Ehkäise vaivaisenluun syntymistä näiden 5 vinkin avulla

Vaivaisenluu on kivulias ongelma, jonka voi ehkäistä joissakin tapauksissa näiden helppojen vinkkien avulla.
Ehkäise vaivaisenluun syntymistä näiden 5 vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tässä artikkelissa annamme sinulle neuvoja siihen, kuinka ehkäistä vaivaisenluun syntymistä. Meidän tulisi muistaa, että elämäntyylimme vaikuttaa tähän ongelmaan.

Vaivaisenluu on todellinen ongelma, joka voi vaikuttaa sekä miehiin että naisiin. Sitä luonnehtii jalkaterän pullistuma, joka voi olla hyvin kivulias ja joka johtuu isovarpaan väärästä sivusuuntaisesta asennosta. Tämän ongelman ehkäiseminen on tärkeää, jos haluat pystyä liikkumaan vaivatta.

Vinkit vaivaisenluun ehkäisemiseksi

1. Älä pidä liian tiukkoja kenkiä

Oletko koskaan pitänyt kenkiä, jotka puristavat jalkojasi tai ovat liian tiukat varpaista? Ole varovainen, sillä se luo täydelliset puitteet vaivaisenluun syntymiselle.

Kun käytämme liian tiukkoja kenkiä, jalkojen täytyy sopeutua käyttämiensä kenkien muotoon. Varpaat voivat päätyä todella epämukavaan asentoon; vinoon asentoon, joka saa aikaan vaivaisenluun silloin kun sitä vähiten odotamme. Lisäksi jalkojemme tuntema kipu ja epämukavuus kertoo meille, että kaikki ei ole kunnossa.

Kenkien tulisi olla oikean kokoiset. Ne eivät saa olla liian isot tai liian pienet. Kun kengät ovat pienet ja saavat jalat puristumaan, sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia.

2. Ole varovainen korkokenkien kanssa

Mitä tapahtuu, kun käytämme korkokenkiä?

Koko jalkojen paino kaatuu varpaiden vastuulle, mikä saa varpaat painumaan toisiaan vasten. Lisäksi monissa korkokengissä on erittäin kapea pää, eli vaikka kengät olisikin oikeaa kokoa, ne aiheuttavat puristavaa tunnetta jaloissa.

ehkäise vaivaisenluun syntymistä jättämällä korkokengät pois käytöstä

Jos käytät korkokenkiä usein, päädyt mitä todennäköisemmin saamaan vaivaisenluun. Jos sinun täytyy kuitenkin pitää niitä, suosittelemme sinua valitsemaan sellaiset korkokengät, joissa ei ole paljon korkoa. On myös paljon parempi, jos ne ovat hieman leveät.

3. Käytä pohjallisia, jos jalkasi ovat lättänät

Kolmas vinkki vaivaisenluun ehkäisemiseksi sopii lättäjalkaisille. Jos sinulla on lättäjalat, käveleminen tuottaa ylikuormitusta alueella jossa vaivaisenluu muodostuu. Pohjalliset kuitenkin auttavat tähän.

On totta, että pohjalliset voivat toisinaan olla hyvin hankalat ja epämukavat. Ne kuitenkin auttavat jalkojasi, jos kärsit tästä oireesta ja ne auttavat sinua välttymään vaivaisenluulta. Ne ovat kivuliaita, joten on parasta ehkäistä niitä.

4. Kävele paljain jaloin

Jotta välttyisit vaivaisenluulta, ajoittain kannattaa olla ilman kenkiä. Jalat tarvitsevat taukoa ja vapauden kaikesta paineesta ja epämukavuudesta. Siihen kuuluvat myös hiertävät sukat.

Siitä syystä on erittäin hyödyllistä kävellä paljain jaloin esimerkiksi rannalla. Vielä tärkeämpää on ottaa kengät pois kotiin tultaessa. Voimme kävellä sukkasiltaan tai laittaa mukavammat kengät jalkaan kotona sisällä.

5. Valitse oikeat kengät

Jos haluamme onnistuneesti ehkäistä vaivaisenluun syntymistä, on tärkeää ostaa laadukkaita kenkiä. Niiden tulisi joustaa, hengittää eikä olla liian tiukat. Suosi luonnonmateriaaleja.

ehkäise vaivaisenluun syntymistä käyttämällä kunnon kenkiä

Jos otamme kaiken tämän huomioon, on hyvin epätodennäköistä että tulemme kärsimään vaivaisenluusta. Ja on hyvä tietää, että kaikki nämä vinkit auttavat myös niitä jotka tästä vaivasta jo kärsivät. Emme voi jatkuvasti olla paljain jaloin eli meidän täytyy tietenkin jatkaa kenkien käyttämistä, mutta valitaan ainakin kengät jotka eivät satuta eivätkä laita liikaa painoa vaivaisenluulle.

Kärsiikö joku perheenjäsenistäsi vaivaisenluusta? Entä sinä itse? Jos näin ei vielä ole, ala kiinnittämään huomiota kenkävalintoihisi ja elämäntyyliisi, jotta voit korjata tilanteen niin pian kuin mahdollista. Jalkojesi terveys on tärkeää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Castillo, J. M., Munuera, P. V, Domínguez, G., Salti, N., & Algaba, C. (2013). Prevalencia del juanete de sastre y quinto dedo adducto varo en el baile flamenco profesional. Revista Del Centro de Investigación Flamenco Telethusa.

  • Paya, C. (2001). Enfermedades transmisibles. Medwave. https://doi.org/10.5867/medwave.2001.05.3444.

  • Guzmán Robles, Ó., & Peláez Serrano, S. (2002). Tratamiento pie valgo. Acta Ortopédica Mexicana.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.