Logo image
Logo image

Kaihin oireet ja ehkäisytavat

3 minuuttia
Jos puutut kaihiin ajoissa, sinulla on mahdollisuus estää sitä pahenemasta.
Kaihin oireet ja ehkäisytavat
Viimeisin päivitys: 20 tammikuuta, 2019

Kuinka hyvä sanoisit näkösi olevan? Suurin osa meistä haluaisi sanoa sen olevan mahtava ja toivoisi sen pysyvän sellaisena hyvän aikaa. Kaihista kärsii kuitenkin 40 % yli 60-vuotiaista. Opi, mitkä ovat kaihin oireet ja ehkäisytavat tässä artikkelissa.

Tämä ongelma pahenee ajan myötä. On siis tärkeää kiinnittää huomiota siihen mitä silmillesi tapahtuu. Heti kun huomaat jotakin outoa, sinun tulee käydä välittömästi silmälääkärissä tarkastuksessa.

Jos puutut kaihiin ajoissa, sinulla on monia hienoja mahdollisuuksia estää sitä pahenemasta.

Mikä kaihi on?

Kaihi tarkoittaa pientä ihmisen silmään kerääntyvää samentumaa. Kun sitä esiintyy, silmien linssit samentuvat ja se jatkaa vähitellen kasvamistaan.

On tavallista alkaa huomata näitä ongelmia 40 vuoden iässä, vaikka se alkaakin vahvistua 60 vuoden iässä.

Kaihin oireet

Some figure

Kun kaihia esiintyy, huomaat pieniä muutoksia silmiesi pienellä alueella. Ajan myötä tulet huomaamaan näön menetystä tai tunnetta siitä, että silmässäsi on jotakin.

Yleisimpiä kaihin oireita ovat:

 • Sumentunut näkö
 • Valon herkkyys
 • Vaikeus nähdä yöaikaan
 • Sädekehien tai varjojen näkeminen valojen ympärillä
 • Keltaisen värin näkemiskyvyn menettäminen
 • Kahtena näkeminen vahingoittuneella silmällä
 • Jatkuvat muutokset linsseissä
 • Vaikeus lukea valkoisen taustan kanssa

Lue myös: Kaihin kaksi oiretta ja luonnollisia hoitokeinoja

Kaihin ehkäisy

Kuten mainitsimme aikaisemmin, kaihia on mahdollista ehkäistä huolehtimalla silmistä hyvin ja pitämällä yllä hyviä elämäntapoja. Vaikka siihen vaikuttavatkin tekijät kuten geenit, on myös asioita, joita voit tehdä sen eteen.

Parhaita luontaishoitoja kaihia vastaan taistelemiseksi ovat:

1. Minimoi kosketusta haitallisten aineiden kanssa

Some figure

Silmäsi ovat hyvin herkkä elimistön osa ja ne joutuvat erittäin helposti kosketuksiin haitallisten aineiden kanssa. Koska kaihi on jäänteiden kerääntymistä, on tärkeää vältellä tai rajoittaa kosketusta seuraavien aineiden kanssa:

 • Alkoholi. Alkoholin kulutus ei ainoastaan vahingoita maksaa. Verenkiertosi voi saada jäänteet saavuttamaan silmäsi ja se voi aiheuttaa niiden pahenemista ajan myötä.
 • Tupakka. Jos poltat säännöllisesti, on todella tärkeää lopettaa se, koska aivan kuten alkoholikin, se voi aiheuttaa jäänteiden kertymistä silmiin.

Tärkeintä on vältellä kontaktia tupakansavun kanssa. Mieti sitä, että tupakan aiheuttamat jäänteet voivat savun välityksellä siirtyä suoraan silmiisi.

 • Kemikaalit. Käytätkö silmätippoja ilman reseptiä? Vaikka saattaakin vaikuttaa siltä, että se ei aiheuta ongelmaa, voivat näissä tuotteissa olevat ainesosat aiheuttaa ongelmia.

Jos kärsit kuivuudesta tai huomaat ärsytystä silmissä, käy silmälääkärissä tarkistamassa tarvitsetko muuta hoitoa.

2. Syö tuoreita hedelmiä ja vihanneksia päivittäin

Syötkö yleensä pakastettuja tai yliprosessoituja ruokia? Saattaa olla hyvä idea muuttaa tämä tapa ja yrittää syödä tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Nämä ruoat sisältävät paljon luonnollisia fytoravintoaineita. Niiden tehtävänä on ylläpitää silmien terveyttä ja hidastaa silmäsairauksien kuten kaihin esiintymistä.

 • Jos et pidä raaoista vihanneksista, yritä sisällyttää niitä maustettuihin salaatteihin.
 • Mitä tulee hedelmiin, varmista, että et syö niitä liikaa, sillä se voi nostaa glukoositasoasi.

3. Sisällytä A-vitamiinia ruokavalioosi

Some figure

A-vitamiini yhdistetään yleensä silmien terveyteen. Jos et saa sitä tarpeeksi, silmäsi tulevat pian osoittamaan rappeuttavia ongelmia ja kehittävät kaihia, vahingoittavat verkkokalvoja ja heikentävät silmänpohjaa.

Joitakin A-vitamiinia sisältäviä ruokia ovat:

4. Runsaasti C-vitamiinia sisältävät ruoat

Toinen ruokaryhmä, joka vähentää kaihin kehittymisen mahdollisuutta on C-vitamiinia sisältävät ruoat. Tämä vitamiini on aivan yhtä tärkeä kuin A-vitamiini, ja sinun tulisi saada sitä niin tuoreena kuin vain mahdollista.

Jos olet vakavasti tämän ravintoaineen puutteessa, sinun tulisi ottaa sitä päivittäin lisäravinteena. Jos et, varmista että sisällytät 2-3 seuraavista ruoista päivittäiseen ruokavalioosi:

 • 75 g raakoja, pilkottuja paprikoita
 • 1 appelsiini tai 2 mandariinia
 • 75 g ananasta
 • 1 greippi
 • 6 mansikkaa
 • 1 tomaatti
 • 150 g raakaa parsakaalia
 • 12 viinirypälettä

Suosittelemme sinua lukemaan: 8 C-vitamiinin puutosoiretta

5. Käytä erityisiä vitamiinilisiä

Some figure

Apteekista tai supermarketista voi saada kaikenlaisia multivitamiinitabletteja. Suosittelemme sinua käyttämään erityisesti parempaan näköön tarkoitettuja vitamiinilisiä.

Niiden pitäisi olla selkeästi merkittyjä, mutta jos ne eivät ole, niin tarkista että ne sisältävät luteiinia. Niiden pitäisi olla suhteellisen halpoja ja ne auttavat sinua ehkäisemään kaihin lisäksi muita ongelmia.

Jos et ole varma mikä vaihtoehto on sinulle sopivin, käy silmälääkärissä pyytämässä suosituksia.

6. Omega-3 -rasvahappoja sisältävät ruoat

Kalan ja muiden Omega-3 -rasvahappoja sisältävien ruokien säännöllinen syöminen vähentää kaihin kehittymisen riskiä. Alin suositeltu määrä on syödä yksi annos seuraavia ruokia päivittäin:

Nyt kun tunnet kaihin oireet ja ehkäisytavat, pidä huolta silmistäsi jotta saat nauttia hyvästä näkökyvystä mahdollisimman pitkään!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.