11 tapaa päästä eroon jalkojen pahasta hajusta

Kun jalkasi haisevat pahalta ja hikoilevat liikaa, haluat löytää siihen ratkaisun niin pian kuin mahdollista. Jatka lukemista sen selvittämiseksi!
11 tapaa päästä eroon jalkojen pahasta hajusta
Karla Henríquez

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Haisevatko jalkasi pahalta? Tämä ongelma tunnetaan tieteellisesti liikahikoiluna. Se on asia, joka voi tapahtua kenelle tahansa iästä tai sukupuolesta riippumatta. Lue parhaat vinkit, näiden avulla pääset eroon jalkojen pahasta hajusta!

Kuinka päästä eroon jalkojen pahasta hajusta?

Jotta pääset eroon jalkojen pahasta hajusta, voit hyvän hygienian lisäksi yrittää muutamia erilaisia hoitokeinoja sitä aiheuttavaa bakteeria vastaan taistelemisessa.

eroon jalkojen pahasta hajusta

Pahanhajuisilla jaloilla ei välttämättä ole mitään tekemistä huonon hygienian kanssa. Se voi johtua ongelmista apokriinisessa rauhasessa, joita löytyy:

 • Rinnasta
 • Kainaloista
 • Sukupuolielimistä
 • Jaloista

Se ei tarkoita sitä, että nämä alueet hikoavat enemmän kuin muut, vaan sitä että sen eritys on selvästi erottuvaa. Kun rasvahappo ja ammoniakki eroavat toisistaan, on tuloksena kauhea haju.

Vaikka liikahikoilu onkin perinnöllistä, kehittyy se joskus muista olosuhteista tai sairauksista johtuen. Mieti esimerkiksi diabetesta.

Niin ikään pahaan hajuun on osallisena eri aineita. Jotkin niistä ovat tiettyjä mausteita, alkoholi ja tupakka. Jos haluat sanoa hyvästit kerralla ja lopullisesti yksinkertaisella, luonnollisella ja halvalla tavalla, kiinnitä huomiota seuraavaan osioon.

Kuinka pääsen eroon hajusta?

On tärkeää, että he jotka kärsivät tästä ongelmasta muuttavat päivittäisiä rutiinejaan talkkijauheen tai deodorantin käyttämisestä aina jalkojen pesemiseen antibakteerisella saippualla. Jalkojesi peseminen päivittäin on rutiini, joka vähentää bakteerien määrää.

Lisäksi heidän jotka kärsivät pahanhajuisista jaloista, pitäisi käyttää puuvillasukkia hikoilun sallimiseksi. On myös suositeltavaa käyttää hengittäviä kenkiä.

1. Omenaviinietikka

omenaviinietikka

Etikka auttaa vähentämään hapokkuutta ja ylläpitämään tervettä pH-tasapainoa. 

Ainesosat

 • 1/2 kupillista omenaviinietikkaa (125 ml)
 • 1/2 kupillista lämmintä vettä (125 ml)

Valmistus

Lisää etikka ja vesi kulhoon, joka on riittävän suuri jalkojesi upottamiseen. Anna niiden liota 15-20 minuuttia.

Kun aika on kulunut, on tärkeää kuivata varpaidesi välit erittäin hyvin, sillä kosteus voi houkutella kutsumattomia mikrobeja.

2. Ruokasooda

eroon jalkojen pahasta hajusta ruokasoodan avulla

On aika katsoa ruokakaappiin! Ruokasooda on erinomainen ainesosa jalkojen hajun hallitsemiseen johtuen sen supistavista ominaisuuksista.

Miten toimia?

Ripottele ruokasoodaa jaloillesi ja kenkiesi sisäpuolelle suihkun ja kuivattelunjälkeen. Tulet yllättymään siitä kuinka tehokkaita tulokset ovat.

3. Salvia

eroon jalkojen pahasta hajusta salvialla

Tämä kasvi on antiperspirantti, kiitos sen sisältämän B-vitamiinin ja magnesiumin. Lisäksi se myös ehkäisee liiallista hikoilua ja hyökkää bakteereja vastaan.

Voit laittaa 2 tai 3 lehteä kumpaankin kenkään, jotta ne imevät pahan hajun sekä tehdä hyvän uutteen jalkojesi pesemiseksi.

Ainesosat

 • 10 salvian lehteä
 • 4 kupillista vettä (1 l)

Valmistustapa

Lämmitä vesi ja kun se alkaa kiehua, lisää salvia ja anna sen vaikuttaa 10 minuutin ajan. Poista liedeltä ja anna jäähtyä.

Kun seos on huoneenlämpöistä, liota jalkojasi siinä 15 minuutin ajan. Sitten huuhdo ja kuivaa jalkasi hyvin.

4. Sitruuna

sitruunat

Sitruunat ovat hyvin hapokkaita, mikä auttaa taistelemaan bakteereja vastaan ja hallitsemaan epämiellyttäviä hajuja.

Miten toimia?

Pese ja kuivaa jalkasi hyvin. Hiero niitä sitten puolikkaalla sitruunalla ja laita sukat jalkaan aivan tavalliseen tapaan.

5. Vodka

shotit

Tämä alkoholijuoma toimii antiseptisenä aineena pahoille hajuille. Se on tehokas desinfointiaine.

Miten toimia?

Kostuta kankaanpalanen pienellä määrällä vodkaa ja pyyhi sillä jalkasi.

6. Suola

käytä karkeaa suolaa päästäksesi eroon pahanhajuisista jaloista

Jos etsit nopeampaa apukeinoa, on suola oikea ratkaisu. Se tasapainottaa happotasoa ja vähentää myrkyn määrää.

Ainesosat

 • 3 rkl suolaa
 • Kuumaa vettä (niin paljon kuin tarpeen)

Valmistus

Lisää suola sankoon kuuman veden kanssa ja liota jalkojasi siinä 10 minuutin ajan.

7. Alkoholi

lääkealkoholi

Alkoholi pystyy tehokkaasti tuhoamaan eri taudinaiheuttajia, jotka voivat olla vaaraksi terveydellesi.

Miten toimia?

Jos haluat päästä eroon pahasta hajusta, pese ja kuivaa jalkasi hyvin. Hiero niitä sitten alkoholissa liotetulla pumpulilla tai kankaanpalalla.

8. Aloe vera

aloe veralla eroon pahanhajuisista jaloista

Aloe vera on yksi luonnon hoitokeinoista, joka hoitaa hyvin ihoasi. Sen desinfioivat ominaisuudet pystyvät taistelemaan epämiellyttäviä hajuja vastaan.

Ainesosat

 • 2 rkl aloe vera -geeliä

Miten toimia?

Hiero geeli puhtaille jaloille. Anna niiden kuivua ja pyyhi ylijäämä pois pyyhkeellä.

9. Retiisi, inkivääri ja lime

eroon jalkojen pahasta hajusta inkiväärin avulla

Näiden ainesosien yhdistelmä on mahtava hoitokeino. Inkivääri on luonnostaan antibakteerinen, kun taas retiisi ja lime toimivat supistavina aineksina.

Ainesosat

 • 1 retiisi
 • 1 inkiväärin juuri
 • 1 limen mehu

Valmistus

Raasta retiisi ja inkivääri. Sekoita ne yhteen limemehun kanssa kunnes siitä tulee tahnaa. Levitä puhtaille ja kuiville jaloille, odota 20 minuutin ajan ja huuhtele sitten.

10. Laventeli

laventeliöljy

Muutama tippa laventeliöljyä auttaa sinua sanomaan hyvästit haiseville jaloille johtuen sen antibakteerisista ominaisuuksista.

Miten toimia?

Kun olet pessyt jalkasi, hiero niihin muutama tippa laventeliöljyä. Huomaat kuinka tämä eteerinen öljy pystyy tuhoamaan hajun.

11. Musta tee

kupillinen mustaa teetä

Mitä vahvempaa, sen parempi! Musta tee auttaa pH-arvon tasapainottamisessa. Se johtuu sen suuresta tanniinin määrästä, mikä on ainetta joka rakentaa vastuksen lämmölle ja hyökkää bakteereja vastaan.

Miten toimia?

Valmista mustaa teetä. Kun se on jäähtynyt, lisää se tarpeeksi suureen astiaan, jossa voit liottaa jalkojasi 30 minuutin ajan. Kun aika on kulunut, huuhtele jalkasi ja kuivaa ne hyvin.

Toista tämä prosessi niin monta kertaa viikossa kuin haluat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Viuda-Martos M, Ruiz-Navajas Y, Fernández-López J, Perez-Álvarez J. Antibacterial activity of lemon (Citrus lemon L.), mandarin (Citrus reticulata L.), grapefruit (Citrus paradisi L.) and orange (Citrus sinensis L.) essential oils. J Food Saf. 2008;
 • Semkova K, Gergovska M, Kazandjieva J, Tsankov N. Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clin Dermatol. 2015;
 • Yagnik D, Serafin V, Shah AJ. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;
 • Orchard A, Viljoen A, Van Vuuren S. Antimicrobial Essential Oil Combinations to Combat Foot Odour. Planta Med. 2018;

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.