Sisäänkasvanut varpaankynsi – ehkäisy ja hoito

Sisäänkasvanut varpaankynsi voi olla tuskallinen vaiva. Sisäänkasvanut varpaankynsi tarkoittaa sitä, kun vahingoittuneen tai huolimattomasti leikatun kynnen reuna painautuu kasvaessaan kynsivalliin aiheuttaen kipua ja joskus jopa tulehdusta.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin siihen, mikä sisäänkasvaneen kynnen voi aiheuttaa ja miten sitä hoidetaan. Tarjoamme myös muutaman kotitekoisen hoitokeinon, jotka on helppo toteuttaa muutamilla ruokakaapin perusaineilla, kuten sitruunalla, suolalla, timjamilla, sipulilla, kananmunalla ja porkkanalla.

Mitkä ovat sisäänkasvaneen kynnen oireet?

Useimmiten sisäänkasvanut kynsi on ukkovarpaassa, ja tiedät kynnen kasvavan sisäänpäin, kun iho kynnen ympärillä punoittaa ja on kosketusarka. Joskus iho pääsee tulehtumaan ja saattaa märkiä.

Yleisimpänä sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajana pidetään virheellistä varpaiden kynsien leikkausta. Kun isovarpaiden kynsien kulmat pyöristetään tai leikataan liian lyhyiksi, kynsi voi kasvaessaan painua kynsivalliin ja aiheuttaa kivuliaan kynsivallitulehduksen, joka joskus johtaa koko varpaan turpoamiseen. Leikkaa kynnet suoraan niiden luonnollisen linjan mukaisesti.

Aiheuttajat

Virheellisen kotihoidon lisäksi on olemassa muita syitä sisäänkasvaneeseen varpaankynteen:

  • kynnen nopea kasvutahti
  • kynnen epänormaali kasvu
  • kynteen sattunut vamma (esim. varpaan lyöminen terävään kulmaan)
  • vääränlaiset jalkineet, jotka aiheuttavat liikaa painetta varpaille
  • kova hikoilu
  • ihon sairaudet

Uute timjamista

Timjami on yrttikasvi, jolla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Timjami taistelee tulehduksia vastaan ja toimii kivunlievittäjänä. Timjami sopiikin mainiosti sisäänkasvaneiden kynsien hoitoon.

Valmista timjamiuute keittämällä kupillinen vettä ja kaksi ruokalusikallista timjamia. Käytä joko tuoretta tai kuivattua timjamia. Anna kiehua viisi minuuttia, poista liedeltä ja anna jäähtyä. Kun uute on viilentynyt tarpeeksi, mutta on vielä lämmintä, upota varvas siihen viidestä kymmeneen minuuttiin. Toista monta kertaa päivän aikana.

Pedikyyri

 

Pidä mielessä: jos varpaankynsi on tulehtunut, eikä se tunnu parantuvan tai muuttuvan parempaan suuntaan, käy näyttämässä sitä lääkärillesi mahdollisimman pian. Näin estät pahempien ongelmien syntymisen. Pahimmassa tapauksessa tulehdus voi levitä tai kynsi tippua pois. Tämä on harvinaista, mutta kannattaa silti pitää tilannetta silmällä.