Kanaa ja riisiä espanjalaisittain

Vaikka nämä kaksi raaka-ainetta ovatkin hyvin perinteisiä elintarvikkeita, kana ja riisi tarjoavat valtavan määrän erilaisia mahdollisuuksia terveelliseen, monipuoliseen ja herkulliseen ruoanlaittoon. Kiinnostaisiko sinuakin kokeilla jo tänään uutta reseptiä?
Kanaa ja riisiä espanjalaisittain
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Riisi ja kana ovat laajasti käytettyjä raaka-aineita monessa kotikeittiössä ja ravintolassa. Nämä ainesosat ovat kuitenkin kaukana tylsästä, sillä kanasta ja riisistä onnistut taiteilemaan runsaasti erilaisia ruoka-annoksia, jotka tuovat ruoanlaittoon vaihtelevuutta ja monipuolisuutta. Esittelemme seuraavaksi helpon, mutta raikkaan reseptin, jonka avulla onnistut valmistamaan kanaa ja riisiä espanjalaisittain.

Kyseessä on kanan ja riisin valmistustapa, jota käytetään paljon sekä maaseudulla että rannikolla monissa Espanjan maakunnissa. Yleensä tämäntyyppisessä espanjalaisessa ruoanlaitossa käytetään paljon myös alkoholipitoisia juomia, kuten viiniä yhdessä muiden ainesosien kanssa, samoin kuin tietyntyyppisiä vihanneksia ja mausteita.

Kana on erittäin ravitseva ruoka, sillä se sisältää runsaasti A- ja B-vitamiineja, elimistölle välttämättömiä kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä sekä valtavan määrän proteiineja. Lisäksi sen ominainen maku, koostumus ja helppo valmistustapa ovat tehneet kanasta erittäin suositun ainesosan monissa eri resepteissä.

Toisaalta taas valkoisen riisin kohdalla tiedämme, että se on puhdistettu vilja, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Energiapitoisuutensa lisäksi riisistä löytyy myös kivennäisaineita, pääasiallisesti kalsiumia ja rautaa, sekä vitamiineja, kuten B1-, B2- ja D-vitamiineja.

Kaikkien yllämainittujen seikkojen vuoksi ei olekaan yllättävää, että moni on jo ottanut lähes päivittäiseen ruoanlaittoonsa reseptejä, jotka perustuvat näihin kahteen raaka-aineeseen. Voit myös antaa tälle seuraavaksi esiteltävälle ruokalajille henkilökohtaisen ilmeen korvaamalla reseptin ainesosia omilla suosikeillasi!

Kanaa ja riisiä espanjalaisittain

Herkullinen resepti kanasta ja riisistä espanjalaisittain

Tänä päivänä ruoanlaitossa käytetään lukematon määrä reseptejä, joihin on sisällytetty ripaus ruokakulttuuristaan kuuluisiksi tulleiden maiden eksotiikkaa. Espanja ei tässä tapauksessa ole poikkeus sääntöön. Seuraavalla reseptillä onnistut antamaan täyskäännöksen päivittäiseen ruoanlaittoon ja opit valmistamaan kanaa ja riisiä espanjalaisittain käden käänteessä. Tutustu reseptiin alla!

Jos haluat lisätä reseptiin ripauksen rannikkomaista tunnelmaa, voit myös lisätä sekaan esimerkiksi katkarapuja, ostereita tai muita mereneläviä. Tämän reseptin salaisuus piilee kutienkin sen muunneltavuudessa; voit täysin itse päättää mitä ainesosia haluat tämän kanan ja riisin valmistuksessa käyttää tai jättää käyttämättä!

Ainesosat

 • 220 g valkoista riisiä
 • 2 kanankoipea (noin 450 g)
 • 300 ml kanalientä
 • 100 ml valkoviiniä
 • 1 porkkana
 • Puolikas sipuli kuorittuna ja pilkottuna
 • 3 valkosipulinkynttä kuorittuina ja murskattuina
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl kurkumaa
 • 2 tl suolaa
 • 1 tl pippuria
 • 2 laakerinlehteä
 • 1 kanaliemikuutio (vaihtoehtoisesti)
 • Punaista paprikaa pilkottuna koristeluun

Sinua voi myös kiinnostaa: Herkullista kanaa sherry-sienikastikkeessa

Valmistusohjeet

Riisi sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja kivennäisaineita, kuten kaliumia ja rautaa

Vaikka et olisikaan ruoanlaiton ammattilainen ja olettaisit, että sinulla tulee olemaan ongelmia tämän reseptin kanssa, älä heti huolestu; seuraa vain tarkasti reseptin eri vaiheita, sillä kaikki osiot on selvitetty yksinkertaisesti ja ne kertovat sinulle tarkalleen, mitä tehdä seuraavaksi. Usko tai älä, tämän reseptin valmistelun ei pitäisi viedä sinulta tuntia pidempään, joten ajankäytön ei ainakaan tulisi olla ongelma!

 1. Laita suureen kattilaan oliiviöljy, kuorittu ja pilkottu sipuli sekä kuoritut ja murskatut valkosipulinkynnet. Paista seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen.
 2. Lisää sitten sekaan kanankoivet ja kypsennä niin pitkään, että kana on kauttaaltaan kullanruskeaa.
 3. Leikkaa porkkana noin 2 senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
 4. Lisää sitten kanaliemi, viipaloidut porkkanat, kurkuma, laakerinlehdet, suola ja pippuri samaan kattilaan kanankoipien kanssa. Sekoita kaikki ainekset liemeen huolellisesti.
 5. Anna seoksen kiehua vähintään 5 minuutin ajan ja lisää sitten sekaan valkoviini. Anna alkoholin haihtua hieman ja peitä sitten kattila kannella. Anna liemen kiehua keskilämmöllä ja sekoita 5 minuutin välein.
 6. Noin 20-25 minuutin kuluttua tarkista, että kana on kypsää.
 7. Kun kana on valmista, poista koivet kattilasta ja lisää sekaan riisi. Riisin tulee kypsentyä mausteisessa kanaliemessä.
 8. Jos haluat vahvistaa kanaliemen makua, voit tässä vaiheessa lisätä sekaan kanaliemikuution. Peitä kattila kannella ja anna kypsyä vielä 5 minuutin ajan. Lisää sitten kanat takaisin kattilaan riisin ja muiden ainesosien kanssa.
 9. Poista kattila liedeltä ja anna riisin hautua vielä hetken aikaa.
 10. Koristele riisi laakerinlehdillä ja punaisella paprikalla. Tarjoile tuoreeltaan.

Muita vinkkejä

Jos esimerkiksi laihdutat tai noudatat vähäkalorista ruokavaliota, voit valmistaa tämän reseptin myös vähemmän energiaa ja rasvaa sisältävänä versiona. Tässä tapauksessa sinun on vähennettävä oliiviöljyn käyttöä ja korvattava osan ainesosista seuraavanlaisesti: 

 • Vaihda valkoinen riisi täysjyväriisiin.
 • Vaihda perinteinen kanaliemi vähärasvaiseen kanaliemeen.
 • Vaihda kanankoivet vähärasvaiseen kanafileeseen.

Lyhyesti sanottuna, valmistit sitten perinteisen tai vähärasvaisen version, ne saavat sinut takuuvarmasti näyttämään pätevältä ruoanlaittajalta vain pienellä vaivalla. Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, kana ja riisi sopivan lähes ruokaan kuin ruokaan; kokeile siis rohkeasti näitä perinteisiä ainesosia oman mielesi mukaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
 • Leon Guerrero, R. T., Gebhardt, S. E., Holden, J., Kretsch, M. J., Todd, K., Novotny, R., & Murphy, S. P. (2009). White Rice Sold in Hawaii, Guam, and Saipan Often Lacks Nutrient Enrichment. Journal of the American Dietetic Association109(10), 1738–1743. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.07.008
 • Azcona, Á. (2000). Hábitos de consumo de carne de pollo y huevos. calidad nutricional y relación con la salud. Sección Española de La Asociación Mundial de Avicultura Científica, 51–72. https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1004508
 • FAO. (2004). El Arroz y la Nutrición Humana. Año Internacional Del Arroz, p. 2. Retrieved from http://www.fao.org/rice2004/es/f-sheet/hoja3.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.