Lihottavatko sokerittomat virvoitusjuomat?

Monilla on tapana korvata sokerilliset virvoitusjuomat sokerittomilla virvoitusjuomilla, mutta ovatko ne loppujen lopuksi sen terveellisempiä kuin sokeria sisältävät juomat?
Lihottavatko sokerittomat virvoitusjuomat?

Viimeisin päivitys: 04 maaliskuuta, 2020

Voimme suoraan sanoa, että sokerittomat virvoitusjuomat ovat pitkälti korvaamassa sokeria sisältävät virvoitusjuomat. Huoli ylipainosta ja liikalihavuudesta on toden totta saanut meidät valitsemaan vähäkalorisia tai kokonaan kalorittomia juomia, mutta onko totta, että myös sokerittomat virvoitusjuomat voivat lihottaa?

Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä, että virvoitusjuomat eivät missään tapauksessa saisi korvata vettä nesteytysjuomana elimistömme asianmukaisen toiminnan takaamiseksi.

Sokerittomat virvoitusjuomat

Sokerittomien virvoitusjuomien riskit

Sokeriton virvoitusjuoma on juoma, josta sokeri poistetaan kokonaan ja se korvataan alkalisilla makeutusaineilla, kuten aspartaamilla, sakkariinilla tai syklamaatilla. Vaikka sokeriton virvoitusjuoma ei sisällä ollenkaan kaloreita, juomassa läsnä olevat makeutusaineet suosivat sokerin imeytymistä suolistossa.

Lisäksi sokerittomat virvoitusjuomat edistävät insuliinin eritystä samalla tavalla kuin sokeripitoiset juomat. Tämä tila taas aiheuttaa verensokeritasojen laskua, mikä omalta osaltaan luo nälän tunnetta. Nopeat verensokerin nousut ja laskut eli piikit voivat johtaa epäterveellisiin ateriavalintoihin, jotka puolestaan voivat pitkällä aikavälillä alkaa näkymään myös vyötäröllä. Lisäksi verensokerin lasku aiheuttaa väsymystä ja heikkoa oloa, mikä taas saa ihmisen hakeutumaan sokeri- ja kaloripitoisten herkkujen ääreen.

Makeutusaineet vaikuttavat myös suoliston omaan flooraan ja voivat muuttaa elimistössä eläviä bakteereja, aiheuttaen esimerkiksi glukoosi-intoleranssia tai dysbioosia, jossa suolistoon päätyy enemmän terveyden kannalta huonoja kuin hyviä bakteereja.

Makeutusaineiden kulutus vaikuttaa myös suoliston omaan flooraan ja voivat muuttaa elimistössä eläviä bakteereja

Sokerittomat virvoitusjuomat ja paino

Sokerittomien virvoitusjuomien suhdetta painoon tutkitaan yhä enemmän. Näiden tutkimusten tavoitteena onkin saada enemmän tietoa siitä, lihottavatko sokerittomat virvoitusjuomat, sillä kyseessä on varsin kiistanalainen aihe.

Viimeisin aiheesta julkaistu yhdysvaltalainen tutkimus, S ugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis (Lihavuuteen liitetty sokeri ja keinotekoisesti makeutetut juomat: Systemaattinen katsaus ja metaanalyysi) on osoittanut sokerittomien virvoitusjuomien kulutuksen ja liikalihavuuden välisen yhteyden.

Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä selventää, että tämä tutkimus ei erota sokeripitoisten virvoitusjuomien kulutusta sellaisista juomista, jotka eivät sisällä sokeria. Tulokset siis osoittavat, että virvoitusjuomien kulutus riippumatta siitä, sisältävätkö ne sokeria vai eivät, on suurempaa liikalihavuudesta kärsivillä henkilöillä.

Muut tutkimukset taas viittaavat siihen, että sokerittomat juomat voivat lisätä liikalihavuusriskin lisäksi myös sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, ​​mutta selkeää mekanismia tämän syystä ei ole vielä löydetty.

Toisaalta taas voimme löytää myös Plos Onen kaltaisia ​​tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet yhteyden sokerittomien virvoitusjuomien kulutuksen ja suuremman vatsarasvan määrän välillä. Tämän tutkimuksen myötä esille onkin nostettu epäilys siitä, että sokerittomat ja kalorittomat virvoitusjuomat eivät välttämättä olekaan tehokkaita vaihtoehtoja painon hallitsemiseksi.

Miksi sokerittomat virvoitusjuomat voivat lihottaa?

Kompensaation vaikutus

Sokerittomat juomat eivät välttämättä lihota itsessään, mutta ne on liitetty epäterveellisiin elämäntapoihin.

Monet meistä luulevat todennäköisesti, että ne kalorit, jotka säästämme nauttimalla sokerittomia ja kalorittomia juomia, voimme käyttää hyvillä mielin toiseen herkkuun, joka puolestaan sisältää enemmän kaloreita. Tätä ilmiötä tapahtuu erityisesti pikaruokaravintoloissa. Toisin sanoen hampurilaisella, ranskalaisilla, hot dogilla tai rasvaisella pizzalla herkuttelu ei tee ateriavalinnasta yhtään sen terveellisempää, vaikka täydentäisit ateriaa sokerittomilla tai kalorittomilla virvoitusjuomilla.

Tiedetään, että sokerittomat virvoitusjuomat eivät itsessään lihota, mutta ne on liitetty selkeällä tavalla epäterveellisiin elämäntapoihin

Sokerittomat virvoitusjuomat lisäävät nälän tunnetta

Kuten olemme jo aikaisemmin maininneet, myös sokerittomat virvoitusjuomat voivat laukaista nälän tunnetta, sillä niiden kulutus edistää insuliinin eritystä, joka taas puolestaan aiheuttaa verensokeritasojen laskua.

Joissakin tapauksissa sukraloosin kulutuksen yhteydessä koetusta insuliinin noususta ei seuraa glukoositasojen laskua.

Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että elimistömme reagoi sokerittomiin virvoitusjuomiin samalla tavalla kuin niissä olisi sokeria. Ainoana erona sokerittomien ja sokeripitoisten juomien välillä on siis se, että sokerittomissa juomissa sokerin läsnäolo on olematon, eikä se näin ollen voi myöskään imeytyä elimistöön.

Makea aiheuttaa riippuvuutta

Myös tiede on sen osoittanut: nauttimalla erittäin makeita elintarvikkeita, riippumatta siitä, sisältävätkö ne itsessään sokeria vai sokeria korvaavia makeutusaineita, ruoan tai juoman makea maku aktivoi usein niitä aivojen alueita, jotka liittyvät nautintoon ja palkitsemiseen. Tämä taas johtaa riippuvuuteen erittäin voimakkaista mauista ja tuntemuksista.

Tiedämme myös, että makeiden ruokien aiheuttama hyvän olon tunne aivoissa on niin merkittävä, että sitä voidaan verrata jopa huumeiden käytön tuomaan hyvän olon tunteeseen, ja tästä samaisesta syystä meillä onkin tapana olla persompia juuri makeille herkuille.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kahdeksan epäterveellistä ruokaa, joita tulisi välttää

Lopuksi

Jos haluamme pudottaa painoa, kaikkein loogisimmalta vaihtoehdolta ensisilmäyksellä näyttäisi se, että sokeripitoiset juomat tulisi korvata sokerittomilla vaihtoehdoilla. Toistaiseksi onkin nähty, että kohtuullisina annoksina sokerittomat virvoitusjuomat ovat turvallisia, eikä niiden nauttiminen tuo ruokavalioon ylimääräisiä ja turhia kaloreita.

Tiede on kuitenkin osoittanut, että sokerittomien virvoitusjuomien säännöllinen nauttiminen ei auta painonhallinnassa, sillä ne voivat johtaa kasvaneeseen nälän tunteeseen ja saada meidät syömään enemmän, sekä samalla lisätä vaarallisen vatsarasvan määrää.

Painonnousu on suhteellisen monimutkainen prosessi, josta emme voi syyttää yhtä tiettyä ruokaa, juomaa tai sokeria. Pääjuomana tulisikin aina pitää raikasta vettä, niin aterioiden yhteydessä kuin niiden ulkopuolellakin.

Entä silloin, jos haluamme silloin tällöin herkutella virvoitusjuomalla? Kumpi vaihtoehto on loppujen lopuksi parempi; sokeriset virvoitusjuomat vai sokerittomat virvoitusjuomat? Lyhyesti voimme sanoa, että mikäli näitä virvoitusjuomia kulutetaan vain satunnaisesti, voit yhtä hyvin valita myös sokerittomia ja kalorittomia virvokkeita, sillä pieninä määrinä niillä ei ole kielteisiä vaikutuksia terveytemme kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chia, C. W., Shardell, M., Tanaka, T., Liu, D. D., Gravenstein, K. S., Simonsick, E. M., … & Ferrucci, L. (2016). Chronic low-calorie sweetener use and risk of abdominal obesity among older adults: a cohort study. PLoS One11(11), e0167241.
  • Pereira, M. A. (2014). Sugar-sweetened and artificially-sweetened beverages in relation to obesity risk. Advances in nutrition5(6), 797-808.
  • Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. QJM: An International Journal of Medicine110(8), 513-520.
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., … & Kuperman, Y. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181.
  • Indian Heart Journal. Volume 70, Issue 1, January–February 2018, Pages 197-199. The truth about artificial sweeteners – Are they good for diabetics? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019483218300142
  • QJM. 2017 Aug 1;110(8):513-520. Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. doi: 10.1093/qjmed/hcx068.
  • Adv Nutr. 2014 Nov 14;5(6):797-808. Sugar-sweetened and artificially-sweetened beverages in relation to obesity risk. doi: 10.3945/an.114.007062. Print 2014 Nov.
  • PLoS One. 2016 Nov 23;11(11):e0167241. Chronic Low-Calorie Sweetener Use and Risk of Abdominal Obesity among Older Adults: A Cohort Study. doi: 10.1371/journal.pone.0167241. eCollection 2016.
  • J Nutr. 2012 Jun; 142(6): 1142S–1148S. Published online 2012 May 9. Sweetness and Food Preference. doi: 10.3945/jn.111.149575

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.