Logo image
Logo image

Alkoholi ja diabetes

4 minuuttia
Alkoholia on kaikkialla, ja usein juomista on vaikea välttää. Diabeetikon tulisi olla erityisen varovainen alkoholin käytön suhteen tai pidättäytyä siitä kokonaan.
Alkoholi ja diabetes
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Alkoholi ja diabetes eivät sovi hyvin yhteen. Alkoholi voi muuttaa tapaa, jolla elimistö käyttää verenkierrossa olevaa sokeria. Lisäksi se voi vaikuttaa käytettyjen lääkkeiden toimintaan.

Usein todetaan, että diabeetikkokin voi juoda alkoholia kohtuudellaTämä ei kuitenkaan koske kaikkia potilaita. Lisäksi jokainen meistä tietää, että alkoholin riskit ovat huomattavasti suuremmat kuin sen hyödyt.

Alkoholi ei kuulu terveellisiin elämäntapoihin. Vaikka onkin totta, että se on hyvin yleinen nautintoaine sosiaalisessa kanssakäymisessä, diabeetikoiden tulisi pitää äärimmäistä huolta terveydestään. Tässä syy.

Onko diabeetikon turvallista juoda alkoholia?

Some figure
Diabeetikon tulisi pidättäytyä alkoholista.

Vastaus kysymykseen on ei. Alkoholi kykenee nostamaan tai laskemaan verensokeria, ja tämä on merkittävä riski kaikille diabeetikoille. Lisäksi se voi aiheuttaa erinäisiä lisäongelmia.

Yleensä maksa vapauttaa glukoosia pitääkseen verensokerin tasaisena. Kun henkilö juo alkoholia, maksan on hoidettava sen hajottaminen. Se voikin lopettaa glukoosin vapauttamisen ja aiheuttaa näin verensokerin laskun. Tämä voi tapahtua 24 tunnin sisällä alkoholin juomisesta.

Jos henkilö taas juo runsashiilihydraattisia alkoholijuomia, voi tapahtua juuri päinvastaista: verensokeri nousee. Tämän lisäksi voi ilmetä muita haittoja:

 • Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita, mikä edistää painonnousua.
 • Maksa varastoi alkoholin kalorit rasvaksi. Tämä johtaa siihen, että maksasolut muuttuvat vastustuskykyisemmiksi insuliinille. Ajan myötä verensokeri saattaa nousta.
 • Alkoholimyrkytyksellä ja alhaisella verensokerilla on samankaltaiset oireet. Tämän vuoksi alhaista verensokeria on vaikeampi tunnistaa.
 • Alkoholi voi yleisesti ottaen tehdä joistakin diabeteksen komplikaatioista, kuten silmä-, munuais- tai neurologisista vaurioista, vakavampia.
 • Päihtynyt henkilö ei kykene tunnistamaan verensokeriongelmien oireita.

Tutustu myös tähän artikkeliin: Ajamiseen eniten vaikuttavat lääkkeet

Miten paljon alkoholia voin juoda?

Diabeetikon tulisi kysyä terveysalan asiantuntijalta alkoholin juomisen rajoituksista. Joissakin tapauksissa mikään määrä alkoholia ei ole turvallinen. Toisinaan taas kohtuulliselle ja satunnaiselle alkoholin juonnille ei välttämättä ole esteitä.

Jos terveysalan ammattilainen antaa alkoholin käytölle hyväksyntänsä, varmista, että diabeteksesi on hallinnassa ennen alkoholin juontia. Sinun on myös hyvä tietää, millaisia vaikutuksia alkoholilla voi olla ja mitä varotoimia sinun tulisi tehdä ongelmien välttämiseksi.

Kohtuullinen juominen tarkoittaa korkeintaan yhtä juomaa per päivä naisilla ja kahta miehillä. Mitä “yksi juoma” sitten tarkoittaa? Se voidaan määritellä seuraavasti:

 • 360 millilitraa juomia, joiden alkoholipitoisuus on 5 % tai vähemmän, kuten olutta.
 • 150 millilitraa juomia, joiden alkoholipitoisuus on 12 %, kuten viiniä.
 • 45 millilitraa juomia, joiden alkoholipitoisuus on 40 %, kuten viskiä, rommia, giniä jne.

Alkoholi ja diabetes: yhteisvaikutus lääkkeiden kanssa

Lääkkeitä ei suositella sekoitettavan alkoholin kanssa, ja tämä koskee myös diabeteslääkkeitä. Monet lääkkeet syntetisoidaan maksassa, ja kun juodaan myös alkoholia, molemmat aineet kilpailevat siitä, kumpi assimiloituu ensin.

Näin ollen alkoholi voi vaikuttaa lääkkeiden toimintaan. Jotkut diabeteslääkkeet laskevat verensokeria stimuloimalla haimaa tuottamaan enemmän insuliinia.

Koska alkoholikin pystyy laskemaan verensokeria, yksi mahdollinen seuraus on hypoglykemia tai pahimmassa tapauksessa “insuliinisokki”, joka on hätätilanne.

Huomioon otettavia suosituksia

Some figure
Diabeetikoita suositellaan välttämään alkoholia. Tätä tulisi joka tapauksessa kysyä lääkäriltä.

Jos diabetesta sairastava henkilö päättää kaikesta huolimatta juoda alkoholia, hänen on hyvä ottaa huomioon eräät suositukset pienentääkseen haitallisten tai vakavien seurauksien riskiä. Seuraavat varotoimet tulisi tehdä.

Oikeaoppinen syöminen on tärkeää

Alkoholia ei kannata juoda tyhjään vatsaan, vaan ennen alkoholin nauttimista on parasta syödä jotain. Asiantuntijat suosittelevat myös syömään runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä ruokia juomisen aikana, sillä tämä auttaa pitämään verensokerin tasaisena.

Juomisnopeus ja juomayhdistelmät

Alkoholia kannattaa juoda hitaasti. Jos juot alkoholia hyvin nopeasti, humallut helpommin. Voit yhdistää alkoholin esimerkiksi tavalliseen tai hiilihapotettuun veteen tai kevytvirvoitusjuomaan. On myös suositeltavaa juoda nestettä alkoholin juomista seuraavina tunteina.

Verensokerin hallinta

Alkoholin juominen heikentää tarkkaavaisuutta. Tästä syystä verensokeri kannattaa tarkistaa useammin. Tämä auttaa huomaamaan mahdollisen hypoglykemian ja estämään sen, että siitä johtuvat oireet pistettäisiin virheellisesti humalan piikkiin.

Älä yhdistä alkoholia ja liikuntaa

Jos diabeetikko yhdistää alkoholin kulutukseen liikunnan, riski matalasta verensokerista kasvaa entisestään. Tätä yhdistelmää tulisikin välttää. Jos juomiseen liittyy esimerkiksi tanssimista, tulisi syödä usein hiilihydraatteja.

Alkoholi ja diabetes: tee oikeita valintoja

On aina parempi juoda vähäalkoholista kuin tavallista olutta. Myös kuivat viinit ovat suositeltavampia kuin kuohuvat, makeat, jälkiruoka- tai viinipohjaiset juomat. On parempi olla juomatta cocktaileja, erityisesti jos et tiedä tarkalleen mitä niissä on, ja väkeviä alkoholijuomia, kuten vodkaa tai vastaavia.

Ole varovainen

Älä juo yksin, vaan mieluummin sellaisten ihmisten seurassa, jotka tietävät jotain diabeteksesta. Kanna aina mukanasi korttia tai esinettä, josta sairautesi tunnistaa. Mukana kannattaa kaiken varalta pitää myös glukoositablettia.

Älä jätä lukematta: Mitä tapahtuu, kun juo alkoholia tyhjään mahaan?

Kysy lääkäriltä alkoholista ja diabeteksesta

Lääkäri on se henkilö, jonka tulisi päättää, voiko diabeetikko juoda alkoholia vai ei. Lääkärillä on myös riittävästi tietoa antaakseen suosituksia vastuullisesta juomisesta.

Jos juomistapasi muuttuvat tai aiheuttavat huolta, sinun tulisi keskustella asiasta terveysalan ammattilaisen kanssa. Jos alkoholin juomisen jälkeen esiintyy yksi tai useampi seuraavista oireista, soita lääkärillesi:

 • Sumea näkö tai kahtena näkeminen
 • Hyvin nopea tai hakkaava sydämensyke
 • Hermostuneisuus, ärtyisyys tai aggressiivisuus
 • Päänsärky
 • Tärinä tai vapina
 • Nälkä tai hikoilu
 • Puutuneisuus tai kihelmöinti
 • Heikotus tai väsymys
 • Sekavuus
 • Nukkumisvaikeudet

Alkoholia kannattaa välttää, jos sairastaa diabetesta

Nykyään tiedetään, ettei mikään määrä alkoholia ole todella turvallinen, erityisesti kroonisista sairauksista kuten diabeteksesta kärsiville ihmisilleSiksi tällaisista juomista kannattaakin pysyä erossa ikävien yllätysten välttämiseksi. 

Jos tästä huolimatta et voi kokonaan välttää alkoholin juomista, kultainen sääntö on juoda sitä kohtuudella ja satunnaisesti. Jos juomisen hallinnassa on ongelmia, on parasta hakea psykologista apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Al-Ghanem R, Marco A, Callao J, Lacruz E, et al. Consumo moderado de alcohol y mortalidad por diversas causas. Atención Primaria. 2005; 36(2): 104-111.
 • Cabrerizo S, Docampo P. Alcohol y mezcla de fármacos: modalidad de abuso frecuente. Archivos argentinos de pediatría. 2010; 108(5): 111-113.
 • Pérez F, Bernal L. Ingesta aguda de alcohol, ¿factor de riesgo para el desarrollo de complicaciones agudas de la diabetes? Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social. 2002; 40(4): 293-299.
 • Torres A, Castillo M, García K. Prevalencia de consumo de alcohol en personas con diagnóstico de Diabetes Mellitus tipo 2. SMAD. Revista eletrônica saúde mental álcool e drogas. 2009; 5(2): 1-13.
 • Ponce L, Barletta R, Castro G, Barletta J, et al. Consideraciones etiopatogénicas del alcohol en la pancreatitis. Revista Finlay. 2017; 7 (1): 33-46.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.