Logo image
Logo image

Millainen sairaus tupakoitsijan melanoosi on?

2 minuuttia
Keuhkosyövän lisäksi tupakoinnilla voi olla monia muita negatiivisia seurauksia, ja yksi niistä on tupakoitsijan melanoosi. Tänään kerromme tummista läiskistä, joita voi ilmaantua tupakoitsijan suuhun.
Millainen sairaus tupakoitsijan melanoosi on?
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tupakoitsijan melanoosi on vain yksi tupakoimisen monista mahdollisista haittavaikutuksista. Tiedetään, että tupakoimisen mukana voi tulla monenlaisia ongelmia. Se on hyvin vahingollista terveydelle, eivätkä ihmiset ole tietoisia kaikista sen aiheuttamista terveysongelmista, keuhkosyövän lisäksi.

Melanoosissa ilmenee tummia läiskiä iholla ja limakalvoilla. Kyse on hyvälaatuisesta prosessista, mutta se saatetaan sekoittaa helposti monimutkaisempiin prosesseihin, kuten suusyöpään. Molempiin sairauksiin liittyy aluksi tummien läiskien ilmaantuminen suun alueelle.

Viimeaikoina tutkijat ovat arvioineet, että tupakoimisen seurauksena kuolee joka vuosi noin kahdeksan miljoonaa ihmistä. Tupakointi ei ainoastaan vaikuta tupakoitsijaan itseensä, vaan myös hänen ympärillään olevien ihmisten terveyteen.

Tupakoitsijoiden määrä jatkaa kasvuaan, ja se saattaa johtua siitä, että tupakoinnin negatiivisista vaikutuksista ei vielä olla tarpeeksi tietoisia. Tästä syystä haluamme tämän päivän artikkelissa kertoa, millainen sairaus tupakoitsijan melanoosi on ja miten sitä voidaan hoitaa.

Mikä tupakoitsijan melanoosi on?

Kuten jo mainitsimme, melanoosiin liittyy tummien läiskien ilmestyminen suuhun, pääosin ikeniin. Kyse on hyvälaatuisesta ja hoidettavissa olevasta tilasta. Tutkijoiden mukaan melanoosi johtuu täysin tupakoinnista.

Tämä tarkoittaa sitä, että geneettisillä tekijöillä ei ole vaikutusta tämän vaivan syntyyn. Vaikka näiden tummien läiskien synnyn taustalla onkin tupakointi, voivat ne saada alkunsa myös purutupakan pureskelusta.

Tupakoitsijan melanoosi saa alkunsa, koska jotkin tupakan ainesosat stimuloivat limakalvojen melanosyyttejä. Melanosyyttisolut ovat vastuussa melaniinin tuotannosta. Tämä aines määrittää ihon värin.

Tutkijoiden mukaan melanoosi vaikuttaa noin 30 %:iin kaikista tupakoitsijoista. Tämän taudin kehittymiseen vaikuttaa muun muassa se, kuinka kauan henkilö on tupakoinut sekä poltetun tupakan määrä.

Tummien läiskien lisäksi ilmenee pahanhajuista hengitystä sekä hampaiden keltaisuutta. Periaatteessa kyse on vain esteettisestä haitasta. Melanoosi voi kuitenkin huomaamattomana johtaa vakavempien sairauksien, kuten syövän havaitsemiseen.

Some figure

Miten tunnistaa melanoosi?

Melanoosi sekoitetaan helposti muihin terveydellisiin ongelmiin, mukaan lukien syöpään.

Suusyöpä liittyy läheisesti tupakoimiseen. Melkein kahdeksan kymmenestä tupakoitsijasta kärsii suusyövästä. Tämän sairauden oireet vaihtelevat paljolti. Ensimmäisenä merkkinä on usein limakalvojen kokemat värimuutokset.

Suusyöpä ei ole kuitenkaan ainoa sairaus, johon melanoosi helposti sekoitetaan. On tärkeää tietää, että tietynlaiset verisuonten leesiot ilmenevät samalla tavalla. Muita sairauksia, joihin melaanosi voidaan sekoittaa, ovat:

Miten tupakoitsijan melanoosi diagnosoidaan?

Ainoa keino erottaa tupakoitsijan melanoosi muusta mahdollisesta sairaudesta, on suorittaa biopsia eli ottaa koepala. Tällä tavoin lääkäri pystyy selvittämään, että tummat läikät eivät ole merkkejä jostain muusta sairaudesta. Olisi kuitenkin suositeltavaa, että ennen koepalan ottoa potilas lopettaisi tupakoinnin.

Tupakoinnin loputtua ja jos kyseessä todella on melanoosi, tummat läiskät katoavat ajan myötä itsekseen. Kuten jo mainitsimme, kyse on hoidettavissa olevasta sairaudesta. Voi kuitenkin viedä vuosia, ennen kuin tummat läiskät katoavat kokonaan.

Some figure

Loppuyhteenveto

Melanoosi on hyvälaatuinen vaiva. Jos olet tupakoitsija, olisi hyvä käydä lääkärissä tarkastuttamassa mikäli tästä vaivasta ilmenee minkäänlaisia merkkejä. Tummat läiskät tulee tarkistuttaa, jotta voidaan varmistaa se, onko kyse melanoosista vai jostain muusta sairaudesta, kuten syövästä.

Lisäksi tupakointia tulisi välttää kaikin tavoin. Kaikilla tupakan sisältämillä aineksilla on negatiivisia vaikutuksia ihmisen elimistöön. Olisi siis hyvä pohtia erilaisia hoitomuotoja, lääkityksiä tai muita tapoja lopettaa tämä paha tapa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • La melanosis del fumador | Quintana López Clínica Dental. (n.d.). Retrieved January 9, 2020, from http://www.quintanalopez.com/melanosis-del-fumador/
    Fernández Blanco, G. (n.d.). Lesiones pigmentadas de la mucosa oral.
  • Melanosis bucal asociada a tabaquismo inhalado en un grupo de venezolanos: estudio clínico transversal. (n.d.). Retrieved January 9, 2020, from https://www.actaodontologica.com/ediciones/2013/2/art-9/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.