Logo image
Logo image

Poista hajuja viemäristä ja putkistosta luonnollisesti

2 minuuttia
Ruoantähteiden joutuminen viemäriin kannattaa estää, sillä siellä hajotessaan ne aiheuttavat pahaa hajua. Tämän lisäksi kannattaa varmistaa, että putket on tiivistetty ja että ne pidetään hyvässä kunnossa.
Poista hajuja viemäristä ja putkistosta luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yksi kodin tavallisimmista ongelmista saattaa olla keittiön tai kylpyhuoneen viemäristä ja putkista tulevat pahat hajutPoista hajuja viemäristä ja putkistosta luonnollisesti neuvoillamme. 

Vaikka käyttäisit lavuaaria useasti päivässä, homeisten putkien haju voi tulla esiin milloin tahansa, etenkin jos ilma on kuuma tai hyvin sateinen.

Ilmanraikastimien tai suihkeiden käyttäminen on yksi keino peittää alleen viemärin ja putkien haju nopeasti, mutta se ei ole pitkäaikainen ratkaisu, sillä haju tulee pian takaisin.

Nykyään on saatavilla monen tyyppisiä kemikaalituotteita, joita voi kaataa viemäriin tukosten avaamiseksi ja hajun poistamiseksi. Ongelma on siinä, että kemikaalituotteet voivat olla erittäin syövyttäviä ja haitallisia sekä terveydelle että ympäristölle.

Onneksi on olemassa joitakin kotikonsteja, joissa hyödynnetään luonnollisia ja edullisia ainesosia. Niillä voi saada samanlaisia tuloksia.

Tänään haluammekin antaa helpon vinkin, jonka avulla voit sanoa hyvästit putkien kamalille hajuille. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Miksi putket alkavat haista?

Ennen kuin kerromme tarkemmin kuinka tehdä kotitekoinen puhdistusaine viemärin ja putkiston pahojen hajujen poistamiseen, sinun on tiedettävä lisää siitä, miksi näitä hajuja syntyy ja kuinka niitä voidaan välttää tulevaisuudessa.

Useimmiten pesualtaasta tuleva voimakas haju johtuu muutamasta päivittäisestä tavastasi, joista et ehkä ole edes tietoinen.

Pesuaineet ja saippuat

Some figure

Pesuaineiden ja saippuoiden säännöllinen käyttö pesualtaissa saattaa jättää jälkeensä kemikaalijäämiä, jotka lopulta kerääntyvät putkiin. Ajan myötä ne hajoavat ja synnyttävät hajua.

Vaikka tätä on vaikea välttää, korkealaatuisten saippuoiden ja pesuaineiden käyttö voi kuitenkin minimoida hajuriskiä.

Seisova vesi

Putkistossa on osia, joihin vesi saattaa jäädä seisomaan, synnyttäen kasvualustan bakteereille ja homeelle.

Vaikka tätä on lähes mahdotonta välttää, yksi asia, jonka voit tehdä, on puhdistaa viemärit ja putket säännöllisesti estääksesi bakteereita leviämästä.

Putkien tiivistäminen

Some figure

Vesihanan ja vessanpöntön putket rappeutuvat usein ajan kuluessa johtuen kosteudesta ja homeesta. Tästä aiheutuu kamalaa hajua, jota bakteerien kasvu pahentaa.

Jotkut vanhemmat putket eivät ainoastaan vaurioidu helpommin, vaan ne ovat myös parhaita kasvualustoja hiivalle ja bakteereille.

Seisova vesi ja hajonneet aineet muodostavat kerroksen, joka voi lopulta tukkia putket kokonaan.

Ruoantähteet

Some figure

Varo! Viemäriin joutuneet ruoantähteet ovat pääsyy pahoihin hajuihin ja tukkeutuneisiin putkiin.

On tärkeää käyttää viemärissä sihtiä, joka nappaa pienet lautasista irtoavat ruoanjämät.

Poista hajuja viemäristä ja putkistosta tällä keinolla

Some figure

Nyt kun tiedät syyt pahanhajuisille putkille, suosittelemme kokeilemaan seuraavaa kikkaa putkien puhdistamiseen luonnollisesti.

Poista hajuja yksinkertaisella ruokasoodan ja valkoviinietikan yhdistelmällä. Nämä kaksi ympäristöystävällistä ainesosaa tappavat sieniä, poistavat rasvakertymiä ja puhdistavat putket muista pahaa hajua aiheuttavista aineista.

Ainekset

 • 1,2 dl ruokasoodaa
 • 2,4 dl valkoviinietikkaa
 • 5 dl kuumaa vettä

Valmistusohje

 • Kiehauta ensin vesi.
 • Kun se kiehuu, lisää sinne valkoviinietikka ja sekoita hyvin.
 • Kaada tässä välissä ruokasooda puhdistettavaan viemäriputkeen.
 • Kaada kuuma veden ja valkoviinietikan seos viemäriin. Siellä se yhdistyy ruokasoodaan putkissa.
 • Tämä aiheuttaa heti kuohumisreaktion, mikä on täysin normaalia.
 • Peitä viemäri esimerkiksi ämpärillä, jotta vesi tai muut aineet eivät pääse sinne ainakaan tuntiin.
 • Jos mahdollista, anna seoksen vaikuttaa yön yli parhaiden tulosten saamiseksi.

Toista tämä vähintään kerran viikossa pitääksesi hajut loitolla.

Lopuksi: voit pitää putkesi puhtaina ja hajuttomina pienellä rahalla. Sen lisäksi vältät vahvojen, ympäristöhaittaa aiheuttavien kemikaalituotteiden käyttämisen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rauber-Lüthy, C., & Kupferschmidt, H. (2010). Household chemicals: management of intoxication and antidotes. EXS. https://doi.org/10.1007/978-3-7643-8338-1_10
 • Household Chemical Products and Their Health Risk. (2018). The Cleveland Clinic.
  Available in https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11397-household-chemical-products-and-their-health-risk
 • Aaron Leong. (21 October 2013). Can Vinegar and Baking Soda Replace Household Cleaning Items?. Chemistry.
 • Bates, Jessica. “Why Is Vinegar a Good Cleaning Solution? | EHow.” EHow. Demand Media, 28 Oct. 2009. Web. 20 Oct. 2013.
 • Heron, S.F. “How Does Vinegar Work as a Cleaner? | EHow.” EHow. Demand Media, 12 Nov. 2008. Web. 20 Oct. 2013.
 • Sutherland, Diane. Baking Soda: Hundreds of Everyday Uses. London: Star Fire, 2010. Print.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.