Logo image
Logo image

Sisäänkasvanut varpaankynsi - ehkäisy ja hoito

3 minuuttia
Sisäänkasvanut varpaankynsi - ehkäisy ja hoito
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Sisäänkasvanut varpaankynsi voi olla tuskallinen vaiva. Sisäänkasvanut varpaankynsi tarkoittaa sitä, kun vahingoittuneen tai huolimattomasti leikatun kynnen reuna painautuu kasvaessaan kynsivalliin aiheuttaen kipua ja joskus jopa tulehdusta.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin siihen, mikä sisäänkasvaneen kynnen voi aiheuttaa ja miten sitä hoidetaan. Tarjoamme myös muutaman kotitekoisen hoitokeinon, jotka on helppo toteuttaa muutamilla ruokakaapin perusaineilla, kuten sitruunalla, suolalla, timjamilla, sipulilla, kananmunalla ja porkkanalla.

Sisäänkasvanut varpaankynsi – oireet

Useimmiten sisäänkasvanut kynsi on ukkovarpaassa, ja tiedät kynnen kasvavan sisäänpäin, kun iho kynnen ympärillä punoittaa ja on kosketusarka. Joskus iho pääsee tulehtumaan ja se saattaa märkiä.

Yleisimpänä sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajana pidetään virheellistä varpaiden kynsien leikkausta. Kun isovarpaiden kynsien kulmat pyöristetään tai leikataan liian lyhyiksi, kynsi voi kasvaessaan painua kynsivalliin ja aiheuttaa kivuliaan kynsivallitulehduksen, joka joissakin tapauksissa voi johtaa koko varpaan turpoamiseen. Leikkaa kynnet suoraan niiden luonnollisen linjan mukaisesti.

Sisäänkasvanut varpaankynsi – syyt

Virheellisen kotihoidon lisäksi on olemassa muita syitä sisäänkasvaneeseen varpaankynteen:

  • kynnen nopea kasvutahti
  • kynnen epänormaali kasvu
  • kynteen sattunut vamma (esim. varpaan lyöminen terävään kulmaan)
  • vääränlaiset jalkineet, jotka aiheuttavat liikaa painetta varpaille
  • kova hikoilu
  • ihon sairaudet

Sisäänkasvaneiden varpaankynsien ehkäisy luonnollisin keinoin

Uute timjamista

Timjami on yrttikasvi, jolla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Timjami taistelee tulehduksia vastaan ja toimii kivunlievittäjänä. Timjami sopiikin mainiosti sisäänkasvaneiden kynsien hoitoon.

Valmista timjamiuute keittämällä kupillinen vettä ja kaksi ruokalusikallista timjamia. Käytä joko tuoretta tai kuivattua timjamia. Anna kiehua viisi minuuttia, poista liedeltä ja anna jäähtyä. Kun uute on viilentynyt tarpeeksi, mutta on vielä lämmintä, upota varvas siihen viidestä kymmeneen minuuttiin. Toista monta kertaa päivän aikana.

Some figure

 

Suola ja sitruuna

Näiden yksinkertaisten ainesten avulla voit valmistaa tehokkaan hoidon sisäänkasvaneille kynsille. Tuikkaa sitruunaan varpaanmentävä reikä ja lisää sinne merisuolaa. Laita sitten varvas reikään ja anna vaikuttaa 20 minuutin ajan. Toista joka päivä, kunnes tulehdus ja kipu varpaassa helpottaa.

Sekä suolalla että sitruunalla on desinfioiva ja tulehdusta helpottava vaikutus.

Sipulihaude

Sipuli on mitä mahtavin tulehduksen nitistäjä, ja sitä käytetäänkin monen sairauden hoidossa. Sipuli sopii myös sisäänkasvaneen kynnen hoitoon ja hauteen valmistaminen on helppoa kuin mikä.

Keitä yksi sipuli vedessä ja muussaa se, kun se on pehmennyt tarpeeksi. Levitä lämmin muussattu sipuli puhtaalle sideharsolle ja asettele se tulehtuneen varpaan päälle. Kiinnitä harso teipillä tai laastareilla, jotta se pysyy paikoillaan. Anna vaikuttaa vähintään kahden tunnin ajan ja poista.

Haude porkkanasta

Kaikki edellä mainitut konstit ovat todella tehokkaita ja voit valita niistä sopivimman sen perusteella, mitä sinulta löytyy keittiöstäsi. Tulehtuneen ja kivuliaan varpaan kanssa kun ei ole mukava lähteä kauppareissulle. Voit myös vaihdella eri hoitojen välillä ja löytää itsellesi tehokkaimman keinon.

Porkkanahaude toimii samalla tapaa kuin sipulihaude. Kuori porkkana ja keitä se vedessä, kunnes se on pehmennyt. Muussaa se kunnolla ja levitä sideharsolle, ja asettele sitten kynnen päälle. Porkkana auttaa tulehdukseen ja auttaa ihoa uusiutumaan.

Tee tämä hoitoo kolme kertaa päivässä ja anna sen vaikuttaa vähintään 15 minuuttia.

Kananmunan valkuainen

Tämä hoitokeino on erittäin nopea toteuttaa, ja se tuottaa hyviä tuloksia. Erota valkuainen keltuaisesta ja vatkaa valkuainen. Levitä muutama tippa tulehtuneelle kynnelle monta kertaa päivässä. Valkuainen säilyy jääkaapissa kolme päivää, joten voit käyttää sitä monen päivän ajan.

Sisäänkasvanut varpaankynsi – ehkäisy

Seuraavilla ohjeilla pienennät sisäänkasvaneen varpaankynnen syntymisen todennäköisyyttä:

  • Pidä hyvää huolta varpaankynsistä, pidä ne lyhyinä ja siististi leikattuina. Tämä koskee myös kynsinauhoja. Leikkaamisen jälkeen käy kynnet läpi kynsiviilalla niin ettei röpelöisiä tai teräviä pintoja jää jäljelle.
  • Vältä tiukkoja sukkia ja kenkiä. Monet kengät kapenevat varpaita kohti ja puristavat varpaita ja kynsiä. Puristus voi johtaa sisäänkasvaneiden kynsien lisäksi vaivaisenluuhun, joten valitse kengät, joissa varpaillasi on tarpeeksi tilaa. Kenkien materiaalin tulisi olla hengittävää ja joustavaa. Välttele korkeakorkoisia kenkiä. Käytä hengittäviä puuvillasukkia ja suosi kesäisin sandaaleja.
  • Jos olet satuttanut kyntesi lähiaikoina esimerkiksi lyömällä sen johonkin, tai jos joku on astunut sille, pidä kynttä silmällä ja huolla sitä edellämainituilla keinoilla, vaikka sen tila ei pahalta näyttäisikään.
  • Kosteuta kädet ja jalat säännöllisesti. Pehmeä iho on vähemmän altis tulehduksille. Suosi voiteita, joissa on E-vitamiinia ja kasviöljyjä.
  • Jos kynnessä tai sen läheisyydessä on jalkasilsaa tai kynsisientä, hoida sitä teepuuöljyllä joka päivä. Teepuuöljy tappaa sientä tehokkaasti.
Some figure

 

Pidä mielessä: jos varpaankynsi on tulehtunut, eikä se tunnu parantuvan tai muuttuvan parempaan suuntaan, käy näyttämässä sitä lääkärillesi mahdollisimman pian. Näin estät pahempien ongelmien syntymisen. Pahimmassa tapauksessa tulehdus voi levitä tai kynsi tippua pois. Tämä on harvinaista, mutta kannattaa silti pitää tilannetta silmällä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Daniel, C. R., Iorizzo, M., Tosti, A., & Piraccini, B. M. (2006). Ingrown toenails. Cutis. https://doi.org/10.4103/0378-6323.95442
  • Park, D. H., & Singh, D. (2012). The management of ingrowing toenails. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.e2089
  • Haneke, E. (2012). Controversies in the treatment of ingrown nails. Dermatology Research and Practice. https://doi.org/10.1155/2012/783924

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.