Pitkäaikaisen seurustelun edut ja haitat

Onko pitkä- vai lyhytaikainen seurustelu parempi, kun haluat kuitenkin jossain vaiheessa mennä naimisiin? Tutustu tähän artikkeliin ja selvitä, mitkä ovat molempien seurustelutyyppien edut ja haitat.
Pitkäaikaisen seurustelun edut ja haitat
Andrés Carrillo

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Andrés Carrillo.

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Pitkäaikainen seurustelu on yleisempää kuin luulisi. Hyvin usein ihmiset olettavat, että pari on naimisissa, koska he ovat asuneet yhdessä useita vuosia ja heidän rutiininsa ovat samanlaiset kuin avioparilla. He ovat kuitenkin vain päättäneet ylläpitää suhdettaan ilman sen virallistamista pidemmän aikaa.

Tämä on usein ohimenevä vaihe. Toisin sanoen, jossain vaiheessa parisuhde joko kehittyy ja tulee muodollisemmaksi, tai se epäonnistuu ja päättyy eroon. On kuitenkin tapauksia, jolloin seurustelu voi jatkua pitkään.

Tämän syyt vaihtelevat. Esimerkiksi jotkut parit haluavat parantaa taloudellista tilannettaan ennen kuin he virallistavat suhteen. Tässä artikkelissa tarkastellaan pitkäaikaisen seurustelun etuja ja haittoja.

Pitkäaikaisen seurustelun edut

Riippumatta sosiaalisesta leimasta ja siitä, mitä ihmiset saattavat ajatella, pitkäaikainen seurustelu saattaa itse asiassa olla paras vaihtoehto joillekin pariskunnille. Alta löydät luettelon tämän tyyppisten parisuhteiden eduista.

1. Kyky tehdä yhteisiä sopimuksia

Parit, jotka ovat viettäneet pitkään aikaa yhdessä, voivat selviytyä paremmin epäsuotuisista tilanteista. Tämä johtuu siitä, että he ovat jo tehneet päätöksen olla yhdessä ja se auttaa välttämään yleisiä ongelmia. Tästä voidaan päätellä, että yhteiset sopimukset yhteisestä elämästä ovat terveellä pohjalla.

2. Turvallisuus

Yksi kaikkien ihmissuhteiden peruspilari on turvallisuus. Näin ollen pariskunnat, jotka ovat olleet yhdessä pitkään, tuntevat olonsa turvalliseksi parisuhteessa.

Toisin sanoen he luottavat toisiinsa ja tietävät jatkavansa eteenpäin terveessä suhteessa.

Pitkäaikainen seurustelu ei aina johda avioliittoon.
Pitkäaikaiset parisuhteet eivät aina johda avioliittoon. Ihmisten ei pitäisi tuntea, että heidän on pakko mennä naimisiin.

3. Yhteiset tavoitteet

Ajan myötä pariskunnat alkavat suunnitella yhteistä tulevaisuutta ja asettamaan erilaisia tavoitteita. Parisuhde vahvistuu, kun pariskunta saavuttaa asettamansa tavoitteet.

Terveessä parisuhteessa on kuitenkin tilaa myös molempien osapuolien omille haaveille ja tavoitteille. Yksilöitä yhdessä.

4. Perheen hyväksyntä

Yleensä perhe ja sukulaiset suhtautuvat hyväksyvämmin pariskuntaan, jotka ovat olleet yhdessä pitkään. Siksi sopeutumisprosessi tapahtuu pienistä eroista huolimatta.

Sinun ei tarvitse tykätä kumppanisi perheestä, mutta suvaitsevaisuus on avainasemassa.

5. Affektiivinen emansipaatio

Tämä viittaa kykyyn rakastaa itseään myös parisuhteessa. Tämäntyyppisissä suhteissa olevilla ihmisillä on yleensä terveempi itsetunto.

Se on kykyä olla itsenäinen hyvinvoinnin suhteen ja antaa kumppanisi täydentää onnellisuuttasi.

Pitkäaikaisen seurustelun haitat

Elämä ei ole täydellistä, joten sinun on otettava huomioon myös pitkäaikaisen seurustelun negatiiviset puolet. Tässä on luettelo joistakin mahdollisista ongelmista.

1. Ongelmia rutiineihin sopeutumisessa

Yksi pitkäaikaisen seurustelun suurimmista haitoista on vaikeus sopeutua tiettyihin rutiineihin. Konfliktit alkavat yleensä, kun pari viettää liikaa aikaa yhdessä eikä heidän suhteensa etene.

Todellisuudessa rutiini ei ole ongelma. Totuus on, että joskus tiettyjen ihmisten on vaikea hyväksyä muutosta ja sitä että se on välttämätöntä suhteen säilymiselle.

2. Romanttinen intohimo häviää

On normaalia, että romantiikka hiipuu pitkässä parisuhteessa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pariskunta olisi lakannut rakastamasta toisiaan. Se kuitenkin osoittaa, että on aika priorisoida parisuhdetta sekä kuunnella kumppanin toiveita asian suhteen. Kommunikaatio on avainasemassa.

Näin ollen pariskunnilla, joiden parisuhde perustuu yksinomaan romantiikkaan, on loputtomasti konflikteja.

3. Sosiaalinen paine muuttuu liian voimakkaaksi

Yksi pitkäaikaisen seurustelun tyypillisimmistä haitoista on näiden pariskuntien perheiden aiheuttama paine. Ystävät ja sukulaiset esittävät usein kysymyksiä, kuten: “Onko teillä jo hääpäivä tiedossa?” “Milloin aiot mennä naimisiin?” “Aiotteko saada lapsia?”

4. Pitkäaikainen seurustelusuhde epäilyjen vuoksi

Parin odotukset muuttuvat usein ajan myötä. Odotukset ja toiveet saavatkin muuttua ajan myötä.

Se ei tietenkään ole ongelma. Ongelma syntyy siitä, kun parisuhteen toinen osapuoli haluaa mennä kihloihin tai naimisiin, mutta toinen ei ole vielä valmis siihen. Se luo konflikteja ja epävarmuutta.

Kaikki pitkäaikaiset suhteet ovat alttiita konflikteille. Mikäli konfliktin aiheuttaneisiin ongelmiin ei puututa ajoissa, voi se olla hyvin tuhoisaa parisuhteelle.

5. Itsenäisyyden menettämisen pelko

Jotkut pitkäaikaiset parisuhteet ovat yhden tai molempien osapuolien pelon tulosta. Erityisesti nousee pelko itsenäisyyden menettämisestä, koska avioliitto johtaa usein vapauden heikkenemiseen.

Tämä liittyy leimautumiseen, koska seurustelevat ihmiset eivät ole sitoutuneet parisuhteeseen samalla intensiteetillä kuin naimisissa oleva pariskunta. Eroaminen ei siis olisi liian monimutkaista.

Onko avioliitto hyvä vaihtoehto pitkän seurustelun jälkeen?

Kuten olet nähnyt tässä artikkelissa, pitkäaikainen seurustelu toimii joillakin, kun taas toisilla se ei toimi. Mikäli tunnet epävarmuutta avioliittoa kohtaan, on sinun pohdittava parisuhdettasi ja arvioitava sen dynamiikkaa.

Parisuhteet, jotka toimivat hyvin pitkään, päättyvät todennäköisemmin avioliittoon. Ja toisaalta ne pariskunnat, joilla on ristiriitainen dynamiikka, epäonnistuvat todennäköisemmin myös pitkällä aikavälillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • “Relaciones de Pareja.” Kairós Gerontologia. Revista da Faculdade de Ciências Humanas e Saúde. ISSN 2176-901X 18.20 (2015): 173–188. Kairós Gerontologia. Revista da Faculdade de Ciências Humanas e Saúde. ISSN 2176-901X. Web.
  • Hernando-Gómez, Ángel, Pablo Maraver-López, and María Pazos-Gómez. “Experiencias Positivas y Negativas En Relaciones de Pareja de Jóvenes y Adolescentes.” Revista de Psicología 25.2 (2016): n. pag. Revista de Psicología. Web.
  • Calero, Francisco. “Matrimonio.” ¿Luis Vives o Antonio de Guevara? El Inicio Del Enigma. Dykinson, 2019. 259–282. ¿Luis Vives o Antonio de Guevara? El inicio del enigma. Web.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.