Logo image
Logo image

Keinoja poistaa pahaa hajua viemäristä

2 minuuttia
Jos jokin, niin se on pahanhajuinen viemäri joka vie mennessään keittiöstä tulevat hyvät ruoantuoksut. Viemäriä ei ole aina helppo pitää puhtaana. Kerromme muutamia luonnollisia keinoja, joiden avulla saat poistettua viemäristä tulevaa pahaa hajua.
Keinoja poistaa pahaa hajua viemäristä
Viimeisin päivitys: 03 huhtikuuta, 2019

Yleisin syy sille miksi haistat pahaa hajua viemäristä, on sinne jääneet ruuantähteet. Astioita tiskatessasi joutuu ruuan hippusia viemäriin ja ajan myötä ne jäävät sinne jumiin aiheuttaen kamalan löyhkän. Bakteerit ja sienet saavat oivat kasvuolosuhteet ja tuovat oman lisänsä lemuun.

Helpoin tapa poistaa hajua on käyttää teollisia kemikaaleja. Niiden käytössä on kuitenkin pari huonoa puolta, nimittäin säännöllinen käyttö aiheuttaa korroosia putkistoon. Kemikaaleista haihtuu ilmaan kaasuja ja hajua, jotka voivat aiheuttaa ärsyyntymistä herkille ihmisille. Etenkin jos kärsit astmasta tai allergiasta.

Keinoja poistaa viemäristä tulevaa pahaa hajua

1. Etikka ja ruokasooda

Some figure

Ensimmäinen keino:

Tarvitset vain puoli litraa vettä, hieman etikkaa ja ruokasoodaa. Tämä on edullinen ja yksinkertainen viemärin puhdistuskeino, joka poistaa pahat hajut keittiöstäsi. Voit käyttää tätä keinoa myös kylpyhuoneen lavuaariin ja vessanpönttöön.

  • Laita vesi kulhoon ja sekoita siihen etikkaa.
  • Lisää 100 g ruokasoodaa.
  • Kun etikan ja ruokasoodan kemiallinen reaktio alkaa, kaada seos heti viemäriin.
  • Anna vaikuttaa puoli tuntia.
  • Kaada litra kiehuvaa vettä viemäriin.

Toinen keino:

Tämä on hyvin samankaltainen keino kuin edellinen, pienellä erolla.

Kaada kupillinen ruokasoodaa kuivaan viemäriin, mielellään avaamattomasta ruokasoodapakkauksesta.

Heitä perään hieman etikkaa, mikä aloittaa kemiallisen reaktion ja ainekset vaahtoavat. 15 minuutin jälkeen valuta hanasta vetää viemäriin. Valmista.

Lue tämä: 5 luonnollista kotitekoista deodoranttia

2. Vesi ja hiiva

Some figure

Tämä keino on ollut hyvin tehokas käytännössä. Tarvitset vain vettä ja leivontahiivaa.

  • Keitä kupillinen vettä. Lisää hiiva veteen ja anna liueta.
  • Kaada seos viemäriin lavuaarin kautta ja anna vaikuttaa yön yli.
  • Huuhtele aamulla vedellä.

Voit käyttää tätä myös kylpyhuoneessa lavuaariin, vessanpönttöön ja suihkun tai ammeen viemäriin.

Kannattaa pitää säännöllisesti yllä hyviä tapoja ja ehkäistä viemärin pahoja hajua muodostumasta. Perusohje on välttää ruuantähteitä joutumasta viemäriin.

Yllättävää kyllä, eräät tiskinpesuaineet kerääntyvät myös viemäreihin aiheuttaen tukoksia. Siksi onkin hyvä pitää yllä edellä mainittuja viemärin puhdistuskeinoja säännöllisesti. Ripaus ruokasoodaa viemäriin silloin tällöin ajaa asian.

Kuten huomaat, viemärin puhdistaminen on helppoa, eikä sitä varten tarvitse ostaa kalliita teollisia kemikaaleja, vaan aineet saattavat löytyä jo valmiiksi kaapistasi. Ainakin jos olet lukenut tätä blogiamme jo jonkin aikaa, löytyy sinulta varmasti jo paketti ruokasoodaa kotoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434

  • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.