitys ja hiki.

Jotkut asiat tekevät todennäköisemmäksi sen, että kehosi tulee haisemaan tavallista voimakkaammin. Näin käy etenkin silloin, kun ruokavaliosi ei ole hyvä tai se perustuu paljolti happopitoisiin ruokiin.

Miksi näin sitten käy, eli miksi ruoka voi saada kehon haisemaan? Siksi, että kehosi täytyy tällöin tehdä enemmän töitä päästäkseen eroon jätteestä.

Mitkä ruoat aiheuttavat pahaa hajua elimistössämme?

Oletko koskaan kokeilut kaikkea mahdollista ollaksesi hyvänhajuinen ja hygieeninen, mutta tuloksetta? Älä tällöin syytä kaikkea mahdollista, vaan ota tarkasteluun edellisenä iltana syömäsi ruoka.

Puhtaat vaatteet, ranskalainen hajuvesi tai talkki kengissä eivät tällöin tule olemaan avuksi.

Jos haluat tietää mitkä ruoat saavat aikaan huonoa kehon hajua, jatka lukemista!

Punainen liha

Some figure

Charles University -yliopistossa Prahassa on tehty eräs hyvin kummallinen ja kiinnostava tutkimus.

Tutkijat keräsivät hikeä miehiltä, jotka söivät punaista lihaa, kuten myös kasvissyöjiltä. Sitten ryhmää naisia pyydettiin haistamaan miesten hikinäytteitä. Tämän jälkeen heitä pyydettiin kertomaan, mitkä hajut olivat kaikkein epämiellyttävimpiä.

Vapaaehtoisten mukaan kaikkein epämiellyttävimmät hajut tulivat niiltä miehiltä, jotka olivat syöneet lihaa.

Valkosipuli

Ensinnäkin valkosipuli aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, ja lisäksi se saa aikaan huonoa kehon hajua joissakin ihmisissä.

Tämä on tietysti elintärkeä aines monissa resepteissä, mutta siinä on kuitenkin aineita, jotka vapautuvat ilmoille kehosta ihmisen hien välityksellä. Se tulee imeytetyksi vereen ja keuhkoihin, ja siten se tekee ihosta ja hengityksestä karmean hajuisen.

Transrasvat

Some figure

Tätä käytetään roskaruoassa, ja se hajoaa nopeasti ihmisen kehossa. Olet siis tuskin lopettanut hampurilaisesi syöntiä (jossa on muuten lihaa, ja kuten jo tiedät, tämäkin aiheuttaa pahaa hajua), ja sitten jo hajusi on karmea.

Ihosi tulee rasvaiseksi. Sillä ei ole väliä oletko paikoillasi vai istutko hetken verran. Sinusta lähtee tällöin huono haju siksi, että syömässäsi ruoassa on ollut kyseistä öljyä, jota on myös uppopaistetuissa ruoissa.

Curry

Curryn kaltaiset aromaattiset mausteet, kuten kumina, ovat mahtavia antaman ruoalle erilaista makua. Ne muuttavat kuitenkin syömäsi ruoan henkilökohtaisen hygieniasi suureksi viholliseksi.

Jos esimerkiksi syöt intialaista ruokaa ja menet sitten salille, hikesi tulee olemaan paljon voimakkaampaa, ja sen haju tulee myös säilymään senkin jälkeen, kun olet käynyt suihkussa.

Alkoholi

Some figure

Alkoholia sisältävissä juomissa on enemmän haittapuolia kuin hyötyjä. Jos juot niitä aamulla, tulet ehdottomasti aiheuttamaan itsellesi huonoa hajua. Näin käy, vaikka kävisitkin suihkussa saadaksesi hien pois.

Alkoholi menee ihmisen veren lävitse. Sitten se “poistuu” ihmisen ihohuokosten ja hengityksen kautta. Siksi hengityksesi tulee olemaan karmea, ja samalla tulet antamaan merkin siitä, mitä teit edellisenä iltana.

Makkara

Tässä käy samoin kuin silloin, kun syöt lihaa ja roskaruokaa. Jos siis rakastat makkaroita, kenties tässä on syy siihen, että et pääse eroon epämiellyttävästä hajusta kehossasi. Makkara hajoaa elimistössä siten, että tuloksena on vatsan happoisuutta ja ilmavaivoja.

Tämänkin suositun ruoan nauttimisen tuloksena on sitten huonoa kehon hajua.

Parsa

Some figure

Parsa on herkullista ja terveellistä, ja yksi hyvä asia on, että sen syönnin jälkeen et tule huomaamaan pahaa hajua ihosi välityksellä. Sen sijaan voit huomata hajun virtsassasi.

Virtsan voimakas haju aiheutuu aineesta nimeltään mercaptan-rikki. Tämä on aines, jota löytyy kyseisestä kasviksesta.

Kala

Kala haisee yleensä hiukan ennen kuin sitä on käsitelty, mutta siitä huolimatta että ruoan syöntihetkellä haju ei ole voimakas, kala tulee lisäämään hiukan kehon pahaa hajua.

Ole tarkkana, sillä tätä ei tapahdu kaikkien kohdalla, ja siitä kärsivät ainoastaan ne, joilla on perinnöllinen aineenvaihdunnan sairaus nimeltään trimethylaminuria.

Tämä ongelma aiheuttaa viiveen kalan käsittelyssä kehossa. Tämän tuloksena elimistön on sitten vaikeampaa hankkiutua eroon myrkyllisistä aineista.

Kaali ja parsakaali

Some figure

Kaali ja parsakaali ovat herkullisia kasviksia, ja niistä voidaan nauttia osana tuhansia reseptejä. Ne kuitenkin kuuluvat ryhmään “haisevat ruoat”, sillä ne sisältävät paljon rikkiä.

Se haju, joka kehostasi tällöin lähtee kaasun muodossa, on saman tyyppinen kuin pilaantuneilla kananmunilla. Jos kuitenkin pidät näistä ruoista paljon, muista, että niiden syönnin hyödyt ovat aina haittoja suuremmat, sillä saat niistä suuresti antioksidantteja ja ravinteita.

Kahviparsakaali on yleinen pahaa hajua aiheuttava roka

Oletko sinäkin niitä ihmisiä, jotka eivät voi aloittaa päiväänsä ilman kupillista kahvia? Tai kenties juot kahvia useamman kerran päivän edetessä töissä ollessasi?

Tämä voi olla syynä siihen, että kehosi haisee pahalta siitäkin huolimatta, että käyt suihkussa ja vaihdat vaatteesi, sillä kofeiini stimuloi hikirauhasia sekä lisää hikoilua.

Sipuli

Tästä saa erilaista makua moniin ruokiin. Lisäksi sipuli on lähes välttämätön tuote keittiössä, samoin kuin valkosipuli. Se voi kuitenkin olla syynä siihen, että ihosi haisee pahalta, kuten myös hengityksesi (näin on etenkin silloin, jos syöt sipulia raakana).

Sipulin sisältämät öljyt tulevat imeytetyiksi verenkiertoosi. Ne suodattuvat keuhkojen lävitse, ja sitten ne lähtevät ulos kehostasi hengityksesi kautta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Havlicek J., Lenochova P., The effect of meat consumption on body odor attractiveness. Chemical Senses, 2006.
  • Mirondo R, Barringer S. Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds. J Food Sci. 2016 Oct;81(10):C2425-C2430. doi: 10.1111/1750-3841.13439. Epub 2016 Sep 20. PMID: 27649517.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.