Kannattaako sukat jalassa nukkua?

Nukkuminen sukat jalassa auttaa säätelemään kehon lämpötilaa. Tämä ehkäisee palelemista, ja myös heräilyä keskellä yötä. Näin saat paremman unen.
Kannattaako sukat jalassa nukkua?

Viimeisin päivitys: 31 tammikuuta, 2019

Sanotaan, että puolet väestöstä nukkuu sukat jalassa. Joillakin ihmisillä on oltava jalat “suojattuina” kaikkina vuodenaikoina, ja toiset eivät pysty edes nukahtamaan talvisin, jos sukkien puuttuminen aiheuttaa heille epämukavuutta.

Eli… Onko parempi nukkua sukat jalassa vai ilman sukkia? Kerromme sen tässä artikkelissa.

Miten nukut?

sänky

Voisi sanoa, että nukkumistapoja on yhtä monta kuin on ihmisiä maailmassa. Jotkut valitsevat pyjaman ja toiset haluavat vain enemmän peittoja. Jotkut nostavat huoneen lämpötilaa, joten he eivät tarvitse niin montaa peittoa. Kesäisin toiset suosivat mieluummin tuulettimia tai ilmastointia kuin luopuvat peitostaan.

Sama koskee sukkia. Se on periaatteessa vain makuasia.

Emme yritä muuttaa tapojasi tai arvostella niitä. Haluamme mieluummin tiedottaa sinua ja vastata kysymykseen, onko sukat jalassa nukkuminen kannattavaa vai ei.

Asiantuntijat sanovat, että “negatiivisiin” syihin lukeutuu mm. liiallinen jalkojen hikoilu öisin.

Sukat pitävät sinut lämpimänä öisin, mistä saattaa aiheutua joitakin ei-toivottuja seurauksia:

  • Tulehdukset (jalkasieni, jalkasilsa, ihon kuoriutuminen)
  • Huono verenkierto (jos sukat puristavat liikaa nilkkojen kohdalta)
  • Jalat eivät saa levättyä, jos niitä ei koskaan “tuuleta”
  • Pahat hajut, jotka syntyvät “umpinaisessa tilassa”

Hyvä uutinen on se, että nämä ongelmat voi välttää vaihtamalla sukat ennen nukkumaanmenoa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sinun kannattaisi koskaan pitää öisin samoja sukkia, joita pidit koko päivän.

Ei vain siksi, että ne ovat likaiset, vaan koska ne myös keräävät hikeä, bakteereja ja kenties tahraavat lakanat. Sinun tulee myös käyttää sellaista sukkamallia, joka ei purista ja estä verenkiertoa.

Käytä puuvillaisia sukkia niin paljon kuin mahdollista, tai vielä parempi, erityisiä lentämiseen tai pitkiin matkoihin tarkoitettuja sukkia.

Toisaalta, jos haluat nukkua kuin tukki heräilemättä, on parempi laittaa sukat jalkaan. Tiesitkö, että sukkia nukkueessaan käyttävät ihmiset voivat paremmin kuin he, jotka käyttävät useita peittoja?

Sukkien käyttäminen ehkäisee kehon lämpötilan muutoksia, jotka voivat herättää tai vaikeuttavat nukahtamista. Sukat ovat täydelliset siihen tarkoitukseen, ettei tarvitse herätä aamuyöstä mennäkseen vessaan tai häiritä vieressä nukkuvaa henkilöä!

Unholaan jääneet sukat

Sukat sängyssä

Kukaan ei voi kiistää sitä, etteivätkö sukat olisi vaatekaapin kaikkein unohdetuin vaatekappale.

Ne piilotetaan kenkien tai housujen alle, eikä niiden haluta näkyvän. Ne voivat jopa aiheuttaa häpeää ennen intiimiä kanssakäymistä tai lääkärikäynnin aikana.

Ja turha edes mainita sitä, kun ne pilkistävät esiin ja kaikki näkevät niiden olevan eri paria! Muotialan yritykset ovat kuitenkin alkaneet kiinnittää enemmän huomiota sukkiin, tarjoten eri malleja, materiaaleja ja käyttötapoja.

Eräs Espanjan neurologisen yhdistyksen tutkimuksista on osoittanut, että yksi parhaista tavoista saada riittävästi unta on käyttää sukkia.

Näyttää siltä, että tämä yksinkertainen tapa mahdollistaa sen, että voit nauttia paremmin elvyttävästä unesta, ja ehkäisee kroonista unettomuutta. Voisi jopa sanoa, että sukissa on taikaa ja ne auttavat sinua unohtamaan päivän huolet!

On kuitenkin muitakin syitä sille, mikseivät ihmiset nuku hyvin: fysiologiset muutokset, joita aiheuttavat ikä, matkustaminen, äärimmäisille lämpötiloille altistuminen, vieraassa paikassa nukkuminen ja epätasapainoinen ruokavalio.

On olemassa monia “vanhan kansan parannuskeinoja” rauhallisempaan uneen (ne vaihtelevat aina juomien nauttimisesta lämpimiin kylpyihin, kevyeen illalliseen tai lampaiden laskemiseen). Mutta sukkien käyttäminen voisi aivan hyvin olla parannuskeino kaikkiin näihin ongelmiin.

Tietysti sinun on omaksuttava muitakin tapoja, kuten se, ettet harrastaa liikuntaa liian myöhään iltaisin, vältät kahvin ja limujen juomista myöhäisellä, etkä katso televisiota sängyssä.

Kaikki on kiinni lämpötilasta

Kolmet jalat ja sukat

Ne, jotka kannattavat vakaasti nukkumista ilman sukkia, voisivat muuttaa mielensä, jos he ottaisivat huomioon tätä aihetta koskevat tutkimukset.

On turha edes mainita, että hyvä uni vahvistaa muistia, lataa akkusi ja uudistaa jopa ihoa. Näistä hyödyistä nauttiaksesi kehosi lämpötilan on kuitenkin pysyttävä tasaisena pitkin yötä.

Lämpötila ulkona laskee sitä mukaa kun päivä etenee, ja sama koskee kehoasi. Tämä saattaa olla syy sille, miksi nukkumaan mennessä käytät vain yhtä peittoa, mutta keskellä yötä tarvitset toisen.

Nukkumisen aikaisella vaatetuksella on erittäin paljon merkitystä. Sukkien käyttäminen jalkojen lämmitykseen on terveellistä ja välttämätöntä. Aivan kuten päiväsaikaan, jos jalkasi palelevat, koko kehollasi on kylmä. Öisin sinun on peiteltävä alaraajat tunteaksesi olosi mukavammaksi.

Jos jalkojasi kuumottaa, suonet laajenevat ja lämpö leviää koko kehoosi. Aivot “käsittävät” kaiken olevan hyvin ja käyvät levolle.

Jos jalkasi sen sijaan palelevat, koko kehollasi on silloin kylmä. Mielesi on tehtävä enemmän töitä säädelläkseen lämpötilaasi. Tästä johtuen et ole niin rento, pysyt valppaana ja nukahtaminen on vaikeampaa. Tällöin kannattaa siis nukkua sukat jalassa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.