Logo image
Logo image

Sitruuna-Charlotte, kuninkaallinen jälkiruoka

2 minuuttia
Sitruuna-Charlotte on raikas, helppo ja herkullinen jälkiruoka koko perheelle.
Sitruuna-Charlotte, kuninkaallinen jälkiruoka
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Tänään jaamme helpon, veden kielelle nostattavan Sitruuna-Charlotten reseptin. Tähän herkulliseen jälkiruokaan tarvitset vain paketillisen keksejä, maitotiivistettä ja sitruunaa. Se on ihanteellinen nautittavaksi välipalana tai jälkiruoaksi. Sitruuna-Charlotte muistuttaa hiukan sitruunapiirakkaa, mutta jälkimmäisessä munat ja sokeri lisätään suoraan kekseihin. Jatka lukemista ja opi valmistamaan tätä maistuvaa ranskalaista jälkiruokaa.

Sitruuna-Charlotte: näin valmistat sen

Ainekset

Sitruuna-Charlotten pääainesosat ovat kaksi tölkkiä kondensoitua maitoa (makeutettua ja makeuttamatonta) ja vähintään kaksi paketillista Marie- keksejä  – jälkiruoan salaisuus piilee kekseissä.

Some figure

Makeuttamatonta maitotiivistettä tarvitset 360 ml:n tölkin. Tölkki sokeroitua maitotiivistettä sisältää yleensä 397 g, ja keksejä tarvitaan 170 g.

Ei pidä tietenkään unohtaa jälkiruoan oleellista ainesosaa, sitruunaa. 6-8 sitruunaa (1 kilo) riittää tarvittavaan mehumäärään, joka on 16 ruokalusikallista eli noin 200 ml.

Voit käyttää halutessasi myös vispikermaa ja kaksi teelusikallista jauhettua kanelia. Nämä ovat kuitenkin valinnaisia ainesosia, joita ei tarvita alkuperäiseen reseptiin, ja ne tulevat mukaan vasta tarjoiluvaiheessa.

Sitruuna-Charlotten resepti

1. Purista sitruunoista mehu.
2. Kaada mehu suureen lasikulhoon.
3. Lisää joukkoon sekä maustamaton että sokeroitu maitotiiviste.
4. Sekoita nämä ainekset keskenään. Seoksen tulee olla hyvin tasaista, joten suosittelemme käyttämään apuna tehosekoitinta.
5. Ota tämän jälkeen esiin piirakkavuoka ja laita vuokaan yksi kerros Marie-keksejä. Keksit eivät saa olla limittäin.
6. Kun olet valmistanut keksikerroksen, kaada sen päälle hieman aiemmin valmistettua seosta.
7. Lisää tämän seoksen päälle toinen kerros keksejä samaan tapaan kuin aiemmin.
8. Kaada sitten loput seoksesta tämän kerroksen päälle. Koska tämä osa seoksesta on kulhon pohjalta, se on hieman paksumpaa ja sisältää enemmän sitruunanmakua.

Some figure

Laita jälkiruoka lopuksi pakkaseen

Tämän jälkiruoan valmistamiseen ei tarvita lainkaan uunia, pikemminkin päinvastoin: se laitetaan pakastimeen. Pidä se pakkasessa vähintään 30 minuuttia, jotta se jähmettyy. Jotkut jättävät jälkiruoan koko päiväksi jääkaappiin käyttämättä lainkaan pakastinta. Kumpikin vaihtoehto käy, mutta jääkaapissa sinun on helpompi tarkkailla jälkiruoan vetäytymistä ilman pelkoa jäätymisestä.

Ennen tarjoilua voit ripotella päälle hieman jauhettua kanelia tai raastettua sitruunankuorta; ne antavat lisää makua ja toimivat samalla koristeina. Voit myös kuorruttaa jälkiruoan kermavaahdolla.

Some figure

Sitruuna-Charlotte, kuningattarien jälkiruoka

Erään tarinan mukaan tämä jälkiruoka on peräisin Englannista kuningas Yrjö III:n vallan ajalta, ja se nimettiin kuninkaan vaimon Charlotte von Mecklenburg-Strelitzin mukaan.

Toinen tarina kertoo, että jälkiruoan keksijä Marie-Antoine Carême valmisti sen muokkaamalla Charlotte Russe -nimisen jälkiruoan reseptiä, ja jälkiruoka nimettiin tsaari Nikolai I:n vaimon, Preussin prinsessa Charlotten kunniaksi.

Emme ehkä saa koskaan tietää kummasta Charlottesta tämä herkullinen jälkiruoka sai nimensä, mutta joka tapauksessa se ansaitsee kuninkaallisen asemansa jälkiruokien maailmassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
  • Kalyankar, S. D., Deshmukh, M. A., Khedkar, C. D., Deosarkar, S. S., & Sarode, A. R. (2015). Condensed Milk. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00192-6

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.