Jokainen on kärsinyt korvien soimisesta varmasti jossain vaiheessa elämää. Joskus kyseessä on varsinainen sävelmä, jota kukaan muu ei kuule. Musiikin…
Mistä paksu sylki voi johtua?
Normaalia paksumpi sylki voi johtua jostain sairaudesta. Se voi johtua myös hormonaalisista muutoksista tai tiettyjen lääkkeiden käytöstä.

Sylki on välttämätöntä suuontelon oikeanlaiselle toiminnalle. Se kostuttaa suuta, pitää sen puhtaana ja kostuttaa myös ruokaa, jotta se on helpompi niellä. Sylki on normaalisti melko ohutta eikä sitä juurikaan edes huomaa tai ajattele, joten paksu sylki voi kieliä jostain kehon epätasapainotilasta.
Ensinnäkin on hyvä tietää syljen koostumuksesta. Suussamme olevat sylkirauhaset muodostavat sitä noin 0,5-1 litraa vuorokaudessa. Jos sylkirauhasten toiminnassa tapahtuu muutoksia, myös syljen tuotanto voi muuttua. Näin käy muun muassa kemoterapian ja säteilyhoidon yhteydessä. Sylki muuttuu siten tahmeaksi ja sitkeäksi, ja se tuntuu paksummalta.
Sen lisäksi, että paksu sylki tuntuu suussa epämukavalta, se voi johtaa esimerkiksi puhe-, nielemis- ja jopa hengitysongelmiin. Onko tätä ongelmaa mahdollista ratkaista? Katsotaan!
Mikä aiheuttaa syljen paksuuntumista?
Paksu sylki voi johtua monista eri häiriöistä kehossa, kuten:
- Kohonnut verenpaine
- Diabetes
- Munuaisongelmat
- Sylkikivet
- Syöpä
- Parkinsonin tauti
- HIV
- Suutulehdus
- Infarkti
Paksu sylki voi johtua myös suun kuivumisesta tai hormonaalisten muutosten aiheuttamasta ärsytyksestä etenkin yli 40-vuotiailla naisilla. Toisin sanoen, ikääntyminen itsessään voi jo aiheuttaa syljen paksuuntumisen.
Yksi erittäin yleinen syy on kemoterapiahoitojen, antihistamiinien, masennuslääkkeiden sekä nesteenpoisto- tai kipulääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset.
Mitä ongelmia paksu sylki voi aiheuttaa?
Kun sylki on kovin paksua, se voi vaikeuttaa nielemistä. Tämä saa meidät pikemminkin imemään ruokaa sen normaalin nielemisen sijasta, koska suuontelon kosteutus ja sitä mukaa ruoan liukastaminen on vähentynyt. Se voi johtaa siihen, että imaisemme tai hengitämme vahingossa keuhkoihimme ruokaa.
Kuiva ja tahmea olo suussa johtaa myös pahanhajuiseen hengitykseen sekä nielemis-, pureskelu- ja puhevaikeuksiin. Hampaat reikiintyvät herkemmin ja iensairauksien riski kasvaa. Lisäksi kielikin kuivuu. Tämä ei vain muuta makuaistia, vaan kieleen voi myös ilmestyä haavaumia. Suun haavat ja halkeilevat huulet ovat myös hyvin yleisiä.
Lue lisää: Suun haavaumien ja aftojen hoito
Diagnoosi
Syljen koostumusta ja ominaisuuksia voidaan arvioida Sialometria-nimisellä tekniikalla. Se arvioi ensisijaisesti syljen määrää. Ammattilainen voi myös tehdä sylkirauhasten biopsian analysoidakseen ne ja selvittääkseen, esiintyykö potilaalla patologisia ongelmia.
Hoito
Vaurioituneille sylkirauhasille ei ole olemassa mitään hoitoa. Paksun syljen ohentamiseen on kuitenkin joitain keinoja:
- Juo runsaasti vettä.
- Kostuta ateriat kastikkeilla, liemillä jne.
- Käytä kotona ilmankostutinta.
- Pidä pää hieman koholla nukkuessasi.
- Kurlaa suuta.
- Harjaa hampaat usein.
- Pureskele purukumia.
- Rajoita alkoholin nauttimista ja tupakointia.
- Vähennä mausteisten ruokien määrää.
Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: 5 kotikonstia kuivan suun hoitoon
Hampaiden asianmukainen hoito
Kannattaa pitää mielessä myös kaikki aiemmat sairaudet tai säännöllisesti otettavat lääkkeet, sekä mahdolliset psykologisetkin tekijät, jotka voivat aiheuttaa syljen paksuuntumista. Joissain tapauksissa lääkäri saattaa suositella syljen muodostumista edistäviä aineita tai ns. syljen korvikkeita, kuten ksylitolia, aloe veraa tai fluoria.
Ksylitoli mineralisoi hampaita, estää niiden rappeutumista ja toimii myös voiteluaineena. Aloe vera edistää paranemista ja ehkäisee haavaumia ja halkeamia sekä kielessä että huulilla. Ksylitoli ja aloe vera voivat siis kohentaa potilaan oloa ja terveyttä.
Muista, että terveellinen suuhygienia on välttämätöntä. Ota tavaksi puhdistaa suu huolellisesti hammasharjalla, hammastahnalla ja hammaslangalla kaksi kertaa päivässä. Jos kärsit jostain suuongelmista, kuten paksuuntuneesta syljestä, ota lisäavuksi suuvedet, ksylitoli ja aloe vera, joiden avulla voit helpottaa tilaasi.