Lihavuus raskausaikana: mitä haittaa siitä on?

Lihavuus raskausaikana voi aiheuttaa terveysongelmia lapsen myöhemmässä elämässä sekä lisätä komplikaatioiden riskiä odotusaikana. Lue lisää lihavuuden haitoista raskausaikana ja kuinka ylipaino voidaan välttää.
Lihavuus raskausaikana: mitä haittaa siitä on?

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2021

Lihavuus on yleinen tila sekä raskausaikana että muun väestön keskuudessa. Maailman terveysjärjestön mukaan kyseinen ongelma koskettaa yli 300 miljoonaa ihmistä maailmassa.

Monet heistä ovat naisia, jotka alkavat odottaa lasta painavampina kuin mikä olisi toivottua. Lihavuus raskausaikana ei ainoastaan vaikuta odottavan äidin terveyteen, vaan se voi aiheuttaa ongelmia myös vauvalle ja tämän kehitykselle. Tästä syystä kerromme aiheesta kaiken oleellisen tässä artikkelissa.

Mitä pidetään raskausajan lihavuutena?

Lihavuus raskausaikana, kuten missä tahansa muussakin elämänvaiheessa, määritellään liialliseksi kehonrasvaksi. Yleisesti ottaen ylipainon tai lihavuuden luokittelemiseksi lasketaan henkilön painoindeksi (BMI).

Painoindeksi lasketaan jakamalla henkilön paino pituuden neliöllä. Tässä mielessä ihmistä pidetään lihavana, kun BMI on yli 30. Lihavuus jaetaan eri luokkiin:

  • Luokan I lihavuus: kun BMI on 30-34,9.
  • Luokka II: kun BMI on 35-39,9.
  • Äärimmäinen lihavuus eli luokka III: kun luku on yli 40.

On tärkeää tiedostaa, että nämä ovat todellisuudessa vain viitteellisiä arvoja. Joissakin tapauksissa, kuten hyvin lihaksikkailla ihmisillä, BMI voi olla korkea ilman että se johtuu liiallisesta rasvasta kehossa. Tästä syystä sitä tulisi käyttää vain suuntaa antavana työkaluna.

Suurin ongelma lihavuudessa on joka tapauksessa se, että sillä on valtava vaikutus terveyden jokaiseen osa-alueeseen. Se nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä ja voi vaikuttaa haitallisesti myös hedelmällisyyteen.

Gynecology and Obstetrics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lihavuus aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jotka heikentävät naisen hedelmällisyyttä. Se ei ainoastaan vaikuta naisen kykyyn tulla raskaaksi luonnollisesti, vaan voi heikentää myös in vitro -hedelmöitysmenetelmän onnistumisen todennäköisyyttä.

Lihavuus raskausaikana voi johtua kehnosta ruokavaliosta
Ruokavalio ennen raskautta ja sen aikana on raskausajan lihavuuden kannalta erittäin tärkeä tekijä.

Kuinka lihavuus vaikuttaa raskauteen?

Lihavuus raskausaikana on riskitekijä sekä äidille että sikiölle. On selvää, että se lisää merkittävästi komplikaatioiden riskiä.

Ensiksikin, kuten kerrotaan Mayo Clinicin julkaisussa, se lisää keskenmenon riskiä. Tässä vauva kuolee kohtuun raskauden ensimmäisten 20 viikon aikana. Lihavuus on yhdistetty myös toistuviin keskenmenoihin ja kuolleena syntymiseen.

Raskausajan lihavuudesta kärsivät naiset saavat yleensä vauvan keisarileikkauksella. Tämä puolestaan hidastaa synnytyksen jälkeistä palautumista, ja siinä on riskinä myös haavojen tulehtuminen.

Pre-eklampsia eli raskausmyrkytys on yksi vakavimmista raskausajan komplikaatioista, ja se liittyy voimakkaasti lihavuuteen. Se nostaa äidin verenpainetta ja voi vaurioittaa istukkaa heikentäen sikiön verenkiertoa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kilpirauhasen vajaatoiminta raskauden aikana

Kuinka lihavuus raskausaikana vaikuttaa äitiin?

Lihavuus on hyvin vakava terveysriski raskaana olevalle naiselle. Dorica-tutkimuksen mukaan se lisää riskiä sydän- ja verisuonitapahtumaan. Se on yhdistetty esimerkiksi valtimonkovettuma- ja sepelvaltimotautiin.

Se nostaa myös verenpainetta ja kasvattaa riskiä kärsiä raskausajan diabeteksesta. Raskausajan diabetes merkitsee sitä, että äidin verensokeritasot nousevat raskauden aikana. Tämä voi tehdä sikiöstä poikkeavan kookkaan (tilaa kutsutaan nimellä makrosomia) ja johtaa syntyessä hypoglykemiaongelmiin.

Lihavuus raskausaikana: vauvan riskit

Lihavuus raskausaikana, kuten olemme yllä osoittaneet, voi tehdä vauvasta normaalia kookkaamman. Tämä ei ainoastaan hankaloita synnytystä vaan merkitsee myös sitä, että vauva kärsii suuremmalla todennäköisyydellä lihavuudesta lapsuusaikana ja diabeteksesta koko elämänsä.

National Institute of Child Health -laitoksen tekemän selvityksen mukaan lihavuus raskausaikana voi johtaa hermostoputken vikoihin lapsella. Hermostoputki on rakenne, joka muodostaa aivot ja selkäytimen. Lisäksi tämä tila on yhdistetty myös sydämen muutoksiin ja vammoihin synnytyksen aikana.

Kuinka paljon raskausaikana on terveellistä lihoa?

On selvää, että odottavan äidin paino yleensä nousee raskausaikana. Lääkäri arvioi, kuinka paljon paino saa nousta terveellisissä rajoissa riippuen äidin lähtötilanteesta. Toisin sanoen lääkäri kertoo ennen raskautta äidin painoindeksin perusteella sen, kuinka monta lisäkiloa tämän on terveellistä lihoa odottaessaan.

Niiden naisten kohdalla, jotka ovat jo lihavia ja odottavat vain yhtä lasta, suositellaan yleensä enintään yhdeksän kilon painonnousua. Jos nainen odottaa useampaa lasta, eli kyseessä on monisikiöisyys, paino saa nousta 11-19 kiloa.

Tämä johtuu siitä, että laihdutusyritykset tässä vaiheessa voivat aiheuttaa ahdistusta äidissä, johtaa jopa ennenaikaiseen syntymään tai tehdä vauvasta syntymähetkellä paljon normaalia pienemmän. Lääkärin tulee kuitenkin arvioida jokainen tapaus erikseen.

Lihavuus raskausaikana voi nostaa verenpainetta
Verenpaine voi nousta lihavilla äideillä raskausmyrkytyksen kehittymisen myötä.

Neuvoja terveeseen raskauteen

Jotta raskaus sujuisi terveellisesti, se kannattaa suunnitella etukäteen. Näin voit omaksua tietyt elämäntavat, esimerkiksi yrittää pudottaa painoasi välttääksesi lihavuuden ja sen tuomat riskit raskausaikana.

Ihanteellista olisi noudattaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Prosessoitujen ja hyvin rasvaisten ruokien kulutusta tulisi vähentää sekä välttää alkoholia ja muita päihteitä. Lisäksi asiantuntijat suosittelevat syömään ruokia, joissa on runsaasti foolihappoa ja rautaa.

On tärkeää myös pyrkiä harrastamaan kohtuurasittavaa liikuntaa. Jos omaksut hyvän liikuntarutiinin jo ennen raskaaksi tuloa, voit jatkaa sitä läpi koko raskauden – tästä on sinulle ja vauvallesi lukuisia hyötyjä. Hyviä vaihtoehtoja ovat uinti tai kävely.

Jos kärsit raskausajan lihavuudesta tai suunnittelet raskautta, on tärkeää keskustella asiasta lääkärin kanssa. Lääkäri voi antaa juuri sinun tilanteeseesi sopivia neuvoja, jotka parantavat mahdollisuuksiasi terveeseen raskauteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Embarazo y obesidad: infórmate sobre los riesgos – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-obesity/art-20044409
  • ¿El sobrepeso y la obesidad afectan el embarazo? | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/obesity/informacion/preguntas-embarazo
  • Defectos del tubo neural (DTN) | NICHD Español. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/ntds
  • Sánchez-García, Juan Carlos, et al. “Influencia del ejercicio físico sobre la calidad de vida durante el embarazo y el posparto: revisión sistemática.” Nutrición Hospitalaria 33 (2016): 1-9.
  • Diéguez Martínez, Mariela, et al. “Prevalencia de obesidad abdominal y factores de riesgo cardiovascular asociados en adultos jóvenes.” Revista Cubana de Salud Pública 43 (2017): 396-411.
  • Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.
  • Obesidad y riesgo cardiovascular – Javier Aranceta – Google Libros. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=ICk9TMGdDQYC&oi=fnd&pg=PR5&dq=obesidad+y+riesgo+cardiovascular&ots=sGwtchZ9PY&sig=8WJLo9euEAFR4LcBc6Zv_KjDgfM#v=onepage&q=obesidad y riesgo cardiovascular&f=false
  • Impacto de la obesidad en la salud reproductiva de la mujer adulta. (n.d.). Retrieved October 8, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2304-51322017000400014&script=sci_arttext&tlng=en
  • Sandoval, Karen Vianey, Efrén René Nieves, and Miguel Ángel Luna. “Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad.” Revista chilena de nutrición 43.3 (2016): 233-246.
  • de la Plata Daza, Marina, et al. “Influencia del índice de masa corporal pregestacional y ganancia ponderal materna en los resultados perinatales materno-fetales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.1 (2018): 1-9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.