Jalkasienen torjunta ja hävittäminen luonnollisin keinoin

30 lokakuu, 2018

Sienitulehdus voi ilmestyä mihin tahansa kehon osaan, mutta yksi kaikkein yleisimmistä sijainneista on jalkojen alue, jolloin sitä kutsutaankin jalkasieneksi. Kuten mikä tahansa muukin elimistön osa, tarvitsevat jalkasi erityistä huomiota. Ainoastaan näin pystyt pitämään ne terveinä ja torjumaan jalkasienen. Tästä huolimatta moni ihminen laiminlyö jalkojansa eikä pidä niitä tarpeeksi tärkeinä hoitaakseen niiden hyvinvointia. Kun sitten heräät asiaan, voi jaloissasi jo ilmetä ongelmia – tämä onkin yksi niistä asioista, jotka kannattaa huomioida hyvissä ajoin. Tämän artikkelin aiheena on siis jalkasienen torjunta ja hävittäminen luonnollisin keinoin.

Sienitulehdukset (jotka tunnetaan myös nimellä mykoosi) aiheuttavat erittäin epämukavaa kutinaa, joka voi todella häiritä tästä kärsivää ihmistä. Sen lisäksi, että ongelma liittyy jalkoihin, saattaa se ulottua myös varpaankynsiin ja jopa johtaa niiden täydelliseen tuhoutumiseen.

Jalkasienen ilmaantumisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää pitää hyvää huolta jalkojen hyvinvoinnista ja ennen kaikkea niiden päivittäisestä puhtaudesta. Tähän liittyen pitää olla tietoinen siitä, mitkä paikat ovat mahdollisia sienen aiheuttajia; niitä ovat muun muassa uima-altaat, urheilukeskukset sekä omat kenkäsi.

Kuinka jalkojen ja varpaankynsien sienen voi estää?

Jotta et varmasti saa jalkoihisi ja varpaankynsiisi sientä, tulee sinun yksinkertaisesti pitää huolta omasta hygieniastasi jokainen päivä. Tämä koskee erityisesti sitä, miten hoidat omia kenkiäsi.

 • Suhtaudu varauksella julkisiin suihkutiloihin: urheilukeskukset, uima-altaat, kuntoklubit ja leirintäalueet ovat kaikki useiden ihmisten vierailemia paikkoja, ja niiden suihkutilat ovat kovassa käytössä. Näissä suihkutiloissa on paljon kosteutta, ja sinulla on siten suurempi riski saada sientä jalkoihisi ja varpaankynsiisi. Siksi on hyvin tärkeää pitää suihkussa jonkinlaisia kenkiä sekä saavuttuasi kotiin pestä jalat erittäin hyvin.
 • Kuivaa jalkasi aina todella hyvin: kosteus ja kuumuus ovat kaksi sellaista asiaa, jotka lisäävät mahdollisuutta saada jalkojen ja varpaankynsien sientä. Aina kun peset jalkasi, on myös erittäin tärkeää kuivata ne hyvin, etenkin varpaiden välit. On myös suositeltavaa, että kuivaat jalkasi useammin, jos ongelmanasi on voimakas hikoilu.
 • Kosteutus: kesän aikana jalkojesi iho altistuu paljon enemmälle rasitukselle kuin muina vuodenaikoina. Jotta siis voisit välttää jalkojen ihon halkeilemisen, on erittäin tärkeää kosteuttaa ne hyvin joka päivä käyttämällä kosteuttavaa jalkavoidetta.
 • Talkin käyttö: talkin käyttö kengissä, kuten myös jaloissa, on hyvä tapa torjua varpaankynsien sientä. Valitse tähän hikoilua estävä talkkipuuteri, jos hikoilet tavallista enemmän.
 • Kengät: valitse sellaiset kengät, jotka eivät estä jalkojen tuulettumista. Näin varmistat sen, että jalkasi pystyvät hengittämään, eikä sientä pääse syntymään.
 • Käytä erityistä jaloille varaamaasi pyyhettä: tämä on hyvin tärkeää jokapäiväisessä jalkojen puhtaanapidossa. Sinulla tulisi olla oma pyyhe vain jalkojasi varten, ja joka kerta kun olet käyttänyt sitä, tulisi sen antaa kuivua rauhassa, jotta sieni ei leviä pyyhkeessä.

Jalkasienen torjunta luonnollisesti

Yleisesti ottaen sieni koskee sekä jalkojasi että varpaankynsiäsi samanaikaisesti. Onneksi jalkasienen torjunta onnistuu useilla tavoilla, ja myös luonnolliset keinot voivat auttaa vähentämään tai poistamaan tämän jalkoja piinaavan ongelman. Kun löydät itsellesi sopivat hoidot, voit palauttaa jalkasi entiseen terveeseen kuntoonsa.

Valkoviinietikka

Tällä tuotteella on todettu olevan hyvin tehokkaita vaikutuksia sellaisten ongelmien hoidossa kuten niin kutsuttu urheilijanjalka (eli jalkasilsa), jalkojen rakkulat, varpaankynsien sieni sekä muut tulehduksiin liittyvät jalkojen ongelmat.  Tämän hoidon valmistaminen on helppoa, sillä sinun tarvitsee vain sekoittaa yhtä suuret osat vettä ja valkoviinietikkaa kulhossa ja laittaa jalkasi tähän nesteeseen 15 minuutin ajaksi.

Teepuuöljy

jalkasienen torjunta-teepuuöljy

Teepuuöljy saattaa auttaa huomattavasti jalkasienen vähentämisessä. Laita muutama pisara tätä öljyä jaloillesi joka päivä, tai sekoita sitä veteen ja anna jalkojesi liota nesteessä 10 minuutin ajan.

Valkosipuli

Valkosipuli on tunnettu siitä, että sillä on antiseptisia, antibioottisia sekä desinfioivia ominaisuuksia. Se voi auttaa tehokkaasti jalkojen ja varpaankynsien sienen hävittämisessä ja torjunnassa. Murskaa pieni määrä valkosipulia ja laita tätä tahnaa suoraan niille alueille, joissa sientä esiintyy. Kääri sitten kyseiset alueet sideharsoon ja jätä valkosipuli vaikuttamaan koko yön ajaksi. Toinen vaihtoehto on laittaa valkosipulia sisältävää öljyä suoraan tulehtuneelle alueelle muutaman kerran päivässä.

Sitruuna

sitruuna auttaa jalkasienen torjunnassa

Sitruuna on toinen sellainen tuote, jolla on hyviä antiseptisia ja desinfioivia ominaisuuksia, jotka pystyvät tehokkaasti taistelemaan sientä vastaan. Sinun tarvitsee ainoastaan laittaa sitruunaa jalkojesi tulehtuneelle alueelle. Jätä se sitten vaikuttamaan 10 minuutin ajaksi ja huuhtele lopuksi vedellä.

Jalkasienen torjunta onnistuu siis myös täysin luonnollisilla tavoilla. Älä epäröi, sillä et menetä mitään kokeillessasi näitä helppoja hoitoja!

 • Rotta, I., Otuki, M. F., & Correr, C. J. (2014). Athlete’s Foot. In Evidence-Based Dermatology: Third Edition. https://doi.org/10.1002/9781118357606.ch41
 • Gupta, A. K., Daigle, D., Paquet, M., Gandhi, B., Simpson, F., Villanueva, E., … Lyons, D. (2013). Topical treatments for athlete’s foot. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010863
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
 • Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434
 • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine.
 • Harvard Health Publishing. Staying one step ahead of toenail fungus. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/staying-one-step-ahead-of-toenail-fungus
 • WebMD. Does vinegar treat athlete’s foot? https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/qa/does-vinegar-treat-athletes-foot
 • InformedHealth.org [Internet]. (2006). What helps to get rid of athlete’s foot? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279548/
 • SCREENING FOR ANTIFUNGAL ACTIVITY OF COMMERCIALLY AVAILABLE CHEMICAL FOOD PRESERVATIVES. (2010). http://globalresearchonline.net/journalcontents/volume5issue2/Article-005.pdf
 • Mycopathologia. (2013). Antifungal Activity of Nanocapsule Suspensions Containing Tea Tree Oil on the Growth of Trichophyton rubrum. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11046-013-9622-7
 • Microbes Infect. 1999 Feb;1(2):125-9. Antimicrobial properties of allicin from garlic. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10594976
 • Dhanavade, Dr. Maruti & Jalkute, Dr. Chidambar & Ghosh, Jai & Sonawane, Kailas. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British J. of Pharmacology and Toxicology. 2. 119-122.