Logo image
Logo image

8 tapaa rakastua kumppaniin uudelleen

4 minuuttia
Voit rakastua kumppaniin uudelleen, mutta siihen tarvitaan asenteen sekä suhteen merkityksen muutosta. Varsinkin, jos käytte parhaillaan läpi kriisiä. Tässä joitakin vinkkejä, joista voi olla apua parisuhteeseen!
8 tapaa rakastua kumppaniin uudelleen
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Parisuhde voi epäonnistua monista syistä. Siksi on tärkeää etsiä tapoja rakastua kumppaniin uudelleen eron välttämiseksi, mikäli todella välitätte toisistanne.

Sen tekemiseen tarvitaan nykyisen asenteen muuttamista ja uuden merkityksen antamista parisuhteelle. Se vaatii sitoutumista, ymmärrystä ja rakkautta. Suhteessa tulee myös olla avoimuutta, sillä avoimuus mahdollistaa ongelmia aiheuttavien uskomusten pohtimista uudelleen.

Ei ole helppoa rakastua uudelleen. Se vaatii sitä, että kummatkin osapuolet tarkastelevat ongelmaa objektiivisesti ja ratkaisevat sen yhtenä tiiminä. Tämä on toisinaan vaikeaa, sillä konfliktiin sisältyvä henkinen lataus voi herättää vanhat kaunat uudelleen.

Uudelleen rakastuminen ei kuitenkaan ole mahdotonta. Näin onnistut siinä.

Vinkkejä, joiden avulla voit rakastua kumppaniin uudelleen

Ensin on syytä pohtia haluatko jatkaa suhdetta, mikäli et ole enää kiinnostunut toisesta fyysisesti tai henkisesti. Onko välillänne hyvää kommunikointia, naurua, kumppanuutta ja intohimoa?

Mikäli vastaus on “ei”, tulee suhdetta pohtia uudelleen. Tässä joitakin vinkkejä sen tekemiseen.

1. Tunnistakaa ongelma voidaksenne rakastua uudelleen

Ensinnäkin on tärkeää tunnistaa, että suhde ei ole enää kukoistava ja keskustella siitä. On tärkeää tunnistaa ongelma, jotta se voidaan ratkaista.

Tämä vaatii kumpaakin osapuolta ilmaisemaan ajatuksiaan ja tunteitaan suhteen tilasta. Sitten voitte pohtia vaihtoehtoja, joiden avulla voitte rakastua toisiinne uudelleen.

Yleisin ongelma vaikuttaa olevan kommunikoinnin, läheisyyden ja intiimien hetkien puute, samojen kiinnostuksen kohteiden vähyys sekä yleisen seksuaalisen halukkuuden väheneminenRiidanaiheiden tunnistaminen auttaa määrittelemään parisuhteen todelliset tarpeet.

Some figure
On mahdotonta edes alkaa pohtia konflikteja ilman kunnollista vuoropuhelua.

Lue myös: Huonot tavat, jotka tappavat parisuhteen

2. Viettäkää aikaa kahdestaan

Sitoutukaa viettämään aikaa yhdessä aivan kahdestaan vähintään kerran viikossa. Ylitöiden tekeminen, lasten hoitaminen ja muut velvollisuudet voivat nimittäin estää pariskuntia varaamasta aikaa toisilleen ja se johtaa usein vieraantumiseen.

Pitääkö tämä paikkansa teidän kohdallanne? Varatkaa aikaa joka viikolle yhdessä olemiseen vain teille kahdelle. Suunnitelkaa romanttinen illallinen, katsokaa elokuva, käykää uusissa paikoissa tai keskustelkaa. Pitäkää kiinni suunnitelmasta ja tehkää siitä tapa.

3. Aloittakaa uusia aktiviteetteja, joita voitte tehdä pariskuntana

Miettikää aktiviteetteja, joista kumpikin pitää ja tehkää niitä yhdessä. Ehkä haluatte oppia tanssimaan, laittamaan ruokaa, joogaamaan tai oppimaan vieraan kielen. Molempien tulisi kuitenkin ihanteellisesti nauttia aktiviteetin tekemisestä toisen seurassa. Tiesitkö, että yhteisten kiinnostuksen kohteiden jakaminen vahvistaa sidettä ja edistää luottamusta.

4. Rakastukaa uudelleen olemalla ajattelevaisia

Rakkautta voi osoittaa pienillä asioilla. Niiden ei tarvitse olla aineellisia, vaan ne voivat olla pieniä tekoja, jotka tekevät molemmista kiitollisia suhteessa olemisesta.

Voit esimerkiksi tuoda aamiaisen sänkyyn.

On tärkeää tunnistaa asiat, jotka tekevät kumppanin onnelliseksi. Pienten yksityiskohtien merkitys piilee siinä, että ne voivat vahvistaa sidettä jopa vaikeiden kriisien aikana.

5. Tehkää hauskoja aktiviteetteja

Psykologi ja psykiatri José Díaz Morfa neuvoo lepyttämään tilanteita nauramalla yhdessä. Tällaiset hetket toimivat tehokkaasti tylsyyttä vastaan. Hauskanpito auttaa myös osapuolia jakamaan uusia asioita.

6. Sytytä intohimo uudelleen

On ehdottomasti tärkeää pohtia seksielämää, jotta voit rakastua kumppaniin uudelleen. Kokeilkaa uusia asioita seksielämän aktivoimiseksi, kuten erilaisia asentoja, seksilelujen käyttöä sekä uusia rakastelupaikkoja.

Tämä menetelmä voi sytyttää liekin uudelleen ja mahdollistaa uusien tapojen oppimisen toisesta osapuolesta nauttimiseksi.

7. Rakastukaa uudelleen antamalla tilaa toisillenne

Kuten jo totesimme aikaisemmin, on tärkeää viettää aikaa yhdessä. Kaikki tarvitsevat kuitenkin myös omaa tilaa – hetkiä kasvaa yksilöinä, pitää yllä ystävyyssuhteita ja kehittää harrastuksia.

Oman tilan ottaminen on toisin sanoen tapa tyydyttää omat tarpeet. Turhautuneisuus omien tarpeiden täyttymisen suhteen ei ole terveen parisuhteen kannalta suotuisaa.

8. Parantakaa kommunikointia

Kommunikointi on yksi parisuhteen tukipilareista. Pyrkikää siis aina kommunikoimaan selkeästi, rehellisesti ja molemminpuolisesti tavalla, jossa voitte asettua toisen osapuolen asemaan ja päästä yhteisymmärrykseen.

On myös tärkeää kasvattaa kunnioitusta kumppania kohtaan aktiivisen kuuntelun, vihaisten tunteiden hallinnan sekä eri näkökulmien hyväksymisen välityksellä.

Some figure
Uusia asioita yhdessä kokevat pariskunnat vahvistavat usein heidän välillään olevaa sidettä.

Lue myös: 10 terveen parisuhteen tapaa

Päivittäisiä asioita, joiden avulla voit rakastua uudelleen

Haluat siis rakastua kumppaniin uudelleen, mutta et tiedä mistä sinun tulisi aloittaa. Tässä lista päivittäisistä asioista, jotka voivat auttaa sinua saavuttamaan paremman parisuhteen.

 • Tehkää rutiineista hauskoja aktiviteetteja. Soittakaa esimerkiksi lempimusiikkianne samalla kun siivoatte kotia.
 • Kertokaa toisillenne päivittäin asioita, joista haluatte kuulla. Kertokaa mitä töissä tapahtui tai mistä näitte unta edellisenä yönä. Kiinnitä huomiota siihen, mitä kumppanisi sanoo sinulle.
 • Unohtakaa puhelin, kun keskustelette toistenne kanssa.
 • Pakatkaa laukkunne ja menkää pienelle romanttiselle matkalle.
 • Tehkää jokaisesta päivästä erityinen. Juhlistakaa pieniä asioita, joita arki tuo mukanaan. Se auttaa teitä arvostamaan yhdessä vietettyä aikaa.
 • Luokaa lista yhteisistä kiinnostuksenkohteista ja tehkää niitä yhdessä. Voitte keskustella mistä tahansa aiheesta, johon suhtaudutte intohimoisesti.
 • Rentoutukaa, meditoikaa, tehkää hengitysharjoituksia ja antakaa toisillenne hierontaa. Lyhyesti sanottuna siis miettikää tapoja, joilla voitte unohtaa hetkeksi huolenne.
 • Flirttailkaa, kehukaa toisianne, yllättäkää toisenne odottamattomilla lahjoilla tai romanttisella teolla.
 • Panostakaa itseenne huolehtimalla ulkonäöstänne ja asettamalla yksilöllisiä tavoitteita.
 • Kunnioittakaa toistenne yksityisyyttä ja omaa aikaa.
 • Käykää parisuhdeterapiassa, jotta voisitte yrittää rakastua toisiinne uudelleen.

Yhteenveto tavoista rakastua kumppaniin uudelleen

Parisuhdeterapia voi joissakin tapauksissa olla paras vaihtoehto, varsinkin kun suhde on jo heikentynyt paljon. Ammattilaisen pitäisi pystyä tarjoamaan tarpeellisia apuvälineitä ja tukea yhteensopimattomuuksien ylittämiseksi.

Oletko jo tehnyt kaikkesi, mutta et pysty enää rakastumaan uudelleen?

Joskus on vain parasta opetella rakastamaan jälleen itseään ja päätyä eroon. Kaikilla pariskunnilla ei ole tarvittavaa voimaa pysyä yhdessä koko elämän ajan ja sekin on täysin hyväksyttävää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Díaz J. Prevención de los conflictos de Pareja. 1.ª ed. Bilbao: Descleé de Brouwer; 2003.
 • Ortega Rojas J. Couple’s Bond: An Emotional Possibility to Grow. REE [Internet].2012;16:23-0. Recuperado de: https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/EDUCARE/article/view/4748
 • Puma Simbrón H. La atracción en la elección de pareja. RCCS [Internet]. 2012;5(1):55-0. Disponible en: https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/rc_salud/article/view/142

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.