Kuinka pestä hedelmät ja vihannekset koronaviruspandemian aikana

Koronaviruskriisin takia on alettu kiinnittää paljon huomiota tarvittaviin suojatoimenpiteisiin taudin leviämisen ehkäisemiseksi. On kuitenkin epävarmuutta siitä, kuinka hedelmät ja vihannekset tulisi pestä taudin hillitsemiseksi. Tässä artikkelissa jaamme siihen vinkkejä.
Kuinka pestä hedelmät ja vihannekset koronaviruspandemian aikana

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Hedelmien ja vihannesten kunnollinen peseminen on tärkeää niiden kantamien mahdollisten epäpuhtauksien poistamiseksi. Onkin tärkeää tietää sen tekemisessä oikea toimintatapa tartuntariskin minimoimiseksi. Lue alta, kuinka pestä hedelmät ja vihannekset koronaviruspandemian aikana.

Pelko ja huolet ovat kasvaneet näinä päivinä koronaviruspandemiasta johtuen. Tänään jakamiamme ohjeita tulisi kuitenkin noudattaa aina kun aiot syödä hedelmiä tai vihanneksia, vaikka söisit ne kuorineen.

Pestessä hedelmistä ja vihanneksista poistuu mahdollinen lika sekä torjunta-aineet, bakteerit ja muut taudinaiheuttajat, jotka voivat aiheuttaa myrkytyksiä ja muita terveysongelmia.

Voiko koronavirus levitä ruoan kautta?

Koronaviruspandemian alusta asti Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on selvittänyt asiaa läpikotaisin. Viraston raporttien mukaan tällä hetkellä ei ole mitään näyttöä siitä, että ruoka olisi todennäköinen viruksen tartuntareitti.

“Tutkijat ja viranomaiset ympäri maailmaa tarkkailevat viruksen leviämistä, eikä leviämistä ruoan kautta ole raportoitu.”

-EFSA

EFSA:n päätutkijan Marta Hugasin mukaan tähän lopputulokseen on tultu aiempien koronavirusepidemioiden perusteella, muun muassa joidenkin uudentyyppisen koronaviruksen kanssa samankaltaisten virusten, kuten SARS-CoV:n ja MERS-CoV:n, kohdalla. Tällä hetkellä uudentyyppisen koronaviruksen on todettu leviävän ihmisestä toiseen silloin, kun terve yksilö hengittää sisäänsä tartunnan saaneen ihmisen pisaroita tämän aivastaessa tai yskiessä.

Koronaviruksen ei ole todettu leviävän elintarvikkeiden välityksellä
Tähänastiset tutkimukset ovat osoittaneet, että koronavirus ei leviä elintarvikkeiden välityksellä. Tästäkin huolimatta on aina tärkeää pestä hedelmät ja vihannekset kunnolla.

Kuinka pestä hedelmät ja vihannekset oikein

Kuten jo selvensimme, on hyvin epätodennäköistä, että koronavirus leviäisi ruoan kautta. Tiettyjen päivittäisen hygieniasääntöjen noudattaminen auttaa kuitenkin minimoimaan minkä tahansa mahdollisen riskin. Ensin on tärkeää pestä kädet saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20 sekunnin ajan ennen hedelmien ja vihannesten pesemistä.

Et tarvitse hedelmien ja vihannesten pesemiseen saippuaa tai muita pesuaineita; niistä voisi vain jäädä jäämiä.

Kuinka nämä elintarvikkeet sitten pestään oikein?

Alla annamme joitakin suosituksia.

Kuinka pestä eri vihannekset

  • Lehtivihannesten, kuten lehtisalaatin ja muiden vastaavien kohdalla on hyvä erotella lehdet toisistaan ja pestä ne yksi kerrallaan. Näin saat poistettua lian ja mahdolliset torjunta-aine- ja lannoitejäämät kasvin sisäosista.
  • Kovempien kasvisten kohdalla (kurkut, kurpitsat, paprikat jne.) voit käyttää erityistä harjaa pesemiseen. Hankaa koko pintaa hellästi juoksevan veden alla.
  • Kukkakaali ja parsakaali on suositeltavaa jakaa ensin pienemmiksi kukinnoiksi. Upota ne sitten kylmällä vedellä täytettyyn astiaan, niin saat puhdistettua kaalin sisemmät osat, joihin ei pääse käsiksi kaalia pilkkomatta.
  • Juuresten, kuten perunat, punajuuret, porkkanat tai nauriit, voi antaa liota lyhyen aikaa vedessä, jotta mahdollinen lika pehmittyy. Hankaa niitä sitten harjalla tai sienellä, ilman pesuainetta, juoksevan veden alla. Muista pestä ne aina ennen kuorimista.

Kuinka pestä yleisimmät hedelmät

  • Mansikat, mustikat, vadelmat jne. ovat hyvin hauraita. Upota ne vähäksi aikaa kylmällä vedellä täytettyyn astiaan. Hankaa niitä sitten hellästi käsin ja huuhtele.
  • Hedelmät, joissa on syötävä kuori, tulisi aina pestä ensin – söi ne kuorineen tai ei. Huuhtele niitä hanan alla ja hankaa hellästi käsin. Tällaisia hedelmiä ovat esimerkiksi persikat, päärynät, omenat, luumut ja nektariinit.
  • Myös ne hedelmät, joilla ei ole syötävää kuorta, kuten kiivit, papaijat ja sitruunat, tulisi pestä ennen kuorintaa. Muutoin riskinä on se, että hedelmä saastuu sisältä kuorimaveitsen kautta.
  • Jotta puhtaat hedelmät ja vihannekset säilyvät paremmin, ne tulisi kuivata talouspaperiin.
Kuorittavat ja kuorimattomat hedelmät tulisi aina pestä
Joitakin hedelmiä ja vihanneksia tulee liottaa vedessä muutaman minuutin ennen syömistä.

Tarvitaanko hedelmien ja vihannesten pesemiseen desinfiointiainetta?

Kuten sanottu, koronaviruksen on hyvin hankalaa ja epätodennäköistä levitä elintarvikkeiden välityksellä. Terveys- ja ruokaturvallisuusviranomaiset eivät näin ollen suosittele käyttämään desinfiointiaineita hedelmien ja vihannesten pesemiseen.

Jos tästäkin huolimatta haluat käyttää desinfiointiaineita, varmista että ne ovat varmasti turvallisia käyttää elintarvikkeisiin. Noudata myös huolellisesti tuotteen ohjeita.

Asiantuntijat suosittelevat noudattamaan tunnollisesti hygienia- ja ruokaturvallisuuden perusnormeja. Hedelmien ja vihannesten pesemisen lisäksi meidän tulisi noudattaa myös seuraavia ohjeita:

  • Pese kädet aina hyvin ennen ja jälkeen ruoan käsittelyn. Pese myös keittiövälineet ja työtasot huolellisesti.
  • Pidä hedelmät ja vihannekset erillään raa’asta lihasta ja kalasta. Älä käytä samoja keittiövälineitä ja leikkuulautoja niiden valmistuksessa.
  • Kypsennä ja lämmitä vihannekset ennen syöntiä. Jos valmistat salaattia, pese kaikki ainekset ennen kuin pilkot ja tarjoilet ne.
  • Valitse tuoreita ja hyväkuntoisia hedelmiä ja vihanneksia.
  • Muista myös kaikki yleiset ehkäisymenetelmät välttääksesi koronaviruksen leviämisen.

Hedelmien ja vihannesten peseminen on perusvarotoimi

Näitä ohjeita tulisi aina noudattaa ennen tällaisten elintarvikkeiden syömistä ja kypsentämistä. Tämä voi auttaa suojautumaan koronavirukselta, vaikka ruoka onkin hyvin epätodennäköinen tartuntareitti. Samalla puhdistat niiden pinnoilta mahdolliset lika- ja lannoitejäämät sekä muut taudinaiheuttajat.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.