Insuliinin yliannostus

Hikoilu, uneliaisuus ja vapina ovat joitakin insuliinin yliannostuksen varhaisia ​​oireita. Opi tästä artikkelista, mitä tehdä insuliinin yliannostuksen sattuessa.
Insuliinin yliannostus

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Insuliini on hormoni, jolla on ratkaiseva rooli diabeteksen hallinnassa. Se edistää sokerin tai glukoosin imeytymistä ja varastointia. Väärä annostelu voi johtaa insuliinin yliannostukseen. Tätä hormonia tuottaa joukko siihen erikoistuneita soluja haimassa. Sitä voidaan syntetisoida laboratorioissa ja käyttää injektoitavana lääkkeenä diabeteksen hoidossa.

Tutkimusten mukaan tämä tauti vaikuttaa yli 285 miljoonaan ihmiseen maailmanlaajuisesti. Tämän hormonin käyttö parantaa elämänlaatua ja lisää eloonjäämisen mahdollisuutta monilla ihmisillä. Insuliinin yliannostus voi kuitenkin olla hengenvaarallinen ja sillä voi olla vakavia seurauksia.

Tunne insuliinin turvalliset annokset

Useimmissa tapauksissa insuliiniannos vaihtelee yksilön painon ja iän mukaan. Diabeteksen ylläpitohoidossa tavalliset arvot vaihtelevat 0,5-1,5 IU painokiloa kohden päivässä.

Tutkimukset viittaavat siihen, että insuliinin käyttötapa voi olla fysiologisen tai ei-fysiologisen hoito-ohjelman mukainen, joista ensimmäinen on yleisimmin käytetty, koska sen tarkoituksena on tukea hormonin tuotantoa kehossa. Tätä tarkoitusta varten käytetään bolusinsuliiniannosta ja perusannosta.

Perusinsuliini

Tämä on insuliiniannos, jota käytetään kompensoimaan verensokeritasoja koko päivän ajan. Tavoitteena on ylläpitää riittävä sokerin saanti eri elimiin ilman hyperglykemiaa.

Keski- tai pitkävaikutteista insuliinia käytetään yleensä kattamaan peruskuormitus. Määrän päättää erikoislääkäri.

Bolusinsuliini

Bolusinsuliini on insuliinia, jota annetaan ruokailun yhteydessä. Tällä tavalla keho pystyy käsittelemään verenkiertoon tulevaa sokeria ja välttämään hyperglykemian aiheuttamat komplikaatioita.

Diabeetikoiden tulee pitää verensokerinsa tiukasti hallinnassa ennen ateriaa. Lisäksi tulee ottaa huomioon aterian tyyppi, nautittujen hiilihydraattien määrä ja aterian jälkeen suoritettava fyysinen aktiivisuus.

Tämä edellyttää diabeetikon ennakkokoulutusta terveydenhuollon ammattilaisten toimesta.

Insuliinin annostustyypit

Tällä hetkellä markkinoilla on useita insuliinityyppejä. Lääkäreiden tulee ottaa huomioon sellaisia ​​tekijöitä kuin vapautumisnopeus ja insuliinipitoisuus.

Bolusinsuliini pääsee vereen 15 minuutin ja 1 tunnin välillä. Perusannos vapautuu hitaasti ja pysyy elimistössä yleensä 24 tuntia tai kauemmin.

On olemassa insuliinityyppejä, joiden pitoisuus on 100 IU millilitraa kohti, ja muita muotoja, jotka saavuttavat 500 IU:ta millilitrassa. Virhemarginaali on siis olemassa.

Annostelun osalta tutkimukset korostavat seuraavia hallintojärjestelmiä:

 • Insuliinipullot: Tämä oli ensimmäinen markkinoilla saatavilla oleva muoto. Se sisältää injektiopullon ja asteikolla varustetun ruiskun antamista varten. Yleisimmät tyypit ovat tavallinen, NPH ja lisproinsuliini.
 • Insuliinikynät: Tämä on ladattava ja säädettävä järjestelmä, jossa on insuliinipatruunoita nopeaa annostelua varten. Patruunat sisältävät yleensä 300 IU insuliinia.
 • Insuliinisuihkut: Tämä laite, joka on samanlainen kuin kynä ja mahdollistaa ihonalaisen annon ilman neuloja.
 • Jatkuvat infuusiopumput: Tämä on pieni laite, joka pumppaa insuliinia säiliöstä määrätyllä nopeudella. Anto tapahtuu ihon alle, yleensä pakaraan tai vatsaan.
Insuliinipumput säätelevät annostelua tietokoneistetun järjestelmän avulla. Tämä on ohjelmoitava etukäteen.

Miten insuliinin yliannostus tapahtuu?

Useimmille diabeetikoille insuliinin käyttö on osa arkirutiinia, joka ei vaadi suurta taitoa. Yliannostuksen vaaraa ei pidä kuitenkaan aliarvioida, sillä liian paljon tai liian vähän insuliinihoitoa voi vaarantaa ihmisen elämän. Jotkut insuliinin yliannostuksen syistä ovat seuraavat:

 • Liian iso annos
 • Sopimattoman insuliinityypin käyttö
 • Useita annoksia ilman reseptiä
 • Ei syö ruokaa annoksen jälkeen
 • Annostelu jalkoihin tai käsivarsiin ennen liikuntaa, koska tämä nopeuttaa imeytymistä

Näissä tapauksissa kehossa esiintyy ylimääräistä insuliinia, jota kutsutaan myös hyperinsulinemiaksi. Tämä nopeuttaa elimistön sokeriaineenvaihduntaa. Tämän seurauksena verensokeritasot laskevat ja keho joutuu hypoglykemian tilaan, jolloin elintärkeät elimet jäävät ilman energiansaantia.

Yleisiä hyperinsulinemian oireita

Insuliinin yliannostus ilmenee usein hypoglykemian akuuttina muotona. Oireet alkavat yleensä nopeasti ja lievissä tapauksissa oireet ovat seuraavanlaisia:

 • Ärtyneisyys
 • Uneliaisuus
 • Hämmennys
 • Ahdistus ja masennus
 • Vapina ja heikkotus
 • Hikoilu ja vilunväristykset
 • Tunnottomuus huulissa
 • Huimaus ja pahoinvointi
 • Sydämentykytys
 • Kaksoisnäkö tai näön hämärtyminen

Toisaalta on insuliinisokkeiksi kutsuttuja yliannostustapauksia, joissa on erittäin vakava hypoglykemia, joka vaarantaa potilaan elämän. Ne edustavat lääketieteellistä hätätilannetta ja sisältävät seuraavat ilmenemismuodot:

 • Tajunnan menetys
 • Hengenahdistus
 • Koordinaatiokyvyn menetys
 • Keskittymisongelmia

Seuraukset

Insuliinin yliannostuksen tärkein seuraus on hypoglykemia. Tähän liittyy monenlaisia ​​komplikaatioita, joista yleisimmät ovat diabeettinen kooma ja kohtaukset.

Diabeettinen kooma

Tämä on diabetespotilaiden vakava komplikaatio, jolle on ominaista äkillinen tajunnan menetys. Diabeettinen kooma voi ilmaantua potilailla, joilla on sekä alhainen että korkea verensokeri. Hypoglykemian tapauksessa ilmiön syynä on aivojen energiansaannin häiriintyminen.

Kohtaukset

Kuten diabeettinen kooma, kohtaukset ovat seurausta keskushermoston glukoosin puutteesta. Tutkimukset viittaavat siihen, että tämä neurogeeninen oire ilmenee, kun veren glukoosipitoisuus on alle 50 milligrammaa desilitraa kohden (mg/dl). Lisäksi siihen voi liittyä käyttäytymishäiriöitä ja päänsärkyä.

Mitä tehdä insuliinin yliannostuksen yhteydessä?

Insuliinin yliannostuksen yhteydessä voidaan soveltaa tiettyjä suosituksia tilan etenemisen estämiseksi. Nämä toimenpiteet riippuvat oireiden vakavuudesta ja parantavat potilaan ennustetta.

Insuliinin yliannostus voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita.
Diabeettisen kooman tai kouristuskohtausten sattuessa nopea toiminta on avainasemassa.

Lievä insuliinin yliannostus

Ensinnäkin sairastuneen henkilön tulee välttää hätääntymistä ja pysyä rauhallisena. Ahdistus ja paniikki voivat pahentaa kliinistä kuvaa.

Samoin on tärkeää seurata verensokeria. Jos verensokerisi on alle 70 mg/dl, hypoglykemia voidaan vahvistaa.

Tässä tapauksessa on suositeltavaa syödä annos makeaa ruokaa tai juomaa, jossa on korkea glukoosikuormitus. Tällainen on hedelmä, karkki, virvoitusjuoma tai sokerikuutio.

Lisäksi on tärkeää määrittää, mikä on yliannostuksen suora syy. Jos henkilö jätti aterian väliin, hänen tulee syödä mahdollisimman pian.

Älä unohda mitata verensokeria 15-20 minuuttia yllä olevien toimenpiteiden suorittamisen jälkeen. Jos verensokerisi pysyy alhaisena tai oireet jatkuvat, on välttämätöntä hakeutua sairaalaan.

Vaikea insuliinin yliannostus

Vakavan insuliinin yliannostuksen kärsineet potilaat vaativat erikoishoitoa sairaalassa.

Älä missään tapauksessa yritä laittaa mitään tajuttoman henkilön suuhun, siinä on olemassa tukehtumisvaara. Ensisijainen toimenpide on mennä lähimpään terveyskeskukseen.

Lääketieteellinen hoito perustuu suonensisäiseen dekstroosiliuokseen. Lisäksi elektrolyytin vaihto on myös tarpeen useimmille ihmisille. Kun hypoglykemia tapahtuma on ohi, potilasta pidetään lääkärin valvonnassa, kunnes hänen tilansa on täysin vakaa.

Vinkkejä insuliinin yliannostuksen estämiseen

Koulutus diabeteksen hallinnasta on arvokkain keino välttää virheitä insuliinin antamisessa. Jotkut vinkit, jotka voivat auttaa estämään yliannostuksen, ovat seuraavat:

 • Lue insuliinipakkaus huolellisesti ennen sen käyttöä, varsinkin jos käytät uutta tai tuntematonta tuotetta.
 • Merkitse ja tunnista insuliinityypit, joita sinun tulee ottaa päivän aikana.
 • Älä jätä väliin aterioita tai unohda syödä insuliiniannoksen jälkeen.
 • Pidä kirjaa annetuista annoksista joka päivä.
 • Älä unohda aina tarkistaa insuliinimäärääsi.
 • Käänny ammattilaisen puoleen, jos et ole varma lääkkeen käytöstä.

Lääkärin antamien ohjeiden noudattaminen on avainasemassa

Insuliini on hormoni, josta on paljon hyötyä diabeetikoille. Mutta kuten kaikilla muillakin lääkkeillä, silläkin voi olla haitallisia vaikutuksia, jos sitä ei käytetä oikein.

Insuliinia käyttävien ihmisten tulee noudattaa tarkasti lääkärinsä ohjeita. Insuliinin yliannostus on tiedon puutteen aiheuttama tila, joka voi olla hengenvaarallinen, joten siihen ei pidä suhtautua kevyesti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Diabetesta koskevat uskomukset, jotka on syytä korjata
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Diabetesta koskevat uskomukset, jotka on syytä korjata

Kun ihmisellä todetaan diabetes, kaikkein vaikeinta hänelle on hyväksyä sen vaatimat uhraukset. Diabetesta koskevat uskomukset eivät useimmiten ole...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Di Lorenzi R, Bruno L, Pandolfi M, Javiel G, et al. Hipoglucemia en pacientes diabéticos. Rev. Urug. Med. Int. 2017; 2(3): 51-60.
 • Gómez A. Terapia insulínica. Revisión y actualización. Offarm. 2008; 27(10): 72-81.
 • Camejo M, García A, Rodríguez E, Carrizales M, et al. Visión epidemiológica de la diabetes mellitus: Situación en venezuela. Registro epidemiológico y propuesta de registro. Programas de detección precoz. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2012; 10(1): 2-6.
 • Kuzmanic A. Insulinoterapia. Rev. Med. Clin. Condes. 2009; 20(5): 605 – 613.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.