Masennusneuroosin oireet, syyt ja hoito

Masennusneuroosi voi heikentää mielialaa merkittävästi. Vaikka se ei yhtä voimakas kuin kliininen masennus, se voi laskea henkilön elämänlaatua.
Masennusneuroosin oireet, syyt ja hoito
Andrés Carrillo

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Andrés Carrillo.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Masennusneuroosille on ominaista emotionaalinen sitoutuminen. Tällä tarkoitamme, että henkilö ei vain koe ympäristöä vihamieliseksi liioitellulla ja irrationaalisella tavalla (kuten perinteisessä neuroosissa), vaan hän kokee myös voimakkaita ja jatkuvia masennustiloja.

Ihmiset, joihin tämä ongelma vaikuttaa, osoittavat tiettyä masennukselle ominaista käyttäytymistä. Pohjimmiltaan äärimmäisen negatiivinen todellisuuskäsitys aiheuttaa yleisen mielialan alenemisen.

Useimmissa tapauksissa esiintyy myös fyysisiä oireita. Toisin sanoen voimakas mielialan lasku tuo mukanaan fyysistä epämukavuutta, kuten päänsärkyä, lihasjännitystä ja unihäiriöitä.

Masennusneuroosin syyt

Psykoanalyysin mukaan masennusneuroosin aiheuttaa psykogeeninen tila, joka kehittyy traumaattisista kokemuksista.

On olemassa kaksi suurta traumaryhmää, jotka aiheuttavat tällaisen neuroosin. Ensimmäisessä ryhmässä on toistuvia epäonnistumisia tietyillä elämänalueilla, jotka laukaisevat henkilössä opitun avuttomuuden. Tässä ihmiset uskovat, että vaikka he kuinka kovasti yrittäisivät menestyä, he eivät koskaan tule menestymään.

Toiseksi on niin sanottuja “deprivaatio-olosuhteita”. Nämä ovat kokemuksia, jotka erottavat ihmisen turvallisuuden lähteistään. Esimerkiksi ihmiset, jotka ovat joutuneet hylkäämään perheensä äkillisesti.

Riippumatta siitä, mikä aiheutti trauman, tämän tyyppisen neuroosin laukaisevaa tekijää on vaikea voittaa. On selvää, ettei kukaan ole sille immuuni; ero on negatiivisuuden voimakkuudessa ja ihmisen kyvyssä siirtyä tilanteesta eteenpäin.

masennusneuroosi ja sen vaikutukset
Traumat ovat osa elämää, mutta kyky päästä niiden yli riippuu mielentilastasi.

Masennusneuroosin oireet

Tämän psykopatologian pääoireet vaihtelevat ärtyneestä käytöksestä apatiaan. Tässä tilassa ihminen voi vaikuttaa euforiselta, kun hän on oikeasti järkyttynyt tai välinpitämätön.

Katsotaanpa luetteloa, johon on listattu masennusneuroosin tyypillisimpiä oireita.

  • Liiallinen pragmatismi: Kun joku mukautuu toistuviin rutiineihin intensiivisellä tavalla, kuten rituaalit.
  • Apatia: Haluttomuus tehdä minkäänlaista toimintaa tai edes saada itseään liikkeelle. Siihen liittyy yleensä fyysinen väsymys.
  • Introvertti käyttäytyminen: On tavallista, että tässä tilassa olevat ihmiset eristävät itsensä maailmasta välttääkseen tuntemuksiaan alttiiksi ulkomaailman vaaroille.
  • Päättämättömyys: Ajatuksen puute voi myös heijastua tapaan, jolla henkilö tekee päätöksiä. Hän ei näytä kykenevän tekemään konkreettisia päätöksiä elämänsä millään osa-alueella.
  • Syyllisyyden tunne: Henkilö näkee itsensä olevan vastuussa kokemistaan ​​negatiivisista asioista.
  • Ahdistunut käyttäytyminen: Ahdistunut ajattelumalli on toistuva oire; henkilö olettaa, että kaikki mitä hän tekee, päättyy huonosti jo ennen kuin hän on aloittanut.

Lisäksi muut tämän sairauden psykiatriset oireet liittyvät alhaiseen turhautuneisuuden sietokykyyn. Samoin heillä voi olla hallitsemattomia raivonpurkauksia äkillisesti tai irrationaalisesti.

Myös jotkin fyysiset oireet on tärkeää pitää mielessä:

  • Unettomuus tai muut unihäiriöt.
  • Käsien tai muiden kehonosien liiallinen hikoilu.
  • Jännityspäänsärky. Voimakas kipu, joka johtuu liiallisesta lihasten supistuksesta tietyissä aivojen lihasryhmissä.

Kuinka masennusneuroosia voidaan hoitaa?

Kuten olemme nähneet, osa tämän sairauden merkeistä ja oireista kuuluu myös neuroosiin ja masennukseen. Tästä syystä hoidon tulee olla kaksisuuntaista. Alla näemme, mitä lähestymistapoja mielenterveydenhuollon ammattilaiset käyttävät eniten.

1. Psykiatrinen hoito

Psykiatrisiin hoitoihin kuuluu lääkitys henkilön mielialan säätelemiseksi. Psykiatrit määräävät masennuslääkkeitä, jotka vaikuttavat tehokkaasti joihinkin aivojen välittäjäaineisiin (serotoniini, dopamiini, noradrenaliini). Lääkärin ohjeita annostuksen suhteen tulee noudattaa tarkkaan.

On tavallista, että samalla työskennellään psykologin kanssa, joka auttaa emotionaalisessa näkökulmassa.

2. Kognitiivinen käyttäytymisterapia

Tämä psykologinen terapia tarkastelee toimintahäiriöisten ajatusmallien uudelleenjärjestelyä. Tällä tarkoitamme, että se pyrkii muuttamaan huonosti mukautettuja henkisiä malleja toimivimpiin. Hoitomuodon menestyksen salaisuus on luottamukselliset keskustelut potilaan ja terapeutin kesken.

3. Lyhyt ratkaisupohjainen terapia

Tällaisella terapialla pyritään auttamaan lyhyessä ajassa. Se käsittelee potilaiden ongelmia tehokkaimmilla resursseilla kussakin tapauksessa.

Lyhyt ratkaisupohjainen terapia ei korosta sitä, mikä konfliktin aiheutti. Se on erityisen tehokasta, kun potilas työskentelee sekä psykologin että psykiatrin kanssa.

Masennusneuroosin hoitoon tarvitaan yleensä psykologia ja psykiatria.
Masennusneuroosia käsittelevässä terapiassa on monia psykologisia polkuja, joilla voidaan lieventää sairauteen liittyviä oireita.

4. Systeeminen hoito

Masennusneuroosista kärsivien ihmisten läheiset eivät ehkä pysty täysin ymmärtämään, mitä heidän rakkaalleen tapahtuu. Tästä syystä on tärkeää ottaa heidät osaksi terapeuttista prosessia.

Systeemisellä terapialla pyritään havaitsemaan ristiriidat useiden ihmisten välisessä dynamiikassa tai järjestelmissä. Esimerkiksi perheet tai parisuhteet.

Voidaanko masennusneuroosi parantaa?

Samoin kuin useimpia psykiatrisia häiriöitä, masennusneuroosia voidaan hoitaa pitkällä aikavälillä. Tämä on tärkeää selventää odotusten hallitsemiseksi. Masennusneuroosia sairastava voi kyllä voittaa sen ja elää täyttä elämää.

Ero parantumisen ja parantumattomuuden välillä liittyy siihen, onko henkilöllä käytettävissä omaisten tai omaishoitajien tukiverkostoa, varsinkin kun häiriöstä kärsivällä ei aina ole halua jatkaa terapiaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Di Filippi, Andrea Senna, Maria Da Glória Schwab Sadala, and José Maurício Teixeira Loures. “The Obsessive Neurosis: From the Clinic to Theory.” Agora (Brazil) 22.3 (2019): 362–371. Agora (Brazil). Web.
  • Zheng, Feng et al. “Somatic Symptoms and Their Association with Anxiety and Depression in Chinese Patients with Cardiac Neurosis.” Journal of International Medical Research 47.10 (2019): 4920–4928. Journal of International Medical Research. Web.
  • Maddi, Salvatore R. “The Existential Neurosis.” Journal of Abnormal Psychology 72.4 (1967): 311–325. Journal of Abnormal Psychology. Web.
  • De La Fabián, Rodrigo, Francisco Pizarro, and Mariano Ruperthuz. “La Metáfora Energética Del Ser Humano y Su Incidencia En El Auge de La Neurastenia, La Neurosis y La Depresión.” História, Ciências, Saúde-Manguinhos 26.3 (2019): 879–897. História, Ciências, Saúde-Manguinhos. Web.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.