Eroon pahanhajuisesta hengityksestä ruokavalion avulla

Koska pahanhajuinen hengitys voi johtua joistakin ruoka-aineista, se voidaan myös korjata ruokavalion kautta. Lisäksi eräät ainekset auttavat täydentämään ongelman hoitoa. Tiesitkö tätä?
Eroon pahanhajuisesta hengityksestä ruokavalion avulla

Viimeisin päivitys: 11 lokakuuta, 2021

Haluatko eroon pahanhajuisesta hengityksestä? Pahanhajuinen hengitys voi johtua useista syistä, joista yksi on tiettyjen ruokien syöminen. Tässä muutamia konsteja, joiden avulla pääset eroon pahanhajuisesta hengityksestä ruokavalion avulla. Ota ne käyttöön ja raikasta hengityksesi!

Eroon pahanhajuisesta hengityksestä ruokavalion avulla

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi ei ole kliininen merkki mistään terveysongelmasta, mutta se on hyvin ärsyttävä vaiva. Sen aiheuttaa yleensä kaasujen vapautuminen bakteerikäymisen seurauksena. Jos olet huomannut itselläsi tämän ongelman, muista ettet ole yksin eikä se ole mitään uutta: halitoosista kärsii 25 % väestöstä.

Vaikka pahanhajuista hengitystä on erilaista, myös voimakkuudeltaan, 90 % tapauksista johtuu suuontelossa elävistä miljoonista bakteereista.

Nämä bakteerit voivat ruokaa fermentoidessaan tuottaa rikkiyhdisteitä, joilla ei ole kaikkein miellyttävintä tuoksua (jotta saat asiasta käsityksen, mädäntyneet kananmunat synnyttävät rikkiyhdisteitä).

Saatat pitää myös tästä artikkelista: “Bleachorexia”: Pakkomielteenä valkoiset hampaat

Pahanhajuisen hengityksen pääasialliset syyt

Pahanhajuisesta hengityksestä voi päästä eroon ruokavalion avulla
Monet tekijät aiheuttavat pahanhajuista hengitystä, muun muassa bakteeriplakki sekä jotkut ruoka-aineet.

Hammasplakki

Suu on yksi niistä kehon alueista, joissa on määrällisesti ja laadullisesti eniten mikrobeja. Mitä hajuun tulee, hammasplakki liittyy bakteereihin, jotka mädättävät ruoanjäämistä, verestä, soluista ja syljestä koostuvaa cocktailia.

Kun mikrobitasapaino järkkyy, hammasplakki pystyy tuottamaan riittävästi rikkiyhdisteitä, diamiineja tai lyhytketjuisia rasvahappoja saadakseen aikaan tämän oireen.

Ruoat

Erilaiset ruoka-aineet on yhdistetty pahanhajuiseen hengitykseen:

  • Sipuli ja valkosipuli: Näissä on runsain määrin rikkiyhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa sen hyvin tunnusomaisen pahanhajuisen hengityksen, sekä suussa että myöhemmin, kun ne imeytyvät ja poistuvat hengitysilman kaasujen mukana.
  • Maitotuotteet: Useat suussa elävät bakteerit pystyvät fermentoimaan maitotuotteissa olevia aminohappoja synnyttäen yhdisteitä kuten kadaveriini tai putreskiini.
  • Tölkkikala: Jokainen tunnistaa yleensä pilaantuneen kalan hajun. Tölkittämisen aikana kala alkaa hajota ja tuottaa biogeenisiä amiineja, jotka on yhdistetty tietyntyyppisiin pahanhajuisiin hengityksiin.
  • Nopeasti fermentoituvat hiilihydraatit (FODMAP): Nämä ovat yhdenlainen hiilihydraattimolekyyli, joita suussa ja suolistossa luontaisesti elävät bakteerit fermentoivat helposti edistäen kaasujen muodostusta, vatsan turvotusta, suoliston motiliteettihäiriöitä ja tietysti pahanhajuista hengitystä.

Tupakka ja alkoholi

Alkoholijuomien nauttiminen usein saattaa lisätä pahanhajuisen hengityksen voimakkuutta, koska etanoli on kuivattava tekijä ja aiheuttaa bakteerien synnyttämien tuotteiden haihtumista. Myös tupakka vaikuttaa asiaan tehostaen alkoholin vaikutuksia.

Eroon pahanhajuisesta hengityksestä ruokavalion avulla

Pahanhajuisesta hengityksestä voi päästä eroon riittävällä vedenjuonnilla
Joskus ruokailutottumusten tarkastelu ja vedenjuonnin lisääminen riittävät pahanhajuisen hengityksen torjumiseen. Hygieniaa ei kuitenkaan tulisi unohtaa.

Selvitä pahanhajuisen hengityksen syy

Ennen minkään hoidon aloittamista sinun tulisi selvittää pahanhajuisen hengityksen juurisyy. Voi olla, että sinun tulee vain välttää valkosipulin ja sipulin syöntiä tai pitää suu kosteana.

Vältä tupakkaa ja alkoholia päästäksesi eroon pahanhajuisesta hengityksestä

Kuten yllä mainittiin, tupakka ja alkoholi voivat pahentaa pahanhajuista hengitystä. Jos poltat tai juot, ongelman hillitsemiseksi on välttämätöntä välttää kyseisiä tottumuksia.

Syö enintään kolme ateriaa päivässä

Mitä suurempi on päivittäisten aterioiden määrä, sitä enemmän suun pH muuttuu, sitä kauemmin bakteerit ruokkivat itseään ja sitä suurempi on riski ruoanjäämien kertymisestä. Lisäksi välipalat aterioiden välillä ovat monissa tapauksissa makeita ja houkuttelevia bakteereille. On sanomattakin selvää, että tämä ei auta pääsemään eroon pahanhajuisesta hengityksestä – se vain pahentaa asiaa.

Hoida suuhygieniaa hyvin ja huuhtele suu kookosöljyllä

Tutkimusten mukaan harjaus on tärkeämpää kuin hammastahna. Lisäksi jos kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, suosittelemme hampaiden harjauksen jälkeen huuhtelemaan suun silloin tällöin kookosöljyllä. Kookosrasvassa on runsaasti lauriinihappoa, ainetta, jolla on osoitettu olevan suotuisia vaikutuksia useiden taudinaiheuttajien torjunnassa.

  • Kun siis olet harjannut hampaasi, ota ruokalusikallinen kookosöljyä ja huuhtele sillä suuta 5–10 minuutin ajan. Myöhemmin voit tehdä tätä jopa 20 minuuttia. Kun aika on kulunut, älä nielaise öljyä, vaan sylje se pois.

Pureskele tiettyjä yrttejä päästäksesi eroon pahanhajuisesta hengityksestä

Persiljan, mintun, neilikoiden, fenkolin ja eräiden muiden yrttien, kuten alfalfan, kardemumman, kamomillan, saksankirvelin, rosmariinin ja salvian pureskelukin auttaa hoitamaan pahanhajuista hengitystä.

Hyödyllisiä lisäravinteita, jotka auttavat pääsemään eroon pahanhajuisesta hengityksestä

Suun probiootit voivat auttaa pääsemään eroon pahanhajuisesta hengityksestä
Suun probiootit saattavat auttaa hoitamaan pahanhajuista hengitystä. Kysy kuitenkin lääkäriltä ennen niiden käyttöä.
  • Sinkki: Useat tutkimukset osoittavat, että sinkkisuolat muuntavat rikkiyhdisteet hajuttomiksi kaasuiksi.
  • Probiootit: Yleensä terveillä ihmisillä pitäisi olla suussaan Streptococcus salivarius -bakteereja. Pahanhajuisesta hengityksestä kärsivillä ihmisillä tätä bakteeria on kuitenkin havaittu olevan liian vähän tai se on jopa puuttunut kokonaan. Tästä syystä suun probiootit näyttäisivät auttavan ratkaisemaan tämän ongelman.

Jos siis haluat eroon pahanhajuisesta hengityksestä, pidä riittävä väli aterioiden välillä, rajoita nopeasti fermentoituvaa kuitua ja kokeile huuhdella suu kookosöljyllä. Monissa tapauksissa nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan riitä torjumaan tätä vaivaa. Jos oireet jatkuvat, suosittelemme käyntiä lääkärissä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kim JS, Park JW, Kim DJ, Kim YK, Lee JY. “Direct effect of chlorine dioxide, zinc chloride and chlorhexidine solution on the gaseous volatile sulfur compounds. “Acta Odontol Scand. 2014 Nov;72(8):645-50.
  • Jayakumar A, Padmini H, Haritha A, Reddy KP.” Role of dentifrice in plaque removal: a clinical trial.” Indian J Dent Res. 2010 Apr-Jun;21(2):213-7.
  • ratibha PK , Bhat KM, Bhat GS. “Oral malodor: a review of the literature.” J Dent Hyg. 2006 Summer;80(3):8.
  • Scully C, Rosenberg M. “Halitosis.” Dent Update. 2003 May;30(4):205-10.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.