Huonot tavat, jotka tappavat parisuhteen

23 helmikuun, 2020
Terve parisuhde perustuu sitoutumiseen, kunnioitukseen ja kommunikointiin. On kuitenkin uhkia, jotka varmasti tappavat parisuhteen ja rakkauden, kuten rutiini ja epärehellisyys.

Rakkaus voi kuolla yhtä nopeasti kuin se alkoikin, eivätkä monet meistä tajua, että tietyt asenteet ja tavat varmasti tappavat parisuhteen. Tunne, jota kutsumme ”rakkaudeksi”, on kuin itänyt siemen, joka tarvitsee kastelua sekä ravinteita kasvaakseen ja kukoistaakseen. Sinun täytyy huolehtia siitä, antaa sille aikaa ja nähdä vaivaa varmistaaksesi, että se kasvaa niin kauniina ja terveenä kuin vain voi.

Jos siis olet rakastunut, saatat haluta tietää nopeimmat tavat jotka tappavat parisuhteen, jotta voit vältellä niitä kuin ruttoa. Oletko valmis?

Viisi tapaa, jotka tappavat parisuhteen

Kahden ihmisen välinen parisuhde vaatii vaivannäköä ja omistautumista molemmilta osapuolilta, jotta suhde onnistuu. Kummankin täytyy kunnioittaa toista osapuolta. Se vaatii vaivannäköä, sillä kummankin täytyy asettaa sivuun egonsa ja ylpeytensä ja unohtaa kaikki mahdolliset ennakkokäsitykset.

Parisuhde on kahdesta ihmisestä koostuva tiimi. Leikkiin ryhtyäkseen kummankin täytyy olla aktiivinen ja tehdä kaikenlaisia myönnytyksiä. Kummankin täytyy myös luoda rajoja ja niitä tulee kunnioittaa. Se on ainoa tapa, jolla pystytään saamaan tasapainoinen ja pitkäkestoinen parisuhde.

Mitkä viisi asiaa siis vaikuttavat parisuhteeseen siinä määrin, että ne tappavat parisuhteen ja osapuolet haluavat päättää sen?

1. Mustasukkaisuus

Mies näpyttelee kännykällä ja nainen odottaa.

Mustasukkaisuus rajoittaa ihmisen vapautta ja epäluottamuksen sekä turhautumisen tunne tekevät suhteesta myrkyllisen.

Mustasukkaisuuden tunteminen on normaalia. Se on looginen ja ymmärrettävä pelko meille paljon merkitsevän ihmisen menettämisestä. Mutta jos tämä tunne muuttuu äärimmäiseksi ja kohtuuttomaksi, tuo se vain negatiivisia seurauksia kummallekin osapuolelle. Eikö olekin naurettavaa, että useimmat intohimorikokset liittyvät ihmisen tarpeeseen omistaa joku toinen?

Mustasukkaisuus ei ole imartelevaa ja se muuttaa ihastusta: tunnemme, että meidän täytyy vartioida ”omaisuutta” aivan kuten koira vartioi ruokakulhoaan. Se myös tarkoittaa selkeää luottamuksen puutetta kumpaakin kohtaan sekä vähäistä itsensä arvostamista. Se siis vaikuttaa kahteen parisuhteen tärkeimpään tukipilariin: luottamukseen ja kunnioitukseen.

Äärimmäisissä tapauksissa mustasukkaisuus johtaa siihen, että yksi parisuhteen osapuolista vähentää tai vähintäänkin pyrkii vähentämään toisen osapuolen vapautta. Kun toimimme tällä tavoin, päätämme nopeasti sen, mikä olisi voinut olla tasapainoinen ja harmoninen vuorovaikutus.

Suosittelemme sinua lukemaan: Mustasukkaisuus parisuhteessa – mistä sen tunnistaa?

2. Voit tappaa parisuhteen antamalla sen muuttua liian rutiininomaiseksi

Rutiini on parisuhteen pahin vihollinen, olipa se kuinka pitkä suhde tahansa. Itse asiassa se voi aiheuttaa tylsyyttä sekä muita epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten turhautuneisuutta. Niin ikään se saattaa johtaa kommunikoinnin heikentymiseen sekä tylsyyteen.

Jos et taistele rutiinia vastaan, saatat tuntea ärtyneisyyttä ja eristäytyneisyyttä kumppanistasi, vaikka nukkuisittekin yhä samassa sängyssä. Ei ole mitään pahempaa kuin se, että tunnet olevasi yksin, koska olet vailla rakastamasi ihmisen huomiota. Tämä on yksiselitteinen merkki siitä, että parisuhteesi on kuolemassa.

Jos siis yhä välität parisuhteestasi, tulee sinun huolehtia siitä rakkauden kasvistasi, jonka kerran laitoit alulle. Teidän täytyy löytää yhteisiä asioita tehtäväksi.

Tee sellaisia asioita, jotka kertovat sinun yhä rakastavan häntä ja välittävän hänestä. Voitte esimerkiksi aloittaa joogan, pilateksen tai tanssitunnin yhdessä. Sinun täytyy omistaa aikaa myös itsellesi. Tällä tavoin kaipaatte toisianne ja haluatte olla toistenne seurassa. Voit myös suunnitella matkoja ja yllättää toisenne. Käytä mielikuvitustasi ja haluasi sytyttää liekki uudelleen ja uusia siteenne.

Suosittelemme sinua lukemaan: Onko taistelu suhteen eteen merkki rakkaudesta?

3. Epärehellisyys

Asiat, jotka tappavat parisuhteen: kommunikoinnin puute.

Yksi valhe voi luoda epäilyä moniin totuuksiin.

Luottamus on yksi kaikkien terveiden parisuhteiden perusasioista ja epärehellisyys on yksi parisuhteiden pahimmista vihollisista.

Luonnollisestikin on paljon parempi aina yrittää kertoa totuus hienovaraisesti, vaikka se johtaisikin konfliktiin. On aina parempi olla vilpitön ilman pelkoa ja hyväksyä seuraukset. Valehteleminen voi tuhota luottamuksen, jota kumppanisi tuntee.

Epärehellisyys voi hälventää rakkaudentunnetta, sillä se on yksi parisuhteen tärkeimmistä perusasioista. Kun jäät kiinni valheesta, epäilee toinen osapuoli sinun vilpittömyyttäsi kaiken suhteen.

4. Kritiikki ja valitukset

Parisuhde on kahden ihmisen välinen, eikä parisuhteita ole kahta samanlaista. Et siis voi, eikä sinun pitäisikään odottaa parisuhteesi kehittyvän samalla tavalla kuin aikaisemmat suhteesi. Kyseessä on eri ihminen, jolla on ollut eri kokemuksia kuin sinulla ja jonka ajattelu- sekä toimintatapa eroavat omastasi huolimatta siitä, kuinka paljon teillä on yhteistä.

On siis väärin, kohtuutonta ja toisinaan jopa myrkyllistä olettaa toisen osapuolen toimivan ja tai käyttäytyvän juuri niin kuin sinä odotat. Jos myös valitat ja kritisoit jatkuvasti, tulee parisuhteesi heikentymään sekä muuttumaan myrkylliseksi.

On paljon parempi kommunikoida sekä käydä rakentavia keskusteluja sellaisen yksimielisyyden saavuttamiseksi, joka toimii parisuhteen kummallekin osapuolelle.

5. Uskottomuus

Pari halailee ja tyttö katsoo vierestä.

Uskottomuus vahingoittaa parisuhteen kaikista tärkeimpiä osia: luottamusta ja kunnioitusta.

Jos olet sellainen ihminen, että et voi tai et halua olla yksiavioinen, tulee sinun sanoa se heti kun aloitat jonkun kanssa seurustelemisen. Jos toinen osapuoli luottaa sinun olevan uskollinen, tulee uskottomuudesta isku vasten parisuhteen perustaa: luottamusta, kunnioitusta ja rakkautta.

Huomaathan, että uskottomana oleminen vaatii valehtelua sekä sitoutumisen puutetta. Toinen osapuoli voi kuitenkin kokea sen myös yhtenäisyyden puutteena sekä itsekkyytenä ja epärehellisyytenä. Joten huolimatta siitä, kuinka paljon toinen ihminen on valmis antamaan anteeksi ja yrittämään siirtyä eteenpäin, saattaa jokin olla ikuisesti rikki hänen sisällään.

Mikäli haluat ylläpitää rakkautta ja saada kestävän, harmonisen parisuhteen, täytyy sinun tietää mitä hetken nautinto voi maksaa sinulle.

Onko parisuhteesi riskeeraminen sen arvoinen?

Älä tapa parisuhdettasi

Huomaathan myös, että kun todella rakastat jotakuta ja haluat pitää hänet lähelläsi, täytyy sinun kunnioittaa häntä yksilönä, kumppanina sekä sinuun luottavana ihmisenä. Huomaathan, että hänen ei ole pakko antaa anteeksi pettämistä. Vaikka hän haluaisikin, ei hän ehkä pysty tekemään niin.

Pidä siis aina mielessä, että parisuhteet ovat kuin eläviä olentoja, joiden terveyttä sinun täytyy suojella. Niitä täytyy ravita rakkaudella, luottamuksella, kunnioituksella sekä seikkailulla. Pidä elossa se rakkauden tunne, joka alun alkaen toi sinut yhteen kumppanisi kanssa.

  • Molas López, F. J. (2018). Los celos son una mala compañía. Retrieved May 13, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/los-celos-son-una-mala-compania/
  • Escaño Hidalgo, A. (2016). ¿Cuáles son los límites en mi relación de pareja? Retrieved May 13, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/cuales-son-los-limites-en-mi-relacion-de-pareja/
  • Rizo, D. (2018). ¿Qué dice la psicología sobre la infidelidad? Retrieved May 13, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/que-dice-la-psicologia-sobre-la-infidelidad/