Logo image
Logo image

Kaali-riisipaistos: helppo resepti

3 minuuttia
Tämä kaali-riisipaistos on terveellinen ja helppovalmisteinen ruokalaji, ja loistava keinoa nauttia näiden raaka-aineiden parhaista hyödyistä.
Kaali-riisipaistos: helppo resepti
Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Tämä kaali-riisipaistos sisältää kahta kaikille tuttua raaka-ainetta, joita voi käyttää hyvin monella tavalla. Parasta niissä on se, että ne ovat terveellisiä ja maukkaita. Kaali-riisipaistos onkin ravitsemuksellisesta näkökulmasta varsin järkevä ateriavalinta.

Kaali-riisipaistos on alun perin Italiasta, jossa se tunnetaan nimellä Riso e Verza, ja se on tyypillinen ruokalaji erityisesti Campanian alueella. Riso e Verza sisältää näitä kahta tavanomaista raaka-ainetta, mutta se on yleensä liemimäisempää. Haluat maistettuasi taatusti ottaa lisää!

Kaali-riisipaistos on helposti muunneltava koko perheen ruokalaji

Tässä ruokalajissa parasta on se, että se valmistuu käden käänteessä. Resepti on myös melko helppo, joten se sopii muillekin kuin vain kokeneille ruoanlaittajille.

Kaali-riisipaistos on loistava improvisoitu ateria, erityisesti silloin, kun ruoanlaittoon ei ole kovin paljon aikaa, mutta haluat jotain tuhdimpaa ja maukasta. Se ei ole ainoastaan oiva ja vähän erilainen keino sisällyttää ruokavalioon kasviksia, vaan se sopii myös kaikkiin tilanteisiin.

Nauti sitä pääruoaksi lounaalla tai päivällisellä. Se sopii loistavasti lihan tai jonkin muun proteiinilähteen kanssa.

Käy lukemassa myös: Parsakaali-kuskussalaatti: kevyt ja terveellinen resepti

Ainekset

(4 annosta)

Some figure
Keräkaalista saa kuitua, joka parantaa suolen toimintaa.

Miten kaali-riisipaistos valmistetaan

  1. Halkaise ensin keräkaali kahtia, poista siitä keskellä oleva paksu varsi ja leikkaa lehdet ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele ne juoksevan veden alla ja valuta. Laita kaali sivuun, kuori ja paloittele sipuli sekä pese ja paloittele tomaatti pieniksi kuutioiksi.
  2. Laita iso kattilallinen vettä hellalle. Lisää veteen hieman suolaa ja keitä siinä kaalia 8–10 minuuttia.
  3. Keitä sillä aikaa riisi toisessa kattilassa suolavedessä, kunnes se on omaan makuusi sopivan kypsää.
  4. Laita hellalle kattila tai iso paistinpannu. Lisää 2 rkl öljyä ja kuullota sipuli. Lisää tomaatti ja paista kaikkea vielä muutama minuutti. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan.
  5. Ota kaali pois liedeltä, kun se on valmista, ja valuta vesi pois. Lisää seuraavaksi sekaan sipuli sekä tomaatti ja paista. Toista tämä riisin kanssa ja sekoita kaikkea muutama minuutti, jotta maku imeytyy niihin hyvin. On tärkeää olla ylikypsentämättä kaalia ja riisiä.

Mitä on hyvä pitää mielessä

Vihannekset tulee pestä huolellisesti, ja keittiövälineiden ja työtasojen on oltava puhtaita. Pese sipulit ja muut kuorittavat vihannekset ennen kuorimista.

Pyri mahdollisuuksien mukaan ostamaan paikallisia sesonkituotteita. Ne ovat paitsi maukkaampia, myös ravintoaineiltaan laadukkaampia.

Brassica-suku

Brassica-sukuun kuuluva keräkaali ja muut vihannekset (parsakaali, ruusukaali, kukkakaali) ovat loistavia tärkeiden ravintoaineiden lähteitä. Tästä syystä niitä on sisällytettävä tavanomaiseen ruokavalioon. Niihin liittyy kuitenkin tiettyjä varoituksia.

Yksi varoitus koskee niiden sisältämää K-vitamiinia, sillä se voi vaikuttaa hyytymisenestolääkkeisiin. Espanjan endokrinologia- ja ravitsemusyhdistyksen mukaan näitä lääkkeitä käyttävien ihmisten tulee syödä kaalia kohtuudella.

Jotkut ristikukkaisissa vihanneksissa olevat komponentit, kuten goitrogeenit, häiritsevät usein kilpirauhasen normaalia toimintaa. Terveysalan asiantuntijat ovat kuitenkin ilmaisseet, että ne ovat ongelmaksi vain erittäin suurina määrinä.

Parhain suositus korkeasta verenpaineesta kärsiville ihmisille on syödä ristikukkaisia vihanneksia kohtuullisissa määrissä. Pyydä lääkäriltä yksilöityjä ohjeita.

Kaali aiheuttaa myös ilmavaivoja, joten vähennä sen määrää ja kypsennä kaikki raaka-aineet kunnolla, jos sinulla on taipumusta tähän ongelmaan. Tietyt mausteet, kuten laakerinlehti, roomankumina ja inkivääri, auttavat vähentämään kaasunmuodostusta.

Some figure
Roomankumina voi vähentää keräkaalin ilmavaivoja synnyttävää vaikutusta.

Lue myös: Ruusukaalia kolmeen tapaan

Kaali-riisipaistos on terveellinen ateria, jota voi syödä useinkin

Tämän ruokalajin voi helposti valmistaa al dente, jos tahdot siitä liemimäistä ja rapsakkaa. Jos sinulla kuitenkin on taipumusta ruoansulatusongelmiin, kaalia on keitettävä pidempään.

Valmista kaali-riisipaistos juuri ennen tarjoilua. Loistava keino säästää aikaa on keittää riisi sekä pestä ja paloitella vihannekset jo etukäteen, jotta ne ovat suoraan valmiita paistettaviksi.

Paistettu riisi on oiva ateria silloin, kun kotona on liikaa jotakin tiettyä vihannesta. Lisää sen sekaan vain mitä tahansa kaapista löytyvää vihannesta, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, porkkanaa jne.

Lisää vielä kanaa, tofua, kikherneitä tai suikaloitua munakasta, niin saat täysipainoisemman aterian, jossa on kaikkia makroravintoaineita. Tämä ruokalaji sopii syötäväksi milloin tahansa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • British Thyroid Foundation. Thyroid and diet factsheet.
  • Olveria G, Vallejo R. Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (Sintrom, Aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.