Ruoat, jotka aiheuttavat eniten ilmavaivoja

Kaasu, röyhtäily tai ilmavaivat voivat olla pieni haitta tai yhden päivän harmi. Joskus niistä tulee kuitenkin pitkäaikaisia oireita, jotka voivat vaikeuttaa normaalia elämää.
Ruoat, jotka aiheuttavat eniten ilmavaivoja
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 06 lokakuuta, 2022

Vaikka kehon kaasuntuotantoa on joskus vaikea hoitaa, sitä voidaan kyllä parantaa eräiden ruokavaliomuutosten ja päivittäisten tapojen avulla. Tällaisten ongelmien vähentämiseksi on hyvä tietää, mitkä elintarvikkeet aiheuttavat eniten ilmavaivoja, ja järjestää sitten ruokavalio näiden suositusten mukaisesti.

Mitä ilmavaivat ovat ja miten voimme havaita ne?

Kaasua tai ilmavaivoja syntyy ruoansulatuskanavan johonkin kohtaan kertyneestä ilmasta. Niitä syntyy yleensä joko nielemällä ilmaa ruokaa pureskeltaessa tai suolistobakteerien käymistoiminnan seurauksena.

Ilmavaivojen muodostuminen on ihmiselle normaalia. Ne poistuvat yleensä suuremmitta ongelmitta röyhtäyksen tai suoliston ilmanpäästön kautta. Joillakin ihmisillä ilmavaivat voivat kuitenkin olla jatkuvia, mikä aiheuttaa vakavampaa epämukavuutta ja kipua.

Jotkut tilanteet voivat aiheuttaa ja edistää ilmavaivojen syntymistä:

  • Jotkut lääkkeet.
  • Ongelmat ruoan liikkumisessa suolistossa.
  • Tietyt sairaudet, kuten suoliston dysbioosi, ärtyvän suolen oireyhtymä ja keliakia.
  • Hiilihydraattien imeytymishäiriöt.

Joskus ilman muodostus suolistossa on väistämätöntä, mutta kun tiedämme, mitkä elintarvikkeet aiheuttavat eniten ilman kertymistä, voimme hallita tilannetta. Katsotaanpa siis, mitkä elintarvikkeet aiheuttavat ongelmia eniten.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue enemmän tästä artikkelista: Papaija, vihreä tee ja aloe vera: ratkaisu vatsan turvotukseen

Mitkä ruoat aiheuttavat eniten ilmavaivoja?

Yksi niistä elintarvikkeista, jotka aiheuttavat eniten ilmavaivoja, on hiilihappoa sisältävät virvoitusjuomat.
Hiilihapolliset juomat ovat merkittäviä ilmavaivojen aiheuttajia.

1. Hiilihapolliset juomat

Useimmille ei luultavasti tule heti mieleen virvoitusjuomat ja muut hiilihappoa sisältävät juomat, kun pohdimme mitkä ovat eniten ilmavaivoja tuottavia elintarvikkeita. Monet ihmiset kuitenkin juovat niitä, ja joskus todella suuria määriä.

Ne sisältävät koostumukseltaan eräänlaista kaasua, hiilidioksidia. Kun juomme tällaisia nesteitä, nautimme suuren määrän kaasua, ja jos emme pysty poistamaan sitä kunnolla, se jää ruoansulatuskanavaan.

2. Palkokasvit

Palkokasvit ovat yleisesti ottaen hyvin ravinteikkaita. Ne sisältävät kuitenkin koostumukseltaan yhdenlaista hiilihydraattia: alfa-galaktosideja. Nämä hiilihydraatit kuuluvat Fodmap-ryhmään.

Tämäntyyppisten hiilihydraattien ongelma on se, että emme pysty sulattamaan niitä, joten paksusuolessa ne käyvät suolen bakteerien vaikutuksesta ja tuottavat kaasua. Suuren kuitupitoisuutensa vuoksi ne vielä lisäävät ilmavaivoja ihmisillä, jotka eivät ole tottuneet syömään palkokasveja.

Tämän vaikutuksen lievittämiseksi palkokasveja voi syödä pieniä määriä kerrallaan ja kannattaa valita kuorettomia lajikkeita, kuten punaisia linssejä. Vaihtoehtoisesti ne voidaan keittää ja soseuttaa, ja sitten nauttia joko hummuksen muodossa tai kasvis-palkokasvisoseena.

3. Sipulit, valkosipuli ja purjo

Sipulit, samoin kuin valkosipuli ja purjo, ovat vihanneksia, joita syödään harvoin sellaisenaan, mutta jotka ovat olennainen osa lukemattomia reseptejä.

Ne sisältävät runsaasti fruktaaneja. Nämä ovat eräänlaisia kuituja, joita voi olla vaikea sulattaa, mikä taas voi aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotusta.

Fruktaaneja esiintyy myös joissakin viljoissa, kuten vehnässä ja rukiissa, sekä vihanneksissa, kuten latva-artisokassa, herneissä ja kaalissa, joskin vähäisemmässä määrin.

4. Omenat ja muut runsaasti fruktoosia sisältävät hedelmät

Omenat sisältävät paitsi huomattavan määrän fruktoosia myös runsaasti sorbitolia. Joidenkin ihmisten on vaikea sietää näitä kumpaakin. Lisäksi, kuten palkokasvien kohdalla, myös näissä hedelmissä on runsaasti kuitua.

Muita runsaasti fruktoosia sisältäviä hedelmiä, jotka kannattaa pitää mielessä jos kärsit usein ilmavaivoista, ovat päärynät, persikat ja luumut.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Kuidun liiallinen kulutus: mitä siitä voi seurata?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abilés J, Ribera R. Recomendaciones nutricionales para pacientes con meteorismo . FEAD (Fundación Española del Aparato Digestivo).
  • Bosch A. Flatulencia. Offarm. Julio 2006. 25(7), 64-68.
  • Gas, Bloating, and Belching. American Family Physician. Marzo 2019. 99(5).
  • Moshfegh AJ, et al. Presence of inulin and oligofructose in the diets of Americans. Journal of Nutrition. Julio 1999. 129(7)1407S-11S.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.