Täytyykö ruoka desinfioida infektion ehkäisemiseksi?

Ruokasooda, etikka, vetyperoksidi, sitruuna... Tällä hetkellä puhutaan paljon eri tuotteista ruoan desinfiointiin, mutta emme tiedä varmuudella niiden tehosta. Tartuntojen ehkäisemisessä oleellista on oikeanlainen hygienia, säilytys ja kypsennyslämpötila.
Täytyykö ruoka desinfioida infektion ehkäisemiseksi?
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Koronaviruspandemian puhjettua olemme huolestuneet ruoan turvallisuudesta ja siitä, mitä toimenpiteitä meidän tulisi tehdä tartunnan välttämiseksi. Tämän seurauksena kysymys siitä, täytyykö ruoka desinfioida infektion ehkäisemiseksi, on ollut enemmän esillä.

On tärkeää tuntea perusvarotoimet ruoan käsittelyssä, sillä niistä voi olla meille suurta hyötyä, etenkin nyt pandemian aikana.

Jatka lukemista ja opi lisää aiheesta tässä artikkelissa.

Koronavirus ja muut patogeenit ruoassa

Ehdotetut varotoimet infektioriskin pienentämiseksi ovat yleisiä ohjeita; ne eivät siis ole vain koronaviruksen torjuntaa varten. Joidenkin asiantuntijalähteiden mukaan ruoka ei ole todennäköinen koronavirustartunnan lähde, sillä tällä hetkellä tartunnat tapahtuvat pääosin ihmisestä toiseen.

Ruokaan voi silti päätyä tartunnan saaneen henkilön sylkipisaroita, jotka puolestaan saattavat löytää tiensä limakalvoillemme. Tästä syystä, kuten minkä tahansa muun tartuntataudin aiheuttajan kohdalla, meidän on oltava äärimmäisen varovaisia, jotta emme toistuvasti koskettelisi suuta, silmiä ja nenää käsillämme.

Kädet on myös pidettävä puhtaina sekä kiinnitettävä huomiota kaikkien ruokien lämpötilaan, säilytysaikaan ja oikeanlaiseen kypsennykseen. Nämä ovat avainasioita virusten ja bakteerien pitämiseksi loitolla.

Täytyykö ruoka desinfioida?

Ensinnäkin on tärkeää tietää, että marketteihin saapuva ruoka on turvallista. Ei ole mitään syytä olettaa, että se aiheuttaisi minkäänlaisia terveysongelmia. Kaikki ruokaketjun työntekijät tekevät kaikki tarvittavat varotoimet, sekä nyt että ennen pandemiaa.

Ensisijaisesti meidän ei siis tarvitse miettiä ruoan desinfioimista tartunnan välttämiseksi minkään patogeenin kohdalla. Kannattaa silti tutustua parhaimpiin tapoihin ostaa, säilöä ja kypsentää eri elintarvikkeita, sillä nämä toimenpiteet auttavat suojaamaan meitä kaikenlaisilta mahdollisilta infektioilta.

Marketteihin saapuva ruoka on turvallista

Perushygienia ruoan käsittelyssä

Kuten olemme jo selittäneet, emmekä väsy toistamaan tätä, ruoan ostamisessa ja käsittelyssä kaikkein perustavanlaatuisin vaatimus on hyvin puhtaat kädet, pinnat ja keittiövälineet. Meidän tulisi olla erityisen varovaisia käsitellessämme samaan reseptiin kuuluvia eri raaka-aineita.

Näillä perushygieniatoimilla poistamme yhtälöstä ne yleisimmät tavat, joilla ruoka voi saastua. Tästäkin huolimatta on joitakin vielä täsmällisempiä toimenpiteitä, jotka tulisi tehdä käsitellessä erityyppisiä ruokia:

1. Liha ja kala

Liha ja kala ovat saastuneet tai saastuvat koronaviruksesta äärimmäisen epätodennäköisesti. Ne voivat kuitenkin kantaa muuntyyppisiä bakteereja, jotka saattavat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Lihaa ja kalaa koskevat varotoimet ovat:

  • Osta aina tuoretta ja hyvänlaatuista lihaa ja kalaa. Pyydä kauppiasta puhdistamaan ne ja poistamaan sisälmykset.
  • Laita ne nopeasti jääkaappiin. Jääkaapissa pidä ne erillään jo kypsennetyistä ruoista. Jos et aio syödä kalaa tai lihaa heti, voit pakastaa ne.
  • Varmista, että liha ja kala on läpikotaisin kypsennetty. 75 celsiusasteen lämpötila ruoan keskellä riittää.

2. Kananmunat

Kananmunat ovat herkkä elintarvike ja yksi salmonellan leviämisen pääasiallisista reiteistä. Niitä tulisi säilyttää tasaisessa lämpötilassa, mieluiten jääkaapissa. Toisin kuin moni usein tekee, kananmunan kuorta ei tulisi pestä, sillä se toimii suojaavana esteenä.

Turvallista on kypsentää kananmunat hyvin – sekä valkuainen että keltuainen – ja pitää aina kananmunaa sisältävät, myöhemmin syötävät ruokalajit jääkaapissa.

3. Hedelmät ja vihannekset

Vaikka kuumuuden ja kypsennyksen tiedetään tappavan kaikki mahdolliset taudinaiheuttajat, mukaan lukien koronavirus, kaikkia tuoreita kasviksia ja hedelmiä ei tarvitse kypsentää, jotta ne voi syödä. Tärkeää on ainoastaan pestä hedelmät ja vihannekset ennen syöntiä.

Vihannekset tulee vähintään pestä ennen syöntiä

Hankaa niitä vain huolellisesti juoksevan veden alla, joko erityisellä harjalla tai käsin. Kuivaa ne sitten talouspaperiin ja säilö oikeaan paikkaan.

Hedelmät ja vihannekset tulisi ostaa aina moitteettomassa kunnossa. Jos syöt ne kuorittuina, muista pestä ne ennen kuorintaa, sillä muutoin kuorimaveitseen saattaa tarttua kuoressa olevia epäpuhtauksia.

Täytyykö pakattu ruoka desinfioida?

Mahdollisen koronavirustartunnan vuoksi moni nyt pohtii, mitä ostoksille tulisi tehdä kotiin päästyä. Ensinnäkin, elintarvikkeiden pakkaus voi “saastua” vain jos joku on koskettanut sitä viruksen saastuttamilla käsillä tai yskinyt tai aivastanut sen päälle. Näin on mahdollista saastuttaa ainoastaan pakkaus tai astia, ei koskaan sen sisältöä.

Näin ollen kädet tulisi pestä erityisen huolellisesti läpikotaisin ja olla koskettelematta suuta, nenää tai silmiä kauppareissun jälkeen. Varmuuden vuoksi voit vielä pyyhkiä elintarvikepakkaukset kertakäyttöisellä talouspaperilla tai kosteuspyyhkeellä. Yksi vaihtoehto on jättää pilaantumattomat tuotteet kauppakasseihin muutamaksi tunniksi ennen niiden säilömistä kaappeihin.

Lyhyesti, ruokaa ei siis tarvitse desinfioida, mutta normaalit varotoimet tulee tehdä.

Turvallisimmat toimenpiteet, joita kaikki asiantuntijat suosittelevat, ovat ruokaa koskevat perushygieniatoimet. Näitä ovat jo aiemmin mainitut käsien, keittiövälineiden ja pintojen puhdistaminen huolellisesti, ruoan oikeaoppinen säilöminen ja hyvä kypsentäminen sekä ristikontaminaation välttäminen eri raaka-aineiden välillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Beatriz Robles Martínez. ¿HAY QUE DESINFECTAR LA COMIDA Y LOS ENVASES PARA EVITAR CONTAGIOS? El Comidista | El País. Disponible en: https://elcomidista.elpais.com/elcomidista/2020/04/16/articulo/1587043302_850699.html
  • Manual sobre las cinco claves para la inocuidad de los alimentos. Organización Mundial de la Salud. 2007.
  • Moreno M, Alarcón A. Higiene alimentaria para la prevención de trastornos digestivos infecciosos y por toxinas. Revista Médica Clínica las Condes. Setiembre 2010. 21(5):749-755.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.