Raskausdiabeteksen aiheuttajat ja hoidot

Raskausdiabetes, toiselta nimeltään gestaatiodiabetes, on vakava raskaudenaikainen ongelma. Lue tästä artikkelista, mistä se johtuu ja miten sitä hoidetaan.
Raskausdiabeteksen aiheuttajat ja hoidot

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Raskausdiabetes eli gestaatiodiabetes on pohjimmiltaan hyvin samankaltainen kun muutkin diabetekset, mutta siihen liittyy joitakin erityispiirteitä johtuen sen ilmenemisajankohdasta. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat raskausdiabeteksen aiheuttajat ja hoidot.

Sairauden patofysiologia on lyhyesti sama: kudosten solut eivät pysty nappaamaan veressä kiertävää glukoosia, jolloin verensokeri on suuren osan päivästä normaalia korkeampi.

Tilastot osoittavat, että jokaisesta sadasta raskaana olevasta naisesta lähes seitsemän kärsii raskausajan diabeteksesta. Lukema on varsin korkea. Tästä syystä odottavien äitien rutiiniseurantaan kuuluu verensokerin mittaus.

Tieteelliset tutkimukset vahvistavat, että kun kyseessä on puhtaasti raskausdiabetes, verensokeriarvot palautuvat normaalille tasolle raskauden päätyttyä. Niiden palautuminen täysin normaalille tasolle voi viedä noin kaksitoista viikkoa. Ongelma on siinä, että raskausdiabeteksesta kärsiville naisille kehittyy suuremmalla todennäköisyydellä 2-tyypin diabetes myöhemmin.

Raskausdiabeteksen aiheuttajat

Raskausdiabeteksen tarkka syy ei ole täysin selvä. Tiedetään, että sairauden seurauksena solut eivät pysty kunnolla hyödyntämään veren glukoosia, mutta on vaikea valaista, miksi ne epäonnistuvat siinä.

Normaalisti toimivassa ruoansulatus- ja ravitsemusprosessissa elimistöön saapuva glukoosi stimuloi haimaa tuottamaan insuliinia. Insuliini on hormoni, joka ohjeistaa kudoksia imemään veressä kiertävän sokerin eikä jättämään sitä verenkiertoon. Normaaleissa olosuhteissa glukoosi pääsee soluihin ja muuntuu aina energiaksi aineenvaihdunnan toimintoihin.

Diabeteksessa tämä mekanismi estyy. Tiedetään, että raskaudessa istukka on hormoneja tuottava elin. Näillä hormoneilla on yksi yhteinen piirre: ne estävät insuliinin vaikutusta. Kun odotettu säätely ei toimi, puhkeaa raskausdiabetes.

Raskausdiabetes edellyttää tarkkaa valvontaa.

Raskausdiabeteksen riskitekijät

Kaikki raskaana olevat naiset eivät saa diabetesta. Sen laukaisevien sisäisten mekanismien lisäksi on tunnistettu joitakin sille altistavia riskitekijöitä. Näitä ovat:

  • Aiempi diabetes: Jos naisella on ollut aiemmin verensokeri koholla, tai lähisukulainen sairastaa diabetesta, riski on korkeampi.
  • Diabetes aiemmassa raskaudessa: Jos naisella on ollut jo aiemmin raskausdiabetes, riski sen puhkeamiseen uudelleen on korkeampi.
  • Isokokoiset vauvat: Kun aiempi raskaus johti isoon vauvaan – yli 4-kiloiseen – diabeteksen mahdollisuus nykyisessä raskaudessa on korkea.
  • Lihavuus ja ylipaino: Naisille, jotka ovat ylipainoisia ennen raskaaksi tulemista tai jotka lihovat liikaa raskauden edetessä, kehittyy usein insuliiniresistenssi.
Raskausdiabeteksen aiheuttajat eivät ole täysin selviä.

Raskausdiabeteksen hoito

Raskausdiabeteksen hoito on lääkäreille haasteellista. Monet 2-tyypin diabeteksessa yleisesti käytetyt lääkkeet eivät sovi raskaana oleville naisille, sillä useat niistä voivat vaikuttaa sikiön kehitykseen.

Hoito vaatii näin ollen tiukkaa kontrollia, jolla verensokeritasoa pyritään hallitsemaan elämäntapoja muuttamalla. Tämä edellyttää ensinnäkin rutiininomaista verensokerin mittausta: nainen saattaa joutua mittamaan sen useita kertoja päivässä verensokerimittarilla, kunnes se vakautuu.

Raskausajan ruokavalion on oltava tiukka. Ensinnäkin odottavan äidin on pidettävä paino kurissa, jotta se ei nouse liiaksi. Toisaalta on myös laadittava ruokavaliosuunnitelma, joka ei kuormita elimistöä glukoosilla. Ravitsemusasiantuntijan haasteena onkin suunnitella aterioita, jotka eivät nosta verensokeria liikaa, mutta joista nainen saa tarvittavat kalorit sikiön kehitykseen.

Toinen hoidon kulmakivi on liikunta – luonnollisestikin raskauden asettamat rajoitukset huomioiden.  Liikunta stimuloi soluja kuluttamaan veressä kiertävää sokeria.

Hoitava lääkäri päättää lääkityksen tarpeesta. Koska suun kautta otettavia diabeteslääkkeitä ei suositella, vaihtoehtona on pistettävä insuliini. Ja koska kyseessä on myös vauvan terveys, tarvitaan enemmän ultraäänitutkimuksia ja verikokeita.

Yhteenveto

Raskausdiabetes on häiriö, joka hankaloittaa raskautta suuresti. Sairauden havaitsemiseksi ja oikeaoppiseksi hoitamiseksi on kuitenkin keinoja. Näin sekä äiti että vauva selviävät raskaudesta mahdollisimman vähin riskein.

Onkin tärkeää noudattaa seurantakäyntejä ja lääkärin ohjeita. Jos kärsit raskausdiabeteksesta, ruokavalio ja liikunta lääkärin valvonnassa ovat hoidon kulmakiviä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.