Logo image
Logo image

Johanneksenleipäpuujauheen ravintoarvo ja edut

4 minuuttia
Johanneksenleipäpuujauheella on monia mainittuja hyötyjä. Katsotaanpa, mitä tiede siitä sanoo.
Johanneksenleipäpuujauheen ravintoarvo ja edut
Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2023

Johanneksenleipäpuujauhe, kuten nimikin kertoo, tulee johanneksenleipäpuun (Ceratonia siliqua) siemenistä. Se on luonnollista alkuperää oleva lisäaine, jota käytetään sakeuttamis- ja stabilointiaineena mm. jäätelössä, jogurtissa ja tuorejuustossa.

Se sekoitetaan usein ksantaanikumin tai karrageenin kanssa ruoan sakeuttamiseksi. Pakastetuotteissa se auttaa viivästyttämään jääkiteiden muodostumista. Mikä on johanneksenleipäpuujauheen ravintoarvo? Mitä hyötyä siitä on? Ota selvää täällä!

Johanneksenleipäpuujauheen ravintoarvo

Yhdysvaltain maatalousministeriö (USDA) ilmoittaa, että 28 g johanneksenleipäpuujauhetta sisältää seuraavaa:

 • Kalorit: 94,1 kcal
 • Rasva: 0,135 g
 • Natrium: 35,4 mg
 • Proteiini: 1,3 g
 • Kuitu: 21,9 g
 • Sokerit: 0

Yleensä johanneksenleipäpuujauhetta käytetään yksi tai kaksi ruokalusikallista, jopa kolme, jos sitä käytetään kylmään ruokaan, kuten jäätelöön.

Some figure
Sakeuttamisominaisuuksiensa vuoksi johanneksenleipäpuujauhetta käytetään laajassa valikoimassa syötäviä tuotteita.

Koita tätä reseptiä: vegaaninen crème caramel

Johanneksenleipäpuujauheen edut

Johanneksenleipäpuujauheella tiedetään olevan sakeuttava vaikutus, mutta harvat tietävät sen terveyshyödyistä. Kerromme, mitä tiede siitä sanoo.

Se voi säädellä veren lipidejä

Tämä jauhe sisältää galaktomannaanipolysakkarideja, eräänlaista liukoista kuitua. Sen ansiosta tuotteet sakeutuvat ja muuttuvat geelimäiseksi. Lisäksi se on kuitu, joka liittyy huonon veren kolesterolin (LDL) alentamiseen.

Ihmistutkimukset

Korkeaa kolesterolia sairastavilla aikuisilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 15 gramman annos johanneksenleipäpuujauhetta päivittäin kuuden viikon ajan alensi “pahaa” kolesterolia tai LDL:ää 12 prosentilla ja kokonaiskolesterolia 7 prosentilla.

On olemassa kaksi mekanismia, jotka selittävät tämän vaikutuksen. Ensinnäkin se tapahtuu suoraan, kun johanneksenleipäpuujauheen limamainen kuitu muodostaa suolistossa geelin, joka vangitsee ravinnon kolesterolin, jota keho itse tuottaa. Sitten se erittyy ulosteeseen.

Epäsuora muoto ilmenee, kun johanneksenleipäpuujauhe erittää sappisuoloja, jotka vapautuvat sulattamaan rasvoja. Näitä syntyy kolesterolista maksassa. Joten mitä enemmän sappea erittyy, sitä enemmän kolesterolia tarvitaan niiden tuottamiseen uudelleen, mikä synnyttää kierron suolen ja maksan välillä. Lopulta myös veren LDL-kolesteroli vähenee.

Eläintutkimukset

Eläimillä tehdyt kokeet näyttävät myös tukevan näitä tuloksia. Tutkimuksessa, jossa analysoitiin johanneksenleipäpuujauheen vaikutusta rasvan sulatukseen terveillä rotilla, havaittiin, että tämä aine edistää veren lipidien vähenemistä. Ja tämä vaikutus havaittiin sen jälkeen, kun rasvat olivat sulaneet ja imeytyneet.

Toinen kaniineilla tehty tutkimus osoitti, että johanneksenleipäpuujauheen liukenematon ravintokuitu, joka sisältää runsaasti polyfenoleja, voisi vähentää ateroskleroosin kehittymistä.

Tulokset viittaavat siihen, että johanneksenleipäpuujauheen kuitu pystyy vähentämään sekalaista dyslipidemiaa lisäämällä kolesteroli- ja triglyseridiaineenvaihduntaan osallistuvien maksaentsyymien tasoja. Lisää ihmistutkimuksia tarvitaan johanneksenleipäpuujauheen vaikutuksen vahvistamiseksi veren lipidihäiriöihin liittyviin sairauksiin.

Lue lisää: Lipidien ominaisuudet, tyypit ja toiminnot

Suojaa ja ruokkii suolistoa

Johanneksenleipäpuujauhe sisältää galaktomannaaneja, eräänlaista liukoista kuitua, joka edistää suoliston mikroflooran kasvua. Asiantuntijaryhmä on vahvistanut tämän. Tämä kuitu hidastaa sairauksia aiheuttavien bakteerien kasvua ja lisää samalla hyödyllisten bakteerien eli laktobasillien määrää.

Espanjalaisessa NutriNews-lehdessä selitetään, että galaktomannaanit sitoutuvat suolistobakteereihin ja estävät niitä tarttumasta suolen seinämiin ja siten estävät niiden liikakasvun. Bakteerit, kuten Salmonella ja E. coli, vähentävät infektioriskiä, kun taas muu mikrofloora pitää suoliston toiminnot ennallaan.

Lisäksi tällä liukoisella kuidulla on prebioottinen vaikutus, joka ravitsee laktobasilleja ja edistää niiden kasvua. Tällä tavalla ne vaikuttavat suoraan suolistoesteen toimintaan normaaleissa olosuhteissa ja altistuessaan keholle haitallisille bakteereille.

Sillä on refluksin vastaisia ominaisuuksia

Johanneksenleipäpuujauheen sakeuttamisvaikutuksen on raportoitu parantavan refluksiongelmista kärsivien vauvojen ruokintaa. Tässä suhteessa on havaittu, että vähentämällä tämän aineen tavallista pitoisuutta äidinmaidonkorvikkeessa, sillä on sama vaikutus kuin silloin kun käytetään standardimäärää. Vauvojen refluksi väheni vähintään 50 prosenttia.

Toisessa tutkimuksessa verrattiin äidinmaidonkorvikkeen tehoa johanneksenleipäpuujauheen kanssa ja ilman. 56 tutkimukseen soveltuvaa vauvaa, 1–6 kuukauden ikäisiä, määrättiin satunnaisesti saamaan kahden viikon ajan maitoa, jossa oli erilaisia galaktomannaanipitoisuuksia.

Kävi ilmi, että vain vauvat, jotka saivat maitoa, jossa oli 0,33 grammaa galaktomannaania 100 millilitraa kohti laimennettuna kylmänä, kokivat refluksin vähenemistä, lihoivat ja paransivat sietokykyä. Sen sijaan 0,45 gramman osuudet 100 millilitraa kaavaa kohden sekä kylmänä että lämpimänä eivät parantaneet oireita.

Tarkemmin sanottuna 0,33 grammaa 100 millilitrassa kylmiä galaktomannaaneja alensi tehokkaasti refluksia. Lisäksi pikkulapset sietivät niitä hyvin.

Lisätutkimukset pikkulapsista, jotka nauttivat äidinmaidonkorviketta, jossa oli 0,350 grammaa johanneksenleipäpuujauhetta, toisessa 0,450 grammaa ja yhdessä ryhmässä ei lainkaan, raportoivat, että vain johanneksenleipäpuujauhetta nauttineilla oli parannus mahalaukun refluksin kannalta.

Mahdollinen diabeteksen vastainen vaikutus

Vuonna 2015 tehty tutkimus tuotteista, joiden valmistuksessa oli käytetty johanneksenleipäpuujauhetta, paljasti, että niillä kaikilla oli alhainen glykeeminen indeksi ja glykeeminen kuormitus. Tämän jauheen korkea liukenemattomien kuitujen pitoisuus lyhentää suoliston kulkuaikaa, lisää ulosteen määrää ja hidastaa sokerin imeytymistä ja tärkkelyksen hajoamista. Tällä tavalla sokeri imeytyy asteittain vereen.

Toisaalta rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että johanneksenleipäpuujauhe voi alentaa veren glukoositasoja ja lisätä maksan glykogeenipitoisuutta. Toinen samantyyppinen tutkimus havaitsi, että tämä tuote pystyy vähentämään näläntunnetta ja verensokeria.

Ihmisillä ei kuitenkaan ole tehty monia tutkimuksia näiden vaikutusten vahvistamiseksi.

Some figure
Johanneksenleipäpuujauhe on tunnettu kuitupitoisuudestaan.

Johanneksenleipäpuujauheen vasta-aiheet

Toistaiseksi johanneksenleipäpuuta pidetään turvallisena useimmille terveille aikuisille. Asiantuntijat suosittelevat välttämään kosketusta tämän aineen kanssa vain allergiatapauksissa. Sen nauttimisesta johtuvia allergiatapauksia ei kuitenkaan ole raportoitu. Sen käyttöä suurina määrinä tulee kuitenkin välttää, koska se aiheuttaa ilmavaivoja.

Yhteenveto

Johanneksenleipäpuujauhe ei ole mikä tahansa lisäaine. Sen lisäksi, että se voi antaa elintarvikkeille tietyn koostumuksen, sillä näyttää myös olevan positiivisia vaikutuksia refluksitaudin lievittämisessä sekä kolesterolin ja verensokerin alentamisessa.

Erittäin mielenkiintoinen näkökohta on, että vaikutusten saavuttamiseksi sitä tarvitaan vain pieniä määriä. Esimerkiksi jo 0,35 gramman annoksella voi olla refluksin vastaisia vaikutuksia imeväisillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Macho-Gonzalez A, Garcimartin A, Naes F, Lopez-Oliva ME, Amores-Arrojo A, Gonzalez-Munoz MJ, et al. Efectos del extracto purificado de fibra de algarrobo sobre la digestión de grasas y la lipemia posprandial en ratas sanas. J Química alimentaria agrícola. 2018;66(26):6734–41.
 • Valero-Munoz M, Ballesteros S, Ruiz-Roso B, Perez-Olleros L, Martin-Fernandez B, Lahera V, et al. La suplementación con una fibra insoluble obtenida de la algarroba ( Ceratonia siliqua L.) rica en polifenoles previene la dislipemia en conejos a través de la vía SIRT1/PGC-1alfa. Eur J Nutr. 2017;58(1):357–66.
 • Wang LH, Zhang J, Yang YL, Chun LI, Da-Li XU, Chen WL. Efecto de la goma de algarrobo sobre el glicometabolismo en ratones. Acta Nutrimenta Sínica. 2009.
 • USDA. Locous beam gum. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169045/nutrients
 • Forestieri AM, Galati EM, Trovato A, Tumino G. Efectos de las gomas de guar y algarrobo sobre los niveles plasmáticos de glucosa, insulina y colesterol en ratas. Phytother Res. 2010;3(1):1–4.
 • Zavoral JH, Hannan P, Fields DJ, Hanson MN, Frantz ID, Kuba K, et al. El efecto hipolipidémico de los productos alimenticios de goma de algarrobo en adultos y niños con hipercolesterolemia familiar. Soy J Clin Nutr. 1983;38(2):285–94.
 • HABER, B.. Fibra de Algarroba: mucho más que fibra alimentaria. En: Alimentación Equipos y tec-nología. Vol 22, N° 183, (2003); p. 95-99
 • Alzate Tamayo, Luz María;Arteaga González, Diana María;Jaramillo Garcés, Yamilé. Propiedades farmacológicas del Algarrobo (Hymenaea courbaril Linneaus) de interés para la industria de alimentos. Revista Lasallista de Investigación, Vol. 5, Núm. 2, julio-diciembre, 2008, pp. 100-111
 • Efectos protectores de los β-galactomananos vegetales sobre la función barrera intestinal. Revista NutriNews Junio 2016. Disponible en: https://nutrinews.com/efectos-protectores-de-los-%CE%B2-galactomananos-vegetales-sobre-la-funcion-barrera-intestinal/
 • Luciana Milek dos Santos, Lindamir Tomzack Tulio , Leticia Fuganti Campos , Marcelo Ramos Dorneles and Cláudia Carneiro Hecke Krüger. Glycemic response to Carob (Ceratonia siliqua L) in healthy subjects and with the in vitro hydrolysis index. Nutr Hosp. 2015;31(1):482-487.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.