Miksi salmonella lisääntyy kesäisin?

Salmonella on melko tunnettu tauti. Tiedätkö, miksi tapausten määrä lisääntyy kesäisin?
Miksi salmonella lisääntyy kesäisin?

Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2020

Kun kesä lähestyy, lisääntyvät myös kuumat ilmat ja matkustelu. Muiden kulttuurien ruokien maistelu rannan läheisyydessä voi olla unohtumaton kokemus, mutta ei sovi unohtaa, että mikäli ruoka ei ole terveysprotokollien säätelemää, voi sen syömiseen liittyä tiettyjä luontaisia riskejä. Uhkarohkea turisti voi päätyä salmonellan uhriksi.

Salmonellaa aiheuttavaa bakteeria esiintyy läpi koko vuoden. Tällaisten ruokamyrkytystapausten määrä kuitenkin kasvaa kesäisin.

Miksi näin tapahtuu? Jatka lukemista kuullaksesi lisää!

Mikä on salmonella?

Salmonella on bakteeri, joka koostuu fakultatiivisista anaerobisista gramnegatiivisista basilleista. Tämä tarkoittaa sitä, että ne voivat saada energiaa hapen puutteessa. Näitä bakteereita kutsutaan yleisemmin salmonella-bakteereiksi. Näiden mikrobien luonnollisena asutuksena on valitettavasti kaikkien lämminveristen eläinten, mukaan lukien ihmisten, suolisto.

Salmonella-bakteerikantoja on lukuisia, sillä niitä on löydetty yli 2 500 serotyyppiä. Useimmat  niistä kuuluvat salmonella enterica –sukuun, joka kattaa yli 99 % ihmisten salmonellatapauksista.

Salmonella ei tule helposti, sillä nämä bakteerit eivät yleensä siedä vatsan hapokasta pH-arvoa ja ne saattavat kuolla ennen suolistoon pääsyä. Suolistoon selviytyvät yksilöt kohtaavat vielä bakteerikasvuston ja nopean suoliston kautta kulkeutumisen.

Vain pieni prosenttimäärä näistä mikrobeista onnistuu selviytymään ja lisääntymään suoliston limakalvolla. Tämä johtaa taudille ominaisten oireiden alkamiseen, joita ovat:

  • Vakava ripuli
  • Kuume
  • Vatsakipu
Salmonella aiheuttaa ripulia.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Krooninen ja akuutti ripuli: syyt ja hoito

Miksi salmonellatapausten määrä lisääntyy kesäisin?

Vastaus on yksinkertainen: korkea lämpötila lisää salmonella-bakteerin kasvunopeutta. Voit ajatella bakteerin kasvun pinnoilla olevan kuin vuoristorata:

  • Sopeutumisvaiheessa bakteeri asettuu asumaan väliaineeseen, johon raaka ja lämpimässä säilytetty ruoka on laitettu.
  • Sitten bakteeri kasvaa eksponentiaalisesti, jolloin jokainen bakteeri synnyttää kaksi uutta solua, lapsisolua, binäärisen fission avulla. Suotuisa elinympäristö (tässä tapauksessa korkea lämpötila) kiihdyttää salmonellan eksponentiaalista kasvua.
  • Tämän jälkeen tulee paikallaan pysyvä vaihe, “tasainen kausi” (tai vuoristoradan huippu), jossa bakteeri kasvaa ja kuolee samalla nopeudella ravinnon ehtymisen johdosta. Tässä kohtaa saavutetaan myös kasvuraja.
  • Lasku alkaa lopulta, kun ravinteita ei ole ja myrkyllisten tuotteiden kertymisestä tulee lopulta haitallista bakteeripesäkkeelle.

Mitä suurempi bakteerimäärä eksponentiaalisen ja paikallaan pysyvän vaiheen aikana on, sitä suurempi riski on sairastua salmonellaan,  mikäli ihminen altistuu saastuneelle ruoalle. Vielä ei ole kuitenkaan täysin selvää, kuinka paljon bakteereita ihmisen täytyy syödä kyseisen ruokamyrkytyksen kehittymiseksi. Tutkijat arvioivat luvun olevan 1-10 miljoonan välillä.

Salmonellaa kananmunassa.

Antrooppiset tekijät ja ympäristön vaikutus

Kuten mainitsimme jo aikaisemmin, on bakteerien lisääntyminen nopeampaa korkeammassa lämpötilassa ja sitä todennäköisempää ihmisen on saada suuri määrä bakteereita, mikä riittää salmonellan syntymiseen.

Kaikki riskit eivät kuitenkaan johdu lämpötilasta. Jotkut tavat voivat lisätä tartunnan todennäköisyyttä, kuten:

  • Raa’an ruoan syöminen huolehtimatta hygieniasta.
  • Kypsentämättömän ja lämpimässä pidetyn ruoan tuominen piknikille.
  • Likaisissa paikoissa syöminen, joissa ainesosat tai ruokailuvälineet eivät olet puhtaita ja saattavat sisältää salmonellaa.

Myös muut tekijät voivat lisätä salmonellan määrää pitkällä aikavälillä. Foorborne Pathogens and Disease –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa varoitetaan, että ilmastonmuutos vaikuttaa korreloituvan salmonellainfektioiden määrän kasvuun Yhdysvalloissa. Tämä käy järkeen bakteerikasvua edistävän lämpötilan nousun johdosta.

Ehkäise salmonellaa kesäisin

Yhteenvetona haluamme sanoa, että salmonella moninkertaistuu väistämättä kesäisin. Huolehdithan oikeanlaisista hygieniatavoista ja käytä maalaisjärkeä esimerkiksi ravintolavalintaa tehdessä.

Kesä on erityisen riskialtista aikaa ruokamyrkytysten suhteen. On tärkeää olla huolellinen ruokaa käsitellessä ja valmistaessa. Taudin estäminen on aina parempi kuin parantaminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.