Logo image
Logo image

Pote gallego - maukas espanjalainen pataruoka

2 minuuttia
Usein ihmiset sekoittavat tämän espanjalaisen pataruoan caldoon, joka on keitto. Pote gallego valmistetaan kyllä samanlaisista aineksista, mutta se on tuhdimpaa, ja caldo valmistetaan poten jäänteistä.
Pote gallego - maukas espanjalainen pataruoka
Viimeisin päivitys: 27 joulukuuta, 2018

Tämä ruokalaji sisältää monenlaisia kasviksia, joita saadaan tyypillisesti Galician seudun puutarhoista. Alkuperäinen pote gallego ei ole kasvisruoka, sillä yleensä sen aineksiin kuuluvat liha sekä luu tai eläinrasva makua antamaan. Eläinrasvaa kutsutaan nimellä unto, ja se on peräisin sian ohutsuolesta. Yleensä unto on savustettua.

Nyt katsomme kuitenkin hieman erilaista versiota pote gallegosta – jos espanjalaiset ruoat kiinnostavat, tässä tulee yksi hyvä vaihtoehto!

Lue aiheesta lisää: Vähäkalorinen kasvispaella

Perinteinen pote gallego -resepti

Ainekset (4 annosta)

 • Suolaa
 • 1 verimakkara (morcilla)
 • 3 litraa vettä
 • 2 savustettua chorizo-makkaraa
 • 1/2 kiloa perunaa
 • 500 g pakkaus rapinia (jos et löydä rapinia, voit korvata sen jollain muulla vihreällä vihanneksella, esimerkiksi lehtikaalilla)
 • 500 g kurttukaalia
 • 2 sianpotkaa
 • 250 g kuivattuja valkoisia papuja
 • Palanen sian lapaa (lacón gallego)
 • 250 g kovetettua porsaanrasvaa, mieluiten keltaista

Valmistus

Some figure
 • Liota valkoisia papuja yön yli, mutta älä anna niiden liota yli kahdeksan tunnin ajan. Sitten siivilöi pavut ja laita ne syrjään.
 • Laita kolme litraa vettä, suola, luut, sianrasva, sian lapa ja chorizo-makkara kattilaan, ja laita seos keskitason lämmölle kuumenemaan.
 • Laita toiseen kattilaan pavut ja sen verran vettä että pavut jäävät sen peittoon (älä lisää suolaa). Kun vesi kiehuu, siivilöi pavut nopeasti ja laita ne takaisin kattilaan kylmän veden kanssa. Toista tätä vielä kerran ennen kuin lisäät pavut ensimmäiseen kattilaan muiden ainesten kanssa.
 • Keitä kaikkia aineksia yhdessä puolen tunnin ajan.
 • Pese, kuori ja viipaloi perunat ohuiksi.
 • Pese rapinin lehdet (käytät vain lehdet, sillä varret voivat olla hyvin kovia) ja paloittele ne. Käytä pesemisessä kylmää vettä ja sitten siivilöi.
 • Lisää peruna, rapini ja kurttukaali. Anna seoksen kypsentyä puolen tunnin ajan.

Muutama vinkki

Ainekset

 • Tarjoile ensin liemi ja sitten liha ja pavut, ja viimeisinä vielä perunat päällimmäisinä.
 • Voit lisätä mukaan pieniä paloja vasikanlihaa tai muun tyyppistä punaista lihaa. Valkoista lihaa ei suositella, sillä se ei ole perinteisesti tähän ruokalajiin kuuluvaa.
 • Voit lisätä myös chorizoa, verimakkaraa ja perunaa – kaikki riippuu ruokailijoiden mieltymyksistä!

Liemi

Some figure

Jos olet varovainen suolan määrän suhteen ja varmistat, että liha ei ole suolattua, padasta ei tule liian suolaista. Jos näin kuitenkin käy, lisää hiukan vettä kattilaan. Sitten, mikäli tämä ei toimi, ota pois neljännes nesteestä ja laita tilalle vettä.

Jos liha on suolattua (etenkin sian lapa), sinun tarvitsee liottaa sitä muutaman päivän ajan ennen kuin valmistat pote gallegon. Vaihda vesi aina 12 tunnin välein. Jos haluat, voit laittaa myös yhden pienen palasen suolattuna mukaan – näin saat padallesi voimakkaamman maun.

Lue aiheesta lisää: Kokeile tätä herkullista ja helppoa arequipe-reseptiä

Tarjoiluehdotuksia

Kotitekoinen pote gallego on herkullisempaa, jos annat sen ensin olla muutaman päivän ajan. Säästä siis hiukan jäänteitä myöhemmäksi, tai valmista pote gallego hyvissä ajoin, jotta maut voivat sekoittua ja voimistua.

Vaikka pote gallego tarjoillaankin yleensä ilman muita ruokalajeja, tämä ei tarkoita, etteikö siihen sopisi mukaan vaikkapa palanen hyvää leipääTämä pata on talvisin hyvin suosittua ruokaa, sillä se tarjoillaan kuumana, mutta pote gallego sopii kyllä pöytään vuoden ympäri.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 1.  Eladio Rodríguez González, (2000), Diccionario enciclopédico gallego-castellano, Editorial Galaxia, Tomo I, pag. 441
 2. ↑ Emilia Pardo Bazán, (1913), La cocina española antígua, reed. MAXTOR (2010)
 3. ↑ Saltar a:a b «Caldo gallego». Gastronomía de Galicia, agencia de turismo de Galicia. 2014. Consultado el 26 de noviembre de 2017.
 4. ↑ Juan Dantín Cereceda, (1934), La alimentación española: sus diferentes tipos, Madrid, Unión Poligráfica, Primera Pág. 89
 5. ↑ Cipriano Torre Enciso, (1982), Cocina gallega “enxebre”: así se come y bebe en Galicia, Primera, Editorial Tres-Catorce-Diecisiete, pág 30-36
 6. ↑ Vila, Miguel (21 de julio de 2011). «Caldo de calabaza». Pequena enciclopedia gastronómica cunqueiriana. Consultado el 26 de noviembre de 2017.
 7. ↑ «caldo de castañas». Gastronomía de Galicia, agencia de turismo de Galicia. 2014. Consultado el 27 de noviembre de 2017.
 8. ↑ Juan Neira Cancela, (1889), El caldo gallego, La Coruña, Primera, Biblioteca Gallega
 9. ↑ Bethan Davies, Ben Cole, (2003), Walking the Camino de Santiago – Pág. 158

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.