Sokerinhimon hillintä 5 vinkin avulla

Liiallinen sokerinsyönti on haitallista terveydelle. Sokerinhimon hillintä ja sokerin kulutuksen vähentäminen onnistuvat näillä viidellä vinkillä.
Sokerinhimon hillintä 5 vinkin avulla
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sokeri ei vaikuta ainoastaan painoon, vaan myös mielialaan. Sokerin kulutuksen vähentäminen voi olla yllättävän haastavaa, sillä makeanhimo on hyvin yleistä. Kuinka sokerinhimon hillintä sitten onnistuu? Jatka lukemista!

Sokeririippuvuus syntyy varsin helposti, ja sillä on valtava vaikutus ihmisen terveyteen. Sitä pidetään addiktiona. Valkoinen sokeri voi saada aikaan kemiallisen riippuvuuden, jossa ihminen tuntee tarvetta syödä sokeria päivittäin.

Alla on listattu joitakin vinkkejä, joiden avulla sokerinhimon hillintä onnistuu helpommin. Mutta katsotaan ensin, kuinka liiallinen sokerinsyönti vaikuttaa terveyteen.

Näin sokeri vaikuttaa terveyteen

1. Sokeri on pahaksi hampaille

Liika sokerinsyönti on haitaksi hampaille

Sokeri ruokkii hampaan kiillettä tuhoavia bakteereja.

Tuftsin yliopiston hammaslääketieteen oppilaitoksen professorin Carole Palmerin mukaan reikiä aiheuttavat bakteerit elävät yksinkertaisista sokereista. Ne voivat tuottaa hammaskiillettä tuhoavaa happoa.

2. Sokeri voi johtaa hallitsemattomaan nälkään

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että fruktoosi (eräänlainen yksinkertainen sokeri) vaikuttaa näläntunnetta säätelevään leptiini-hormoniin. Tutkimuksissa huomattiin, että fruktoosin jatkuva syöminen aiheuttaa resistenssin leptiinille, mikä edesauttaa jatkuvan nälän syntyä.

3. Se edistää painonnousua

Liika sokerin syöminen lihottaa

Paljon yksinkertaisia sokereita sisältävät tuotteet lisäävät kalorimäärää suhteettoman paljon.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että vaikka hyvin sokeripitoisissa tuotteissa on paljon kaloreita, ne eivät tyydytä nälkää kunnolla. Sitä vastoin vähän sokeria sisältävät ruoat vähentävät näläntunnetta enemmän.

Näiden tutkimusten mukaan painonpudotukseen tähtäävien ihmisten kannattaisi aloittaa vähentämällä hyvin sokeripitoisten tuotteiden kulutusta. Tutkijat ja lääkärit ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että liikalihavuus on monitahoinen sairaus, jonka syntyyn ei vaikuta pelkästään liiallinen sokerinsyönti.

4. Nostaa diabeteksen riskiä

Yksi suuri diabeteksen riskitekijä on virvoitusjuomien, energiajuomien, makeisten ja muiden sokeripitoisten tuotteiden syöminen. Ihmisillä, jotka nauttivat tällaisia juomia yhden tai kaksi päivässä, on paljon suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Diabeteksen lisäksi tällaisten liian sokeripitoisten juomien nauttiminen voi aiheuttaa myös painonnousua.

5. Sokeri voi johtaa aliravitsemukseen

Ihmisillä, joilla kaloreista yli 18 % tulee sokerista, on puutosta keholle välttämättömistä ravintoaineista, kuten foolihaposta, kalsiumista, raudasta sekä A- ja C-vitamiinista.

Sokerinhimon hillintä 5 vinkin avulla

1. Syö enemmän proteiinia

Sokerinhimon hillintä onnistuu syömällä enemmän proteiinia

Proteiinin syöminen auttaa hillitsemään sokerinhimoa.

Sokeripitoisten tuotteiden korvaaminen proteiinilla on hyvä keino tasapainoittaa verensokeria. Ruoasta riippuen proteiinipitoinen ateria vähentää sokerin imeytymistä ja ehkäisee verensokeripiikkejä, mikä vähentää sokerinhimoa.

Proteiinin syönnin lisääminen ei tarkoita, että sinun tulisi syödä enemmän lihaa; proteiinia saa myös palkokasveista, linsseistä, pavuista, kalasta, kananmunista ja maitotuotteista.

2. Sokerinhimon hillintä syömällä enemmän kuitua

Kuitupitoisten ruokien lisääminen ruokavalioon on helppoa. Mutta jos tavoitteena on sokerinhimon hillintä, ruokien tulisi sisältää luonnollista liukenevaa kuitua, jota on esimerkiksi pähkinöissä, pellavansiemenissä, hedelmissä ja kasviksissa.

Tällaisten ruokien kuitu hidastaa ruoan sulamisen nopeutta, mikä puolestaan tasapainottaa verensokeria. Tämä hillitsee tehokkaasti sokerinhimoa ja diabeteksen riskiä.

Yksi paljon kuitua sisältävän ruokavalion hyödyistä on se, että se pitkittää kylläisyydentunnetta, koska ruoka sulaa hitaammin.

3. Sokerinhimon hillintä kitkerillä ruoka-aineilla

Sokerinhimoa voi hillitä syömällä jotain kitkerää. Monet kitkerät ruoat sisältävät paljon probiootteja eli orgaanisia happoja, jotka auttavat lisäämään hyviä bakteereja.

Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi veteen puristettu sitruuna tai lime. Näiden hedelmien hapot auttavat hidastamaan ruoan sulamista, mikä auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja ehkäisemään sokerinhimoa.

4. Sokerinhimon hillintä on helpompaa pirteänä

Sokerinhimon hillintä on helpompaa levänneenä

Meillä on tapana torjua väsymystä syömällä sokeripitoisia tuotteita. Näin ollen riittävä unensaanti auttaa eliminoimaan väsymyksen aiheuttaman sokerinhimon.

5. Keskitä huomio muuhun

Aina kun mielesi tekee jotain makeaa, yritä ajatella jotain muuta. Mieliteot kestävät yleensä vain 10-20 minuuttia, joten jos onnistut keskittämään huomiosi johonkin muuhun tuon ajan, mieliteko katoaa. Mitä enemmän harjoittelet tätä, sitä helpompaa sokerinhimo on sivuuttaa.

Liiallinen sokerinsyönti on haitallista terveydelle. Näiden viiden vinkin avulla sokerinhimon hillintä ja sokerinsyönnin vähentäminen onnistuu helpommin.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A Narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.