Mitä ovat insuliinipumput? Haitat ja hyödyt

Insuliinipumppua käytetään yleensä tyypin 1 diabeteksen hoidossa, erityisesti potilailla, jotka eivät saa verensokeriaan kunnolla hallintaan. Kerromme kuinka se toimii.
Mitä ovat insuliinipumput? Haitat ja hyödyt

Viimeisin päivitys: 06 syyskuuta, 2021

Insuliinipumput ovat laitteita, joita käytetään tietyissä tapauksissa diabetes mellituksen hoitoon. Insuliini on molekyyli, joka mahdollistaa glukoosin pääsemisen elimistön soluihin. Glukoosi taas on oleellinen ravintoaine, jota solut tarvitsevat energiakseen.

Diabeteksessa elimistö ei pysty valmistamaan tai käyttämään insuliinia. Tämän seurauksena verensokeri nousee yli asianmukaisen pitoisuuden. Tämä on se mikä aiheuttaa kaikki diabeteksen oireet ja komplikaatiot.

Insuliinipumppu on hyvin kätevä laite niille ihmisille, joilla on huono verensokerin hallinta tai jotka tarvitsevat enemmän joustavuutta rutiiniinsa, esimerkkinä urheilijatTässä artikkelissa kerromme, kuinka insuliinipumput toimivat ja mitkä niiden hyödyt ja haitat ovat.

Kuinka insuliinipumput toimivat?

Insuliinipumppu on pieni laite, joka on ohjelmoitu kuljettamaan insuliinia ihonalaiseen rasvakudokseen. Sitä kutsutaan myös nimellä jatkuva ihonalainen insuliini-infuusiolaite (CSII).

Monella diabeetikolla, erityisesti 1-tyypin diabeetikolla, hoito perustuu insuliinin antamiseen ihonalaisten pistosten kautta. Ongelma on siinä, että potilaiden on valvottava sitä tarkasti haitallisten verensokeritasojen välttämiseksi.

Insuliinipumput, kuten kerrotaan Clínica Universidad de Navarra -yliopiston artikkelissa, annostelevat automaattisesti perus- ja ateriainsuliinin, jolloin potilaan ei itse tarvitse pistää insuliinia.

Nämä laitteet on ohjelmoitu potilaan erityistarpeiden mukaan. Toisin sanoen annostukset ja annostelutiheys on ohjelmoitu jokaisen diabetespotilaan aiemman tutkimuksen perusteella.

Insuliinipumpun osat

Insuliinipumput, kuten yllä todettiin, ovat pieniä laitteita. On jälleen tärkeää korostaa, että ne eivät ole älylaitteita, vaan ne on ennalta ohjelmoitava suorittamaan toimintonsa. 

Insuliinipumput toimivat pienen sähkömoottorin avulla. Tämä moottori työntää lääkkeen eräänlaisen männän kautta kudokseen. Diabetes Education Online -artikkelin mukaan useimmat pumput sisältävät insuliinisäiliön, akun, näytön ja pumppausmekanismin.

Insuliinipumppujen käyttäjät voivat asettaa laitteen kehonsa ulkopuolelle ja kytkeä sen ihonalaiseen kudokseen katetrin kautta, jossa on teflonkanyyli. Itse insuliinipumppua voi kantaa tähän tarkoitukseen suunnitellussa vyössä tai vaikkapa taskussa.

Insuliinipumput annostelevat insuliinin automaattisesti, jolloin pistoksia ei tarvita
Jatkuvien insuliinipistosten tarve vaikeuttaa potilailla hoidon noudattamista.

Milloin insuliinipumppuja tarvitaan?

Insuliinipumppuja saatetaan tarvita joissakin tapauksissa 1-tyypin diabeteksessa sairauden hallinnan parantamiseksi.  Kuten kerrotaan Medtronicin artikkelissa, ne ovat hyödyllisiä usein silloin, kun potilas ei saa verensokeria kunnolla hallintaansa huolimatta siitä, että hän on jo intensiivihoidossa.

Monet tavanomaista insuliinihoitoa saavat potilaat kokevat toistuvia hypoglykemiajaksoja. Tämäkin on merkki kehnosta hallinnasta, jolloin insuliinipumppu saattaa olla avuksi.

Insuliinipumppuja voivat käyttää ne diabeetikot, jotka saavat pieniä annostuksia. Se on valittu hoito myös niille, jotka tarvitsevat joustavuutta rutiiniinsa: esimerkkinä ihmiset, jotka eivät pysty olemaan riippuvaisia tämän molekyylin pistämisestä perinteisellä tavalla. Tämä koskee monia ammattiurheilijoita.

Raskautta suunnittelevat naiset sekä diabeettista neuropatiaa sairastavat potilaat ovat myöskin kandidaatteja tälle hoidolle. Insuliinipumput edellyttävät kuitenkin sitä, että potilas täyttää tietyt kriteerit.

Potilaiden tulee osallistua sairauden hallintaan ja olla kiinnostuneita kontrolloimaan verensokeriaan kunnolla. Potilaan on myös opittava käyttämään pumppua ja tekemään riittävästi päivittäisiä verensokerimittauksia.

Insuliinipumppujen hyödyt

Insuliinipumpuilla, kuten eräässä artikkelissa mainitaan, on lukuisia hyötyjä. Ne mahdollistavat  insuliiniannoksen hyvin tehokkaan säätelyn.

Niiden ansiosta voidaan tehdä hyvin pieniä lisäyksiä, mikä on erittäin hyödyllistä lasten kohdalla.

Lisäksi diabeetikot voivat ohjelmoida perusinsuliinin annostelutahdin eri nopeuksille, riippuen ajankohdasta. Se voidaan säätää korkeammalle varhaisina tunteina ja matalammalle öisin. Tämä vähentää hypoglykemian riskiä.

Lisäksi insuliinipumput mahdollistavat muutosten tekemisen perusinsuliiniin väliaikaisesti. Tämä on erittäin hyödyllistä rutiinin muuttuessa, esimerkiksi lähdettäessä matkalle, sillä tämä voi aiheuttaa pakollisia muutoksia ruokavalioon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Hunaja ja diabetes: glykeemisen indeksin vaikutus

Haitat

Vaikka insuliinipumpuista tuntuisi olevan vain hyötyä, todellisuudessa niilläkin on haittapuolensa. Ensinnäkin ne ovat ulkoisia laitteita, joiden on oltava pysyvästi kytköksissä kehoon katetrin kautta.

Niitä ei voi poistaa koskaan, ei edes nukkumisen ajaksi. Tästä syystä laitteen kiinnittäminen ei miellytä monia. Jotkut pitävät sitä myös esteettisenä haittana, sillä se voidaan nähdä vaatteiden läpi.

Katetri voi tukkeutua tai itse pumppu voi pettää. Tämä tarkoittaa sitä, että potilaan verensokerin hallinta menetetään hetkeksi. Pumppua käyttävien ihmisten on tärkeää myös mitata verensokeria toistuvasti päivittäin.

Insuliinipumput: huolto ja suositukset

Insuliinipumput mahdollistavat verensokerin paremman hallinnan
Toistuva verensokerin tarkkailu on elintärkeää sen varmistamiseksi, että pumppuja käytetään onnistuneesti.

Insuliinipumput edellyttävät sitä, että potilas tiedostaa sairautensa ja on vastuullinen sen hoidon suhteen, koska laitteen huoltamiseksi tarvitaan eräitä toimenpiteitä.

Kuten Diabetes-säätiö toteaaihonalainen katetri tulee vaihtaa aina 2–3 päivän välein. Koska se on ihonalaiskudokseen kiinnitetty vierasesine, siihen liittyy infektioriski. Katetrin vaihdossa tuleekin noudattaa tiettyjä vaiheita.

Ensimmäiseksi henkilön tulee pestä kädet huolellisesti ollakseen mahdollisimman steriili. Katetrin sisäänmenokohtaa tulee vaihtaa aika ajoin, muutoin insuliini ei välttämättä imeydy kunnolla.

Yleensä se asetetaan eri kohtiin vatsalle. On tarpeen tarkistaa, että katetri on hyvässä kunnossa, ja täyttää pumpun ruisku jättämättä kuplia sisälle.

Myös vatsan iho tulee desinfioida. Kun katetri on asetettu, se teipataan kiinni jotta se ei liiku paikaltaan. Insuliini on otettava pois jääkaapista noin 24 tuntia ennen uudelleentäyttöä.

Insuliinipumput edellyttävä vastuullisuutta

Vaikka tämä laite näyttäisi olevan ratkaisu diabeteksen hoitoon, näin ei aina ole. Se on erittäin kätevä hoitomuoto, mutta se vaatii potilaalta tietoisuutta hoidosta ja kykyä hallita sitä.

Tästä syystä potilaan ja lääkärin on tehtävä päätös insuliinipumpun asettamisesta yhdessä. On tärkeää, että lukuisat kriteerit täyttyvät, jotta se olisi hyödyllinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.